Foto: SLAVKO MIDZOR/PIXSELL

Iako se već daleko zagazilo u proljeće zbog ispitnih rokova, pa početka novog semestra pa prvog kruga kolokvija i tako u nedogled, mnogu studenti nisu još imali u priliku uhvatiti se u koštac s onim što svako proljeće nosi – proljetnim čišćenjem. Ormari, ladice, police, skripte – evo par savjeta kako svoju studentsku sobu pretvoriti u oazu urednosti.

Pretrpani ormar zove na donaciju

Važno je fokusirati se na jedan po jedan dio jer prevelika količina zadataka vrlo lako može dovesti do brzog odustajanja. Neovisno o tome živjeli u domu ili u stanu zadatke svakako treba podijeliti u nekoliko cjelina. Najlakše je početi od ormara.

Čini se da je krajnje vrijeme da se reorganizira garderoba i pripremi laganija odjeća koju su mnogi studenti spremili na dno ormara ili ju tek sada donose od kuće u svoje studentske sobe. Iako su dani sve topliji i dalje postoji mogućnost za hladnijim vremenom pa je zato važno ostaviti i zimsku odjeću u blizini. Zato je najbolje podijeliti ormar na dva dijela – dio za topliju odjeću i dio za laganu odjeću.

Ormari se ponekad čine premalima za količinu odjeće koju posjedujemo pa je zato učestala pojava u prijelazima iz zime u proljeće da se odjeća daruje onima kojima je ona potrebnija. Najveći problem je odlučiti što darovati, a što ostaviti. Zato mnogi savjetuju da tijekom slaganja ormara trebaš upitati sam/a sebe koliko dugo je pojedini komad odjeće nenošen. Ako neku majicu ili hlače nisi nosio/la duže od godinu dana, vjerojatno ju nećeš više ni nositi pa ju je zato najbolje darovati.

Kreni s policama, završi s podom

Nakon organizacije ormara potrebno je prijeći na ostatak sobe ili stana. Postupak je uvijek isti. Važno je izolirati dio po dio prostorije i tako ju očistiti, a najbolje je krenuti od vrha prema dnu ostavljajući tako podove posljednje pri čišćenju.

Sunčane zrake uvijek obasjaju i prašinu na policama pa bi one, nakon ormara, trebale biti prve na redu za brisanje. Prašina kod mnogih može uzrokovati simptome alergije koja je ionako sve učestalija u proljeće pa bi čišćenje polica zasigurno značilo i ugodnije disanje i pripremu za kolokvije.

Osim prašine, istaknute su i mrlje na prozorima koje uzrokuju kiša i vjetar pa i njih treba prebrisati i očistiti sredstvom za pranje stakla, a osim papirnatih ručnika najbolje su za čišćenje stakla, po preporukama baka, sigurno novine, a najbolje vrijeme za pranje prozora je ono doba dana kada sunčeve zrake ne idu direktno u njih.

Osim odjeće, daruj i knjige

No nisu prašina i mrlje jedini problem koji treba počistiti u počecima proljeća. Završetkom zimskog semestra svim studentima je ostala hrpa skripti koje više neće koristiti pa ih je zato potrebno reciklirati, a ako nisi kolekcionar potrebno je riješiti se i knjiga koje su pročitane ili to pak nikad neće biti.

Recikliranjem se smanjuje količina otpada pa tako osim što čistimo vlastiti dom čistimo i okoliš. No reciklaža nije rješenje za knjige koje su u dobrom i uporabljivom stanju te se na društvenim mrežama vrlo često mogu vidjeti objave u kojima studenti, ili pak oni koji to nisu, daruju knjige ili ih prodaju po simboličnim cijenama. Zato se često kaže “ono što je jednom smeće, drugom je zlato”.