Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Dvoje je hrvatskih tenisača među prvih 15 na ATP ljestvici, a uskoro igramo i treće finale Davis Cupa. No i nakon toga ne moramo se brinuti za budućnost. Uspjesi dvoje juniora, Antonije Ružić i Milog Poljička, ulijevaju povjerenje da hrvatski tenis neće stati na uspjesima ove generacije.

U listopadu je petnaestogodišnja Međimurka Antonia Ružić postala najbolja europska tenisačica do 16 godina.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

S tri pobjede u tri dana osvojila je i završni turnir Tennis Europe Junior Masters u Italiji, što je dosad od naših tenisačica uspjelo jedino Ani Konjuh. Trostruka je državna prvakinja, a i na svjetskoj rang-listi na odličnom je 19. mjestu.

“Osjećaj je odličan. Zadovoljna sam igrom u Italiji te mi je to poticaj za daljnji rad”, kaže Antonia.

U djetinjstvu se okušala u skijanju i gimnastici, ali najviše se vezala za tenis, i već s pet i pol godina uzela reket u ruke.

Mili je godinu završio kao vodeći tenisač na europskoj ljestvici u svom uzrastu, prvak je Europe u paru, te viceprvak u pojedinačnoj konkurenciji

Godinu dana mlađi četrnaestogodišnji Splićanin Mili Poljičak niže jednako velike uspjehe kao i Antonia. Poput nje, godinu je završio kao vodeći tenisač na europskoj ljestvici u svom uzrastu, prvak je Europe u paru, te viceprvak u pojedinačnoj konkurenciji. Početkom je godine s hrvatskom reprezentacijom do 14 godina osvojio naslov na europskom Winter Cupu u češkoj Veski. Uz te zavidne rezultate ne čude nagrade poput one Dražen Petrović, koju mu je u rujnu Hrvatski olimpijski odbor dodijelio u kategoriji Sportaš, najveća nada hrvatskog sporta.

“Došla je još jedna sezona blizu kraja i moram reći da mi je ovo bila najbolja sezona u karijeri”, kaže Mili.

Osim Nadala, čiji mu se stil igre najviše sviđa, uzor mu je i Mate Pavić. To ne iznenađuje s obzirom na to da ga trenira njegov otac Jakov Pavić, i to na Baterijama, gdje je i Pavić napravio prve sportske korake. “Mate mi je dosta pomogao u razvoju moje karijere”, dodaje Mili.