Novo normalno uključuje i predavače iza pleksiglasa (Foto: ARIANA MUŽIĆ/GLOBAL)

Prvi listopadski dani označili su početak nove akademske godine koja je za razliku od svih dosadašnjih, posebna. Pandemija koronavirusa učinila je svakidašnjicu stresnijom onima koji tek kreću na studij. Još u neznanju, brucoši ovih dana prvi put slušaju različite kolegije dok iščitavaju silabus i prate datume nadolazećih kolokvija, sretni što će s iksicom moći posjetiti neku od mnogih studentskih menzi.

Borbu s učenjem novog akademskog rječnika zamijenila je neizvjesnost o načinu održavanja nastave, a obvezno pridržavanje epidemioloških mjera popraćeno mjerenjem tjelesne temperature postala je svakodnevica. Svoje prve fakultetske dane neće provesti onako kako su zamišljali, a neočekivane uvjete prihvatili su kao izazov.

Prvi susret s pleksiglasom

Brucoši Fakulteta političkih znanosti (FPZG) u Lepušićevoj ulici na broju šest svoje su akademsko školovanje započeli prvi listopada. Prethodnih godina dekanov govor održavao bi se dvaput u danu. Ove godine, novi dekan Andrija Henjak čak je šest puta u dva dana poželio dobrodošlicu novim studentima, sve kako bi se poštivale epidemiološke mjere.

“Uhvatili” smo malo studenata prve godine politologije kako čekaju ispred fakulteta dopuštenje za ulazak. S maskama na licu, studenti su se potom smjestili u najveću dvoranu dok su stolci, prema propisanim pravilima socijalne distance, bili udaljeni. Dekan je govor, treći put tog dana, održao na katedri zaštićenoj barijerom od pleksiglasa. I tada su brucošima objašnjena pravila “novog normalnog“.

Novo normalno uključuje predavače iza pleksiglasa

FPZG se, naime, odlučio na održavanje nastave prema hibridnom modelu, kombiniranjem klasične, “fizičke”, nastave s nastavom “na daljinu”.

“Najradije bih da nam je sve online“, kaže Sara Pankretić, brucošica politologije. Njezina kolegica Erika Pirić misli drukčije, a hibridni model nastave smatra “zlatnom sredinom”. Pohađanje nastave potpuno uživo smatra boljom opcijom jer bi tako osjetila čari fakulteta i iskusila pravi studentski život.

“Nisam još sigurna kako će to funkcionirati, ali nadam se najboljem”, novost u izvođenju nastave komentira studentica prve godine preddiplomskog studija novinarstva, Ena Qvarnstrom.

“Od ove godine ne očekujem previše, osim da se zabavimo, nešto naučimo i iskoristimo ono najbolje što možemo”, zaključuje brucošica.

Velik šok za neke

Korištenju hibridne nastave pridružile su se brojne druge sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, poput Učiteljskog i Građevinskog fakulteta, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, Grafičkog te Kineziološkog fakulteta.

“Moj je faks počeo laganim tempom. Jedan tjedan smo uživo, a drugi internetski”, objašnjava Nicol Banovac, brucošica s preddiplomskog studija građevine. Takav oblik nastave joj odgovara jer u tjednu kada se nastava održava internetski ipak dobiva na vremenu. Zadovoljna je organizacijom fakulteta s obzirom na neizvjesne okolnosti.

‘Najveći problem je što SE koriste različite platforme za izvođenje nastaveBilo bi jednostavnije da se dogovore za jednU platformU’, smatra brucoš FKIT-a

Marti Pekvarić s Učiteljskog fakulteta drago je što unatoč pandemiji ima prigodu biti na nastavi.

“Podijelili su nas u dvije grupe i svaki se tjedan izmjenjujemo. Jedna grupa prati nastavu online, a druga uživo“, kaže Marta.

Njezina kolegica Ana Jurčević preferira nastavu uživo jer želi upoznati kolege s kojima će dijeliti klupu narednih godina, ali ne smeta joj što će svaki drugi tjedan biti online.

Slično je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Student Matteo Mršić smatra da je hibridna nastava u redu, no većinu kolegija ipak sluša uživo.

“Gotovo nema razlike od prijašnjih godina, jedino što su predmeti u blokovima”, objašnjava i nadodaje da je potrebno dulje za navikavanje na studentski život koji nije nimalo sličan srednjoj školi.

Brucoši KIF-a ispred SC kinodvorane SD Stjepan Radić (Foto: MILA ŠUŠNJAR/GLOBAL)

Slično misli i Filip Dlačić, brucoš FKIT-a, koji dolazak na fakultet opisuje kao veliki šok.

“Najveći problem je što profesori koriste različite platforme za izvođenje nastave online, kao što su Zoom i MS Teams, dok smo u srednjoj školi za online nastavu koristili samo Google Classroom. Bilo bi jednostavnije da se svi dogovore za korištenje jedne platforme”, smatra Filip.

Kineziološki osigurao maske

Brucoši Kineziološkog fakulteta svoje su uvodno predavanje slušali petkom u kinodvorani Studentskog doma Stjepan Radić, u četiri termina. Pod zaštitnim maskama i uz preporučenu distancu, mjerili su temperaturu prije ulaska u dvoranu, gdje su ih čekali studentski paketi. Uz studentske iskaznice, Kineziološki fakultet za svakoga je osigurao i po dvije zaštitne maske.

Magdalena Špada, brucošica Kineziološkog fakulteta, objasnila je da se sve osim praktične nastave održava internetski.

“Zadovoljna sam organizacijom nastave, iako mislim da bi na početku bilo lakše da je sve uživo jer bi se tako lakše upoznali s fakultetom i kolegama”, zaključila je Magdalena s kojom se slaže i njezin kolega Vedran Steiner. On bi također htio da se cjelokupna nastava održava fizički.

‘Zahtjevno je pratiti nastavu preko računala dok sjedim u sobi jer tako nemam pravi doticaj s fakultetom i kolegama’, kaže brucoš Antonio

“Volio bih da je sve uživo, ali s obzirom na situaciju mislim da je organizacija zasad dobra”, istaknuo je Vedran i dodao da za više dojmova tek mora vidjeti kako će sve izgledati u praksi.

Za razliku od dosadašnjih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pristup Ekonomskog fakulteta znatno se razlikuje. Naime, brucoši Ekonomije nastavu potpuno prate umreženi, a i dekanov govor održan je virtualno.

Osim s pandemijom, Ekonomski fakultet bori se i s posljedicama razornog potresa koji je početkom godine pogodio glavnu hrvatsku metropolu.

“Nastava se obavlja preko Google Classrooma, gdje nam objavljuju predavanja koja prethodno predaje profesor ili profesorica na Meetu u jutarnjim satima”, opisuje student prve godine Antonio Brdar.

Na Google Classroomu ih očekuju i razne vježbe koje služe kao evidencija prisutnosti.

“Nisam zadovoljan internetskom nastavom. Zahtjevno je pratiti nastavu preko računala dok sjedim u sobi jer tako nemam pravi doticaj s fakultetom i kolegama”, razočaran je Antonio.