StoryEditor

DINAMO ZAGREB Koliko su Modri kompetentni na europskoj sceni?

Zagrepčani su pokazali da su i bez bivšeg stratega Nenada Bjelice – koji je u kratkom roku preporodio momčad – dovoljno snažni da ponovno ostvare rezultat u Europi
Autor:
Global.
24/12/2020 u 06:11 h
worldcup3387643_1920
PIXABAY
Zagrebački Dinamo po drugi je put u posljednje tri sezone uspio prezimiti u Europi, odnosno osigurati mjesto u šesnaestini finala Europske lige. Modri su, čini se, izrasli u ozbiljnu ekipu koja je spremna nositi se sa svima, osim s klubovima iz same elite europskog nogometa. Dinamova statistika u šest utakmica grupne faze uistinu je impresivna – četiri uzastopne pobjede, gol-razlika 9:1 i rekordnih 525 minuta bez primljenog pogotka. Uz to, momčad Zorana Mamića osvojila je četvrti najveći broj bodova (14) od svih 48 sudionika skupina Europske lige.

Povratak europskog ugleda

Ono što možda najviše čudi jest da su Modri rutinirano odradili nastup u prvom dijelu drugog najjačeg europskog klupskog natjecanja. Na otvaranju grupne faze protiv Feyenoorda na Maksimiru gostujući sastav nije iskoristio kazneni udarac, nakon čega je Dinamo bio na rubu poraza od moskovskog CSKA, ali je ipak uspio sačuvati neriješen rezultat. Uslijedila je teško izborena domaća pobjeda nad Wolfsbergerom, a potom uvjerljive predstave na gostovanjima u Austriji i Nizozemskoj te kod kuće protiv ruskog predstavnika. Može se, dakle, zaključiti kako Zagrepčani više nisu momčad koja promaši tri velike prilike i zatim primi pogodak u posljednjim minutama utakmice, već momčad koja zabije dva pogotka iz tri prilike i upiše pobjedu. Uzimajući u obzir individualnu kvalitetu igračkog kadra, dominaciju u domaćem prvenstvu, zaradu od transfera te druge faktore, Modri su se na ovoj razini mogli i morali naći i mnogo ranije. Naravno, neke su se okolnosti morale i poklopiti. Trener Mamić je, na primjer, pogodio s Dancem Rasmusom Lauritsenom, koji se prilagodio i nametnuo brže od svih očekivanja. Također je počeo forsirati talentiranog stopera Joška Gvardiola i razigravača Lovru Majera, kojem je dao slobodu, ali i ulogu glavnog kreatora igre. Mario Gavranović pak je u životnoj formi, a i Bruno Petković ponovno je uhvatio kontinuitet nastupa. S visoko motiviranim kapetanom Arijanom Ademijem, sjajnim Dominikom Livakovićem te uz ponešto sreće, Mamić je uspio stvoriti fizički moćnu, kompaktnu i taktički discipliniranu ekipu.

Teška prepreka stoji na putu

Dinamo će navedene epitete morati opravdati na terenu protiv izazovnog suparnika. Krasnodar trenutno zauzima 43. mjesto na UEFA-inoj ljestvici klubova, što je za pet pozicija niže od Modrih. Od ruskih momčadi bolji su samo Zenit (27. mjesto) i CSKA (35. mjesto). U svojoj dosadašnjoj povijesti "Bikovi" su odigrali 59 europskih utakmica, a u pet od sedam europskih sezona igrali su u skupinama Europske lige. Ove godine su u skupini Lige prvaka osvojili pet bodova – dvaput su izgubili od španjolske Seville (1:2, 2:3), dok su protiv Chelseaja upisali po jedan poraz i remi (0:4, 1:1), a protiv francuskog Stade Rennaisa po jednu pobjedu i neodlučen rezultat (1:0, 1:1). Trener Murad Musaev u svojim redovima ima čak šestoricu igrača čija tržišna vrijednost prema Transfermarktu premašuje deset milijuna eura. Prvi strijelac ruske ekipe ove sezone je 34-godišnji švedski napadač Marcus Berg, koji je postigao deset pogodaka u 22 nastupa. Iako to neće biti nimalo lagan posao za Dinamo, Zagrepčani su pokazali da su i bez bivšeg stratega Nenada Bjelice – koji je u kratkom roku preporodio momčad – dovoljno snažni da ponovno ostvare rezultat u Europi. Mora se priznati da je Zoran Mamić, unatoč problemima koje ima izvan terena, pokazao kako je itekako kompetentan trener.
25. travanj 2024 21:35