Kada drugi puta posjećujete grad kao što je Bruxelles, ne očekujete previše. Već od prije znate da je to grad poznat po dvije stvari – čokoladi, te je središte Europske unije. No putovanje na koje smo se otisnuli u svibnju dokaz je da je ponekad dobro ponovno posjetiti neki grad i uvjeriti se da prvi dojam ipak zna prevariti.

“Jedva čekam sletjeti”, prije nego je uopće poletjela govori Ivona Jeličić, studentica novinarstva s Fakulteta političkih znanosti koja je, kao i ostali sudionici ovog putovanja, odabrana da na tri dana posjeti Bruxelles. I dok razmišljamo kakvo nas vrijeme očekuje u glavnom gradu Belgije, u Zagrebu ostavljamo nevrijeme i u dobrom ozračju krećemo na put.

Dobrodošli u središte Europe

Foto: Antonija Grbavac/Global

“Na odličnoj smo lokaciji”, komentira položaj hotela još jedna studentica novinarstva, Ana Brenčić, nakon što smo shvatili da je preko puta mjesta našeg smještaja zgrada Europske komisije, Berlaymont, koju, prema planu, posjećujemo sljedeći dan. Nakon što smo se smjestili, odlazimo istražiti sunčani Bruxelles.

“Ovo je grad koji ima svoj šarm”, komentira kolegica Maša dok šećemo prema središtu, uz obaveznu glazbenu podlogu najvećih hrvatskih hitova koje pjeva Ivona. Tek kada dođeš u ovaj grad shvatiš koliko je to zapravo “europski grad”. Gotovo svaka zgrada samo je mali dio onoga što zamišljamo kad se podsjetimo da je to središte najvažnijih europskih institucija. Nakon cjelodnevnog razgledavanja grada, vrijeme je bilo i da obavimo onaj edukativni dio ovog putovanja.

Foto: Antonija Grbavac/Global

“Tko mi može reći nešto u ulogama Europske komisije”, upitala je prva predavačica, Florina Oana, nakon dolaska u zgradu komisije. I tako počinje dan prepun novih spoznaja o radu Europske komisije te ponavljanja nekih osnovnih informacija o mjerodavnostima europskih tijela. Joško Tomasović, iz odjela za migracije i unutarnje poslove, zainteresirao je svojim izlaganjem sve prisutne, osobito novinarski dio publike, i otvorio mnoga pitanja o načinu izvještavanja o migrantskoj krizi.

Posljednji dan putovanja organiziran je posjet Europskom parlamentu, a najviše doznajemo o novinarskom dijelu posla, za što se pobrinuo naš vodič, Antonio Leon, uz ‘naš’ tim – Barbaru Peranić, Kristinu Kardum i Marka Boku

Foto: Antonija Grbavac/Global

“Žao mi je da nam na neka pitanja nisu mogli dati odgovore jer to nije njihovo područje. Tek sada vidim koliko različitih nadležnosti postoji unutar rada Europske komisije”, komentiram na putu prema audiovizualnom centru. Tamo nas je čekao Fred D’Hondt, koji je objasnio kako se i koji sadržaj emitira te tko sve ima pravo preuzimati sadržaj koji proizvode.

Zatim odlazimo na podnevni briefing, gdje nas, iako ne smijemo sudjelovati s pitanjima, lijepo pozdravljaju na hrvatskom jeziku. Nakon ručka, selimo se u drugu zgradu, Charlemagne, gdje nastavljamo s predavanjima Maximiliana Strotmanna, Tanje Franotović i Rudigera Boogerta. Završetkom prvog dana edukativnog dijela, druženje se seli na ulice, uz kušanja nekih od najboljih belgijskih čokolada i, naravno, piva.

Vafli za kraj

Foto: Antonija Grbavac/Global

Posljednjeg dana putovanja organiziran je posjet Europskom parlamentu, a najviše doznajemo o novinarskom dijelu posla, za što se pobrinuo naš vodič, Antonio Leon, uz “naš” tim – Barbaru Peranić, Kristinu Kardum i Marka Boku.

“Ovaj studio može koristiti svaki novinar iz bilo koje zemlje, a jedini uvjet je da je sugovornik netko od zastupnika”, govori Barbara Peranić iz ureda Europskog parlamenta u Zagrebu, pri obilasku zgrade.

“Koriste li hrvatski mediji ovu mogućnost”, pitam je.

“Moram priznati da ne baš”, odgovara, što nas i nije pretjerano iznenadilo, ali je pokrenulo određena pitanja – je li razlog za to manjak ljudi u redakcijama, financiranje puta ili nešto sasvim treće. Za kraj je ostavljeno ono najaktualnije, glasanje i detalji kampanje “Ovaj put glasam”, gdje su uvjerljivom prezentacijom i one manje zainteresirane pokrenuli da iskoriste pravo svog glasa na nadolazećim izborima. Nakon posljednje prezentacije, zanimljivo putovanje završilo je uz fotografiranje Bruxellesa, kupovanje suvenira te zalogaje belgijskih vafla.