Nakon dvotjednog putovanja po Arizoni, nemoguće je izbjeći pitanja o tome što sam vidjela u Americi, te koga sam upoznala, očekujući hollywoodske opise i filmske situacije. Naime, projekt Balkan Bridges povezao je novinare Televizije Student sa studentima prestižnog novinarskog fakulteta u Phoenixu – Walter Cronkite School of Journalism. Dva tjedna zajedno su obrađivali teme izbjeglica i imigranata na području Arizone. A Phoenix, iako prozvan jednim od najsunčanijih gradova na svijetu, definitivno je “tamna” strana Amerike s najmanje blještavila.

Grad kulisa

Iako je Phoenix jedan od najnaseljenijih američkih gradova, s nešto više od 1,5 milijuna stanovnika (odnosno više od nevjerojatnih pet milijuna ako se ubroji stanovništvo njegovih “zabačenijih” dijelova), njegove su ulice gotovo potpuno puste. Danju ili noću, tijekom tjedna ili vikenda, u strogom središtu grada ili na rubnim dijelovima. Čini se da je njegova površina od 183.449 četvornih kilometara uspješno progutala njegovu mnogoljudnost.

Više smo puta upozoreni da se kaktusima ne približavamo previše jer znaju ‘napasti’ neiskusne žrtve

Osim toga, njegove ulice te eksterijer izgledaju toliko umjetno i nadrealno da se šetnja gradom čini kao statiranje u filmu “Trumanov show”. Svaka je travčica jednake visine, boje nevjerojatno ujednačene, ulice čiste, a zgrade iznimno uređene. Gradskih je sadržaja vrlo malo dok klasični noćni život na kakav smo naviknuli ne postoji, osim studentskog kampusa koji slovi za jedan od najvećih u cijeloj Americi, a koji je u Phoenixovu gradu “satelitu” Tempeu.

Foto: Katarina Šapina/Global

Trumpova zemlja

Nikako neću moći shvatiti nelogičnost između činjenice da je Arizona američka savezna država koja je primila najviše izbjeglica, a da je istodobno upravo njezin puk izglasao Donalda Trumpa za predsjednika. Ipak, na našem dvotjednom putovanju bilo je gotovo neizvedivo pronaći republikanca koji bi pristao dati izjavu – posebno nakon recentnih skandala sa zabranom građanima sedam muslimanskih zemalja da uđu na američki teritorij.

Foto: Katarina Šapina/Global

Budući da se upravo zbog te predsjednikove izvršne uredbe prosvjedovalo na aerodromima diljem Amerike, uhvatili smo savršen trenutak da i sami, nakon manje od 24 sata ondje, doživimo prosvjed na Sky Harbour aerodromu. Među nekoliko stotina prosvjednika naišli smo i na republikanca koji je došao podržati prosvjednike, rekavši da žali što je svoj glas dao Trumpu.

Nezahvalno je, doduše, opće mišljenje temeljiti na njegovu komentaru, s obzirom na to da se teško moglo doznati tko je i za koga glasovao na izborima. Nekolicina Trumpovih glasača ogradila se od izbjegličkih tema, rekavši da o tome nemaju mnogo reći te da podržavaju odluke i stavove predsjednika Trumpa, znakovito zaključivši da “ulazak u SAD svakako treba staviti pod strožu kontrolu”.

Oštre biljke, meki dojmovi

Kad odeš u pustinju, ne očekuješ mnogo. Ali svakako očekuješ mnogo kaktusa. Saguaro je vrsta kaktusa koja raste samo u Arizoni pa mnogi građani to ponosno ističu – kako verbalno, tako i vizualno jer je upravo on nacionalna biljka Arizone koja se pojavljuje čak i na registracijskim tablicama njihovih prenabrijanih terenaca. Mogu živjeti nekoliko stotina godina, a mogu se naći i na tanjurima.

Foto: Katarina Šapina/Global

Što jest jest, Amerikanci nisu toliko skloni konzumaciji kaktusa kao Meksikanci, ali i to je lako objašnjivo kad se uzme u obzir da je Phoenix od najbližeg meksičkog grada Nogalesa udaljen manje od tri sata vožnje. Osim toga Arizona je do 1848. bila dio Meksika, odnosno postala nezavisna država 1863.! Nevjerojatno, ali istinito, od jedne vrste kaktusa proizvode se i parfemi. No iako praktični za uzgajanje te ukusni za konzumaciju, ove biljke nipošto nisu bezazlene.

Više smo puta upozoreni da im se ne približavamo previše jer kaktusi znaju “napasti” neiskusne žrtve. Da se nisu šalili, posvjedočila sam vlastitim oči ma kad mi je suputnica čak dva puta na sebe uspjela navući kaktusovo trnje koje se prilično teško izvlačilo iz kože i ostavljalo bolne rane. Naposljetku nitko od nas nije propustio prigodu da se fotografira s jednim od tih zelenih stanovnika Arizone. Prigodu za fotografije, bizarno ili ne, nije propustio ni senator Arizone Steve Farley, čiji je omiljeni hobi upravo fotografiranje – kaktusa.

Granica shopping znači

Iako Phoenix nije najsretnije odredište za šopingholičare, možda bi se mogli usrećiti ako odvoje više sati strpljenja i vremena da obiđu Nogalese – sestrinske gradove koji se prostiru svaki na svojoj strani granice. Tako postoje Nogales Arizona odnosno Nogales Sonora. Oba su dijela jednako atraktivna i nevjerojatno jeftina mjesta za shopping. Naime, ondje se obavlja svojevrsna razmjena kupaca. Meksikanci dolaze na američku stranu jeftino kupovati hranu, čarape, pokrivače, toaletni papir i šminku, dok se Amerikanci “zalete”’ do Meksika u potrazi za jeftinim lijekovima, ali i brojnim stomatološkim ordinacijama.

Foto: Katarina Šapina/Global

Malo me toga može oduševiti, ali jedno od sedam svjetskih čuda – Grand Canyon, učinio je “ono” da staneš i šutke gledaš u prostranstvo pred sobom. Mjesto koje posjećuju milijuni turista iz cijelog svijeta dom je više od 400 životinjskih vrsta te pet indijanskih plemena.

Govoreći o prirodnim ljepotama Arizone, nezamislive su njezina snaga i veličina. Nepregledne stijene, raskošno zelenilo i boje neba koje oduzimaju dah, spokoj su za oči. Fotografi zaljubljeni u prirodu u Arizoni bi imali neiscrpan izvor inspiracije pri prvom pogledu na nebeski svod i njegove oblake. Tako mi svega, oblaci su nekoliko puta veći od onih “hrvatskih”, a silna prašina koja se diže iz pustinjske zemlje, na nebu s izlaskom i zalaskom sunca šara čarobne oblike i kombinacije boja.