Foto: Privatna arhiva

Oktoberfest, ili kako ga Nijemci izvorno zovu Wiesn, održava se od 1810. na  polju Theresenwiese. Jedino vrijeme kada se nije održavao bilo je u vrijeme kuge i ratova. Jedna od zanimljivosti je i da se sam Albert Einstein, kao vjerni posjetitelj ovog festivala, okušao u poslu pipničara da bi zaradio svoj studentski džeparac. Nekada je dakle pivo bilo moguće naručiti kod “ludog”, kojeg su sada zamijenile djevojke bujnih grudiju.

Zapravo mi je bilo vrlo fascinantno vidjeti te djevojke, visoke metar-i-nešto-sitno, kako spretno nose i više od deset litara piva odjednom. Nisam odoljela da jednu od njih ne pitam koja je njezina tajna i kako to izdrži cijeli dan, svaki dan, tri tjedna. Odgovor je bio kratak i jednostavan – “treniramo i pripremamo se cijelu godinu baš za ovo događanje”, rekla je  nasmiješeno.

Booze or blues

Lederhosen i Drindl su sinonimi za ‘obleke’ Oktoberfesta. Nekad su takvu odjeću nosile samo služavke i radnici na polju. Nakon nekog vremena postala je popularna i među imućnijom ekipom, koja ih je ona počela nositi kao udobnu i ležernu odjeću na festivalima. Lederhosen i Drnidl za vrijeme trajanja Oktoberfesta moguće je pronaći na svakom kutku Münchena. Cijene se kreću od 40 pa do više stotina eura, ovisno o kvaliteti.

Trebalo je više od šest sati vožnje da stignemo na Theresenwiesn na zadnji vikend ovog festivala. Prijevoz do samog ulaza omogućen je isključivo taksijima, a parking u blizini nemoguće je naći. Dobra  alternativa za dolazak je i U-bahn. Na Oktoberfest je moguće ući samo s malom torbom, dok je velike potrebno ostaviti u garderobi koja se, naravno, naplaćuje četiri eura.

Također, tko želi piti pivo na Oktorberfestu, mora si osigurati mjesto u jednom od 34 Zelta, u koje je vikendom nemoguće ući bez rezervacije

Oktoberfest je prepun pozitivnih vibracija izazvanih, poznavajući njemački mentalitet, golemom količinom alkohola. Tko se planira dobro provesti, nužno se mora osigurati alkoholom prije ili na samom festivalu.

Samo kretanje na festivalu zahtjeva čvrste živce i strpljenje. Horda ljudi kreće se u smjerovima kojima žele, svatko na svoju stranu, većina ne znajući kamo su krenuli. Važno je ostati cool.

Također, tko želi piti pivo na Oktorberfestu, mora si osigurati mjesto u jednom od 34 Zelta, u koje je vikendom nemoguće ući bez rezervacije. Izvan pivovara prodaje se alkohol, ali pivo ne možete popiti nigdje osim u Zeltu. Tek nekolicina mjesta (čitaj jedno ili dva) u svojoj ponudi ima pivo, a obično su i ta mjesta već zauzeta.

Ekipu koja cuga od samog jutra, lako je prepoznati po spavanju na livadama koje okružuju pivovare

Ekipu koja cuga od samog jutra, lako je prepoznati po spavanju na livadama koje okružuju pivovare. Opušteno padanje u san omogućava im pak brojna ekipa policajaca i zaštitara koja pazi i čuva sve “pale borce”. Također, cijelo mjesto održavanja festivala osigurano je i kamerama postavljenima na gotovo svakom uglu, a i na uniformama istih tih policajaca.

Hrana, hrana, hrana

Uz svo to cuganje na Oktoberfestu, hrana je vrlo važan sastojak za preživljavanje. Meni je to bio užitak jer sam veliki gurman. Theresenweise  je obilježen finim poslasticama čiji se mirisi šire cijelim festivalom. Germanska kuhinja poprilično se razlikuje od one mediteranske na kakvu sam navikla. Bogata je, puna raznih začina i žestokih okusa.

Najpoznatije su bavarske kobasice zvane Weisswurts koje slijede dugogodišnju tradiciju festivala. Kušali smo i šarmantna peciva, slane perece ili kako ih oni još zovu “Bretzel”. Slani pereci, savršeno sjajne smeđe glazure, mekani i hrskavi istovremeno, prodaju se za svega četiri eura. Nitko ne bi smio otići s Oktoberfesta a da nije sve to isprobao, pa i natrpao u torbu viškove, za put natrag.

Kako to obično ide na festivalima, sretala sam ljude koje nisam godinama vidjela, a živimo u istom gradu. Tako sam naletjela i na Paolu (23), koja mi je u prolazu rekla svoj dojam Oktoberfesta.

“Oduševljena sam, zabavila sam se kao nikad. Nevjerojatno mi je kako su svi kao jedno u tim Zeltovima, kako se pjeva, kako je normalno da su svi razvaljeni od cuge u dva popodne i kako su sve prilagodili tome, imaš čak i livadu za povraćanje ha ha ha. Milijun policajaca koji te odmah furaju van iz Zelta ako nesto zezneš i taj cijeli sustav s obzirom da u tri tjedna, uz Bavarce, Oktoberfest posjeti šest milijuna turista”, zaključila je Paola

Rollercoaster of puke

Prvi rollercosster u Njemačkoj napravljen je upravo na Terezinom polju 1908. Kažu da je količina popijenog piva dovoljna da napuni tri olimpijska bazena, što je jednako 7,5 milijuna litara. Jedan dio Oktoberfesta čini zabavni park ispunjen raznim spravama za mučenje. Nisam fan, ali uz nagovor društva i nakon nekoliko piva otišla sam na taj kobni Vlak smrti i požalila odluku istog trena. Savjetujem da ne prilazite spravama ako ste konzumirali alkohol. To je onaj rollercoaster osjećaj kad legneš u krevet nakon izlaska, samo daleko gori.