U Glasgowu postoji šala: kad pitate nekoga za koji klub navija, to je kao da ga pitate želi li se tući, objašnjava Euan Storer iz Glasgowa. U najvećem gradu Škotske dva su nogometna kluba, Celtic i Rangers. Tijekom djetinjstva Euan je svaki tjedan išao na utakmice Celtica s tatom i kaže da se od tamošnjih dečka očekuje da vole nogomet. Tijekom nogometnih utakmica u Škotskoj igrače bodre navijači u njihovoj nacionalnoj nošnji, kiltovima koji imaju tradicionalni uzorak tartana, također jedan od simbola Škotske.

Sportska nacija

“Mislim da je to način pokazivanja nacionalnog ponosa i podrške reprezentaciji. Škotski navijači koji putuju na utakmice u druge zemlje poznati su kao tartan army te su prepoznatljivi po svojoj dobronamjernosti, ali i po svojoj snažnoj podršci”, Euan pojašnjava svoju ljubav prema nogometu.

Foto: Donatella Pauković/Global

U Škotskoj je odigrana i prva utakmica ragbija, ali i zaigran prvi golf. Iako su Škoti često okarakterizirani kao hladni ljudi, studentica Patricija, koja je nedavno također posjetila Škotsku, točnije Edinburgh, misli suprotno.

“Nikad ne bih rekla da su Škoti hladni ljudi. Dapače, u kakvoj god situaciji bila, uvijek sam naišla na ljubaznost i srdačnost. Opisala bih ih kao neugasive generatore sreće”, kaže Patricija. Slično misli i Euan koji to pojašnjava riječima da je razlika između Škota i drugih ljudi u tome da kad pitate Škota u kojem smjeru trebate ići, neće vam samo odgovoriti nego će vas odvesti do tog mjesta da se uvjeri da ste sigurno došli.

Dva najveća i najvažnija grada, Glasgow i Edinburgh, po mnogočemu se razlikuju. Edinburgh je glavni te u njemu zasjeda škotski parlament, a Glasgow je najvažnije gospodarsko središte Škotske. Edinburgh je od 2004. prema UNESCO-u prvi svjetski grad književnosti, a poznat je i po svojem, navodno ukletom dvorcu. Mnoge su priče o duhovima vezane uz Edinburgh, a iz hotelske sobe u središtu grada potječe jedna od najmaštovitijih – ona o Harryju Potteru. Naime, upravo je tamo J.K. Rowling, vjerojatno inspirirana ovim predivnim i mističnim gradom, osmislila priču o najpoznatijem čarobnjaku na svijetu.

Zemlja brojnih izuma

Mnogi najvažniji izumi za svijet potječu iz Škotske: bicikl, radar, televizor u boji, bankomati. Škotska banka prva je na svijetu tiskala novac.

Foto: Donatella Pauković/Global

Zanimljiva je i priča da su upravo irski redovnici u Škotsku donijeli njihov najpoznatiji proizvod, viski. Naziv whisky karakterističan je samo za škotski viski, dok se u Irskoj i Americi koristi naziv whiskey. Za razliku od, na primjer, proizvodnje vina, za izradu dobrog viskija nije presudan urod ječma nego način na koji će proizvođač izvući tekućine iz žitarica te ih iskombinirati.

Za Škotsku nije nepoznanica “punjenje životinjskih organa” te se se tako njihovo tradicionalno jelo haggis prelijeva viskijem, a prva nogometna lopta im je zapravo svinjski mjehur obložen kožom. Ona se danas čuva u muzeju Stirling i prava je atrakcija. Slijedeći tu tradiciju, ne čudi niti to da su gajde, simbol Škotske, napravljene od ovčjeg mjehura. Njihov specifičan zvuk može se čuti iza svakog ugla u Glasgowu i Edinburghu, pa čak i u prodavaonicama i restoranima. Gajde su tek od 15. stoljeća škotski nacionalni instrument.

Škole u borbi s pretilošću

Glasgow općenito ima velike probleme sa zdravljem svojih stanovnika. Tamo su alkoholizam i ovisnost o pušenju izraženi u najvećim stopama. Javlja se i velik problem pretilosti. Mnoge inicijative u javnim školama to pokušavaju promijeniti. Tako su organizirane svakodnevne šetnje prije početka nastave te je pojačana edukacija o zdravlju.

Škotski obrazovni sustav u mnogočemu je bolji od engleskoga. Učitelji razredne nastave osposobljeni su za viši radni standard, a nastavni planovi i programi bolje odgovaraju djeci. Škole u Engleskoj dodjeljuju financijsku potporu na temelju uspjeha učenika što znači da djeca moraju učiti da bi što bolje položila testove. Problem je u tome što time djeca podliježu prevelikom pritisku da bi što bolje položila testove znanja. Suprotno Engleskoj, škotska vlada svim studentima (iz Škotske, ali i iz cijele Europe) plaća školarinu, što smatraju investicijom u budućnost.

Mističnim ‘zelenim čudovištem’ do ‘zelene novčanice’

U središtu škotskog Highlanda najpoznatije je izduženo jezero – Loch Ness. Škoti znaju kako prodati priču te je i dandanas poznata priča o čudovištu iz Loch Nessa. Tridesetih godina prošloga stoljeća novinari su se raspisali o mitskom biću dugoga vrata, navodno viđenom u jezeru Loch Ness, a znanstvenici još nisu odgonetnuli kakvo je to biće. Ono što je provjereno istinito jest to da su im suvenirnice širom regije prepravljene motivima zelenog čudovišta.