Foto: Anja Smokrović

Studentice Anja Smokrović i Mia Planinić u doba pandemije koronavirusa zatekle su se na Erasmusu u Španjolskoj, u drugoj svjetskoj zemlji prema broju zaraženih osoba. Zbog nepredviđenih okolnosti bile su primorane prekinuti studentsku razmjenu te se vratiti kući.

‘Nitko se nije nadao’

Anja, studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, 20. je siječnja stigla u Cordobu, svoje erazmusovsko odredište, ali u manje od dva mjeseca stanje s koronavirusom je eskaliralo.

“U srijedu, 11. ožujka, doznali smo od profesora da se u Cordobi pojavila prva zaražena osoba”, prisjeća se Anja i dodaje da je nakon samo četiri dana cijela država proglasila izvanredno stanje te izolaciju.

Foto: Anja Smokrović

“Uslijedila je zabrana kretanja po ulicama, dopušteno je ići samo do najbliže prodavaonice i ljekarne, a kazna ako te policija uhvati na ulici iznosi 600 eura”, kaže Anja.

U glavnom gradu Madridu gdje je bila Mia, studentica novinarstva u Zagrebu, okolnosti su se mijenjale, kako kaže, “jako brzo i na neki način nenadano”.

“Još smo prva dva dana nakon što su predavanja otkazana išli u parkove, družili se i nitko se zapravo nije nadao da ćemo u tako kratkom roku svi morati napustiti grad”, objašnjava Mia. Madrid je, uz Kataloniju, najteže pogođeno područje koronavirusom.

Foto: MIA PLANINIĆ

Obje studentice od zatvaranja fakulteta nastavu prate online, a završit će je s polaganjem ispita putem interneta. Sveučilišta diljem svijeta sve su ovisnija o međunarodnim studentima te će se, zbog koronavirusa, u budućnosti morati suočiti s problemom smanjenja njihova broja.

Ostati ili otići

U tako neizvjesnim okolnostima Anja i Mia morale su brzo donijeti odluku – ostati u karanteni u Španjolskoj ili se vratiti kući u Hrvatsku. Mia priznaje da joj je bilo teško donijeti odluku o napuštanju Madrida jer je tamo živjela gotovo dva mjeseca.

“Grad se, iz onog koji nikad ne spava, u samo dva-tri dana pretvorio u grad duhova. U zraku se osjećala nervoza i strepnja”, prisjeća se Mia svojih posljednjih dana u Madridu, kada je shvatila da će u cijeloj Španjolskoj stanje izgledati kao u Italiji.

Foto: MIA PLANINIĆ

“Čula sam se s prijateljima iz Italije i uz njihove savjete ipak sam odlučila na vrijeme napustiti Madrid. Kartu sam kupila onog jutra kada sam na španjolskim portalima pročitala vijesti o zatvaranju kafića i restorana. To je bio znak da je već sljedeći korak karantena”, zaključila je Mia.

‘Još smo prva dva dana nakon što su predavanja otkazana išli u parkove, družili se i nitko se zapravo nije nadao da ćemo u tako kratkom roku svi morati napustiti grad’, opisuje Mia svoj boravak u Madridu

Anja je svoj boravak u Španjolskoj produljila, ali mučila ju je udaljenost od obitelji te neizvjesnost o mogućnosti povratka u Hrvatsku.

“Nisam se ranije vratila jer sam se nadala da će se okolnosti s koronavirusom smiriti, ali nakon što se karantena produljila, shvatila sam da je stanje dosta ozbiljno i da bi moglo potrajati do ljeta”, govori nam Anja.

Foto: MIA PLANINIĆ

Ipak, potres u Zagrebu bio je ključan za njezin povratak.

“Nakon potresa, odlučila sam se prvom prigodom vratiti u Zagreb i biti sa svojima”, prepričava Anja koja se u Hrvatsku vratila šest dana nakon potresa, nakon što je kontaktirala hrvatsko veleposlanstvo u Madridu te od njih doznala za organizirani povratak hrvatskih državljana u Zagreb.

Foto: ANJA SMOKROVIĆ

“Na svu sreću, uspjela sam ponijeti većinu svojih stvari jer se nemam namjeru vraćati u Španjolsku”, komentira Anja, ali kaže da bi se možda vratila turistički u lipnju, ako se stanje smiri.

Kako do svojih stvari?

Budući da je napustila svoj privremeni dom u Madridu još na početku krize, Mia nije bila te sreće da sa sobom ponese sve svoje stvari. Nije imala mnogo vremena za razmišljanje jer je kartu za let u Hrvatsku kupila manje od 24 sata prije leta.

‘Kazna ako te policija uhvati na ulici iznosi 600 eura’, kaže Anja

“Definitivno ću se morati vratiti ili nekako organizirati da mi se pošalju stvari”, uz smijeh govori Mia.

“Nažalost, nitko nije mogao predvidjeti da će se stanje s koronavirusom toliko zakomplicirati, pa sam zapravo bila optimistična o povratku u Madrid nakon uskršnjih praznika”, objašnjava, svjesna ozbiljnosti.

Foto: ANJA SMOKROVIĆ

Iako je i ona imala turističke planove za ostatak svog Erasmusa, nada se da će se barem uspjeti vratiti u Španjolsku na nekoliko dana da uzme svoje stvari. Ta najteže pogođena zemlja u Europi priprema se ponovno otvoriti tvornice i gradilišta, ali stanovništvo u izolaciji ostaje barem do kraja travnja.