StoryEditor

TEKUĆI VS ŽIRO RAČUN Na kojem u minus, a koji bolje podnosi studentska davanja i primanja

Stani na kraj financijskoj nepismenosti

22/08/2022 u 07:33 h
13917
PIXABAY

Ulaskom u svijet odraslih, mladi se često susreću s novim i dosad nepoznatim pojmovima koje trebaju brzo i efikasno savladati. Najveći se broj pojmova veže za financijsku (ne)pismenost. Tako mnogi zapnu već kod prvog koraka osamostaljivanja - otvaranja bankovnog računa. Otvoriti tekući ili žiro račun i koja je razlika?

Žiro račun služi za uplatu primanja kao što su rente, honorari ili studentske stipendije, a na isti račun sjeda i novac zarađen preko studentskog ugovora. Tekući račun, s druge strane, služi u svrhu redovitih (plaća, mirovina) ili povremenih uplata (član obitelji uplati novac).

Nije dozvoljeno prekoračenje

Mladi žiro račun najčešće otvaraju kada dobivaju stipendije ili kada rade preko studentskog ugovora. Također, na žiro račun trebao bi sjesti novac kao nagrada za natjecanje. Žiro račun koristi se i za ostvarivanje prihoda putem samostalnih djelatnosti ili ako je potpisan ugovor o autorskom radu. Na njemu nema dopuštenog prekoračenja, već je raspolaganje sredstvima moguće dokle god ih ima na računu. Važno je za znati da se iznos koji se uplaćuje na žiro račun oporezuje. Ako se radi o dohotku od nesamostalnog rada, tada je porezni obveznik poslodavac, dok je u svim ostalim slučajevima obveznik vlasnik žiro računa.

Bez oporezivanja

Tekući račun služi transakciji, a isplate su moguće samo u granicama raspoloživih sredstava. Za razliku od žiro računa, na tekućem računu postoji dopušteno prekoračenje poznatije kao minus po računu, a novčana sredstva se ne oporezuju. Kako navodi Ekonomska klinika, tekući račun otvara se zaključenjem odgovarajućeg ugovora koji se otvara na neodređeno vrijeme, a po zaključenju se dobije kartica tekućeg računa koja služi kao platni instrument.

Vezani članci
19. travanj 2024 23:18