StoryEditor

FINANCIJSKA PISMENOST Kako otvoriti račun u banci?

Donosimo vam sve potrebne informacije o tekućem i žiro računu

Autor:
Lara Anić
04/10/2020 u 23:24 h
10667
Pixabay

Prvi samostalan odlazak u banku često je velik izazov za mlade. U slučaju kada treba tražiti izdavanje računa, vrlo je korisno znati koji računi postoje i koja je osnovna razlika između njih, koji nam je potreban te koji su uvjeti otvaranja.

Tekući račun

Tekući račun transakcijski je račun koji banka otvara na osobni zahtjev, odnosno na zahtjev potrošača. Na račun potrošač prima redovite ili povremene uplate te obavlja isplate u granicama raspoloživih sredstava na računu. Redovite uplate ili primanja su plaća, mirovine i drugo. Zahtjev za otvaranjem računa potrebno je podnijeti ako ste potpisali ugovor o radu ili ako primate mirovinu. Račun se otvara potpisivanjem odgovarajućeg ugovora na neodređeno vrijeme i nakon toga potrošač dobiva karticu kojom može obavljati plaćanja.

Žiro račun

Potrošač otvara žiro račun u svrhu uplate primanja rente ili honorara, i u slučaju da ste član nekog odbora pa naknadu primate na proviziju ili po odrađenom sastanku. Drugi slučajevi su kada obavljate samostalnu djelatnost obrta ili druge samostalne djelatnosti, obavljate rad preko ugovora o djelu ili ako je riječ o autorskom radu gdje primate honorar. Također, žiro račun otvara se za maloljetnike koji primaju stipendiju ili imaju primanja koja su ostvarili radom preko učeničkog servisa. Osim učenika, račun otvaraju i punoljetni studenti koji prihode ostvaruju radom preko studentskog servisa, na sezonskim poslovima i slično.

Razlika između tekućeg i žiro računa

Tekući račun, za razliku od žiro računa, ima dopušteno prekoračenje. To znači da, ako imate redovita primanja, banka vam može dati dozvoljeni minus na računu te se vaš iznos raspoloživih sredstava uvećava za iznos dopuštenog prekoračenja. Koliki će biti iznos prekoračenja, ovisi o tome kolika je visina vaših redovitih primanja, a banka to utvrđuje nakon što dobije uvid u platnu listu. Ako se u međuvremenu vaša primanja smanje, banka ima pravo smanjiti ili ukinuti iznos prekoračenja, ali vas o tome mora obavijestiti najmanje 30 dana ranije. Osim toga, vođenje tekućeg računa naplaćuje se dok se vođenje žiro računa u nekim bankama ne naplaćuje.

Paketi za mlade

Neke banke u svojoj ponudi imaju paket za mlade, a zatražiti ga mogu sve punoljetne osobe do određene dobne granice, u skladu s uvjetima banke. Sve banke u paketu nude otvaranje računa, a u pojedinim bankama nije dovoljno otvoriti samo jedan račun, već se za uzimanje paketa moraju otvoriti oba računa, i tekući i žiro. Za otvaranje paketa, određene banke na uvid traže potvrdu o studiranju, ali ona nije uvijek nužna. Osim otvaranja računa, banke nude razne dodatne pogodnosti za studente poput obročne otplate, prešutnog limita prekoračenja, digitalnog bankarstva i drugo. Sve informacije mogu se provjeriti na službenim stranicama banaka.

Vezani članci
28. travanj 2024 21:15