Foto: Pixabay

Hrvatska nogometna reprezentacija na ždrijebu skupina za grupnu fazu svjetskog prvenstva dobila je grupu s Argentinom, Islandom i Nigerijom. Naoko težak ždrijeb, a mnogi misle da je baš ta skupina D proglašena i “skupinom smrti”.

Dogodilo se upravo ono što nitko u Hrvatskoj vjerojatno nije želio prije ždrijeba, a to je da iz prvog šešira izvučemo Brazil ili Argentinu, što u nastavku vuče europsku reprezentaciju iz trećeg ili četvrtog šešira. Prema tome nam je treći šešir dodijelio Island, što je, složit će se većina, bolje od Danske ili Švedske. U četvrtom šeširu se znalo da su najbolji Japan, Nigerija i Srbija pa smo i tu uspjeli izvući jednu od najzahtjevnijih mogućnosti – Nigeriju.

Kako bilo, hrvatski protivnici u Rusiji bit će izrazito atraktivni, ne samo za navijače reprezentacija iz skupine nego i za neutralne gledatelje u Rusiji te širom svijeta. Zašto je tako, te što očekivati i čemu se nadati od naše reprezentacije? Pa krenimo redom…

Argentina

Argentina je, zapravo, velika nepoznanica ovog svjetskog prvenstva. Reprezentacija je to koja se jedva, u zadnjem kolu južnoameričkih kvalifikacija, plasirala na Mundijal. Ipak, način na koji je to uspjela zasluga je samo jednog čovjeka, Lionela Messija. Messi je u zadnjem kolu kvalifikacija postigao tri gola i odveo svoju reprezentaciju na SP u Rusiju, no ono što se lako može uočiti jest da s ovakvom igrom i oslanjanjem na jednog čovjeka, pa makar on bio i najbolji igrač na svijetu, Argentina ne može učiniti ono za što je otišla na SP, a to je da bude prvak.

Hrvatska tipom i kvalitetom igrača koje ima može napraviti velike probleme prosječnoj Argentininoj sredini i obrani, pogotovo ako znamo da će se ta ista Argentina braniti sa sedam do osam igrača jer se može očekivati da se Higuain i Messi neće trošiti u obrani

Velik je taj nesrazmjer između napada, sredine i obrane ove ekipe, i to je zapravo glavno na čemu njihov trener Jorge Sampaoli mora raditi želi li igrati zapaženu ulogu na SP-u. Naši su izgledi protiv Argentine izrazito povoljni. Nadalje, Hrvatska s tipom i kvalitetom igrača koje ima može napraviti velike probleme prosječnoj Argentininoj sredini i obrani, pogotovo ako znamo da će se braniti sa sedam do osam igrača jer se može očekivati da se Higuain i Messi neće trošiti u obrani. Dakle, Argentina je protivnik koji bi trebao dobro odgovarati Hrvatskoj!

Island

Igrali smo s njima četiri puta u posljednje četiri godine i ono što se može zaključiti iz tih dvoboja jest da nijednom nisu pokazali zavidnu kvalitetu te da nijednom nisu bili bolji od nas, pa čak i onda kad su nas pobijedili na Islandu golom u 90. minuti.

Igraju u klasičnoj formaciji 4-4-2 s ustaljenom postavom i početnom jedanaestoricom te bi se na osnovi toga moglo zaključiti da će Zlatko Dalić u pripremi utakmice s Islandom imati najlakši posao. Opasni su u prekidima među koje u njihovu slučaju možemo ubrojiti i ubacivanja sa strane jer je Aron Gunnarsson jedan od najboljih na svijetu u tome. I to je, uz njihovu izrazitu discipliniranost, jedina njihova snaga. Ipak, za kraj treba reći samo ovo… lopta je okrugla, a mi smo Hrvatska.

Nigerija

Izrazito iznenađenje i po dominaciji i po prikazanoj igri u svojoj afričkoj kvalifikacijskoj skupini u kojoj su ostvarili četiri pobjede i dva neriješena ishoda protiv reprezentacija kao što su Alžir, Kamerun i Zambija. Reprezentacija Nigerije odskače od prosjeka ostalih afričkih reprezentacija. Nisu “divlji”, imaju svoju strukturu igre u sredini i obrani u formaciji 4-2-3-1 te izrazitu brzinu u napadu kojom su radili probleme snažnom Alžiru, ali i Argentini u nedavnoj prijateljskoj utakmici. Među najpoznatijim Nigerijcima su John Obi Mikel i Victor Moses. S njima igramo prvu utakmicu i nacija će očekivati rapsodiju naše reprezentacije na terenu, no ne treba očajavati ako ne bude tako jer jedino su tri boda važna u ovakvoj utakmici.

Ako Hrvatska prema očekivanjima završi na drugom mjestu u svojoj skupini D, trebala bi u osmini finala igrati protiv još jedne velesile, Francuske. S druge strane uspijemo li iznenaditi Argentinu i završiti prvi u skupini, u osmini finala vjerojatno nas čeka Danska ili, manje vjerojatno, Peru. Takav razvoj događaja otvara nam izrazitu šansu za ulazak u polufinale SP-a u Rusiji što bi, logično, više zadovoljilo navijače od bezveznog prolaska skupine, što nam ulaskom u ovo prvenstvo definitivno ne bi trebao biti cilj.