Foto: Pexels

Južnoafrička atletičarka i dvostruka olimpijska pobjednica na 800 metara Caster Semenya izgubila je spor u kojem je tražila da se poništi odluka Sportskog arbitražnog suda (CAS), koji je izglasao da se žene s visokom razinom muških hormona u krvi ne mogu natjecati osim ako ne uzimaju lijekove da bi tu razinu smanjile.

Objasnili su da je ovo ograničenje nužno kada su u pitanju sportaši s razlikama u seksualnom razvoju u utrkama od 400 metara do milje jer, kako kažu, na taj način osigurava se poštena konkurencija na natjecanjima.

Semenya se žalila Švicarskom saveznom sudu te je zahtijevala da se odluka poništi, ali je žalba odbijena. Svoju presudu obrazložili su time da kirurški zahvati i lijekovi, kojima bi se sportašice trebale podvrgnuti da smanje razinu muških hormona, ne predstavljaju štetu te da sukladno time ne krše švicarsku javnu politiku.

“Jako sam razočarana ovom presudom, ali odbijam da me Svjetska atletska federacija drogira ili me spriječi da bi bila ono što jesam. Izuzimanje sportaša ili ugrožavanje našeg zdravlja isključivo zbog naših prirodnih sposobnosti, stavlja svjetsku atletiku na pogrešnu stranu povijesti. Nastavit ću se boriti za ljudska prava sportašica kako na snazi tako i izvan nje”, izjavila je Semenya, prenosi Slobodna Dalmacija.