Foto: Ivana Paušić / GLOBAL

Ako za poklone svojim bližnjima radije birate vlastite rukotvorine umjesto generičkih poklona, explosion box, odnosno kutija u nekoliko slojeva koji se sami “rascvjetaju” nakon što skinete poklopac, mogao bi biti pravi odabir za vas. Postoji mnogo inačica i načina na koje se kutija može napraviti, a u nastavku donosimo jedan od najjednostavnijih.

Za izradu su potrebna dva hamer papira u bojama po želji, škare, ljepilo te ukrasi i papiri kojima želite ukrasiti kutiju.

Izrada slojeva kutije

Za prvi sloj potrebno je iz hamer papira izrezati kvadrat dimenzija 38,1 centimetra te ga podijeliti na devet jednakih kvadratića dimenzija 12,7 centimetara. Nakon što ste olovkom označili sve kvadratiće, na one rubne nacrtajte oblik srca te izrežite kao na fotografiji. Srca i kvadratiće ukrasite po želji, osim onog u sredini, jer se na njega lijepi sljedeći sloj. Obratite pažnju da ukrasi i stvari koje lijepite na kutiju ne budu jako široki da bi se kutija na kraju mogla zatvoriti.

prvi sloj kutije (Foto: Ivana Paušić / Global)

Za drugi sloj uzmite hamer papir druge boje i izrežite kvadrat dimenzija 34,3 centimetra te ga, kao i prvi sloj, podijelite olovkom na devet manjih jednakih kvadratića dimenzija 11,4 centimetra. Izrežite kvadratiće kao na fotografiji kako bi svaki rubni preklopio onog pored sebe.

drugi sloj kutije (Foto: Ivana Paušić / Global)

I ove kvadratiće ukrašavate po želji. S obzirom da izgledaju kao četiri čestitke, u njih možete zalijepiti nešto usko poput fotografije ili papira. Nakon što ste završili s ukrašavanjem drugog sloja, lijepite ga na prvi sloj tako što ćete središnji kvadratić drugog sloja zalijepiti na središnji kvadratić prvog sloja.

prvi i drugi sloj (Foto: Ivana Paušić / Global)

Treći i četvrti sloj prave se na isti način. Za treći, veći sloj, uzmite hamer papir koji ste koristili za prvi sloj te izrežite kvadrat dimenzija 30,6 centimetara te ga olovkom podijelite na devet manjih kvadratića dimenzija 10,2 centimetra. Sva četiri rubna kvadratića izrežite i oni vam više nisu potrebni. Nakon što uredite treći sloj, lijepite ga na drugi. Za četvrti sloj koristite hamer papir koji ste koristili za drugi sloj. Dimenzije kvadrata su 26,7 centimetara, a devet manjih kvadratića 8,9 centimetara. Postupak je isti kao i za treći sloj.

treći i četvrti sloj (Foto: Ivana Paušić / Global)

Izrada poklopca

Nakon što ste ukrasili i zalijepili sve slojeve, potreban vam je poklopac. Iz hamer papira izrežite kvadrat dimenzija 18 centimetara te olovkom na kvadratu označite rubove poklopca koji iznose 5,1 centimetar, kao što je prikazano na slici.

poklopac za explosion box (Foto: Ivana Paušić / Global)

Rubove zatim zalijepite, po mogućnosti stisnite spajalicama i pustite da se osuše. Potom njime zatvorite kutiju i vaš poklon je gotov.

explosion box (Foto: Ivana Paušić / Global)