StoryEditor

FORMULA 1 Netflix i prošlogodišnje rivalstvo popularizirali su sport

‘Najgore što se može dogoditi Formuli 1 i popularnosti sporta je ponovna dominacija jednog tima‘, kaže Marin Galić, profesor sportskog novinarstva

12/10/2022 u 15:43 h
10644
PIXABAY

To nije pravi sport. Samo se sat vremena voze u krug, komentari su koje često čujemo o moto sportovima. Usprkos tome kraljica svih moto sportova, Formula 1, prošle je godine postavila novi rekord gledanosti, kada je u prosjeku imala 934.000 gledatelja po utrci. Finale sezone u Abu Dhabiju gledalo je gotovo 109 milijuna gledatelja, što je 29 posto više nego 2020. godine.

Želja za spektaklom

Samo dvije godine unazad fanovi su bili zabrinuti za budućnost sporta, što zbog pandemije što zbog glasina o mogućim odlascima nekoliko momčadi i vozača. No, moglo bi se reći, iznenada, sudbina sporta i njegovih obožavatelja se okrenula. Nekoliko stvari utjecalo je na novi uzlet u popularnosti Formule 1, uključujući postpandemijsku publiku koja je željna spektakla i Netflixovu seriju "Drive to Survive". Ipak, Marin Galić, profesor sportskog novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, kaže da je usponu najviše pridonijela zadnja sezona svjetskog prvenstva, u kojoj je borba za titulu bila dramatična do zadnjeg trenutka.

"Od 2014. godine, uz iznimku 2016., Lewis Hamilton je s Mercedesom dominirao Formulom 1. Takve dominacije nikome nisu interesantne", objašnjava Galić i dodaje da je bitno i rivalstvo te da mora doći i do nekog incidenta, a prošle godine su bila dva velika, u Silverstoneu i u Monzi.

"Sada su organizatori pogodili i što se tiče tehničkih pravila", kaže Galić osvrćući se na prijašnje probleme kada bi se bolidi našli jedan iza drugog bez mogućnosti pretjecanja. Dodaje i da se nova era motora pokazala kao dobitak.

Učinak Netflixa

Netflixova dokumentarna serija "Drive to Survive" u četiri sezone upoznaje gledatelje s vozačima, timovima i menadžerima Formule 1 te nudi pogled iza kulisa. A Netflix je ove godine potvrdio i da je serija obnovljena za petu i šestu sezonu. Prema istraživanju koje je proveo Morning Consult (https://morningconsult.com/2022/03/15/f1-fandom-netflix/?), više od polovice obožavatelja Formule 1 reklo je da je Netflixova serija odigrala ulogu u njihovom praćenju sporta, a njih 30 posto reklo je da je serija glavni razlog.

Da je Netflix doprinio popularnosti sporta slaže se i profesor Galić, ali ipak nadodaje "da je prošle godine Hamilton opet neosporivo pobjeđivao, pet Netflixovih serija i šest blockbustera ne bih pomoglo da se Formula 1 ponovno popularizira".

Serija se uvelike fokusira na rivalstva među vozačima i iako Galić kaže da je to ključno za uspjeh serije, ali i samoga sporta, "Drive to Survive" se našao na meti brojnih kritika. Jedan od kritičara serije je i sam vozač Formule 1, Red Bull-ov Max Verstappen, koji je u nekoliko navrata izjavio da lažiraju rivalstva i pogrešno prikazuju vozače. Verstappen je također odlučio i da se neće više pojavljivati u hit seriji. Iako je dobila polarizirajuće recenzije, sa sigurnošću se može reći da je serija imala jednu od glavnih uloga u privlačenju novih, mlađih obožavatelja sporta, posebice na američkom tržištu na koje se prije bilo teže probiti.

Održavanje popularnosti

Dodatnu bi popularnost sportu mogli donijeti i novi timovi. Porsche i Audi dva su proizvođača automobila za koje se već godinama šuška da bi mogli postati dio Formule 1, a Audi je ove godine i najavio službeno priključivanje 2026. godine. No, kako Galić kaže, ključ za ulazak velikih proizvođača nije samo popularnost sporta, već i opće ekonomsko stanje u svijetu – a ono trenutno nije najbolje.

"Formula 1 je skup sport, a javnost će teško prihvatiti da netko uđe u F1 ako je svjetska kriza", dodaje Galić.

Još uvijek traje postpandemijsko doba, odnosno svi su još uvijek željni spektakla pa je samim time Formula 1 u dobroj poziciji. No, pitanje je što će biti za par godina kada ta euforija splasne. Galić smatra da će tu veliku ulogu igrati novi timovi ili barem raspodjela "moći" među postojećima, odnosno da na samom vrhu ne bude jedan tim/vozač nego njih četiri-pet jer se tako gradi neizvjesnost.

"Najbitnije je da nema dominacije jedne momčadi, kako za sport tako i za sami spektakl", tvrdi Galić.

Novi fanovi, novi favoriti

Iako je Ferrari tim koji većini možda prvi padne na pamet kada se spomene Formula 1, zadnje globalno istraživanje  provedeno u 187 zemalja, pokazuje da je omiljeni tim među fanovima trenutno McLaren s 29,5 posto glasova. Red Bull je zauzeo drugo, a Ferrari treće mjesto.

Veliki utjecaj na to, osim samih postignuća vozača, imao je dobar PR i aktivnost na društvenim mrežama, na kojima McLaren tim danas broji preko 15 milijuna pratitelja.

"Iako sam oduvijek Ferrari fan, drago mi je to vidjeti jer je samo dokaz da momčadi moraju početi drugačije razmišljati", kaže Galić i objašnjava da se scena mijenja i za neke momčadi, poput Mercedesa, neće biti dovoljno oslanjati se samo na poznato ime, već će morati raditi na imidžu na druge načine.

Iskustva novih fanova

Ivana Šeravić (21) jedna je od onih koji su Formulu 1 počeli pratiti prošle godine, baš u vrijeme zadnjeg okršaja Hamiltona i Verstappena. Kaže da ju prije taj sport nije zanimao i mislila je da je pomalo dosadan, no sad je potpuno druga priča.

"Nakon što su svi oko mene pričali o toj Formuli, prijatelji, dečko, kolege s fakulteta, odlučila sam pogledati zadnju utrku u Abu Dhabiju", prisjeća se Ivana. Tada još nije znala ni jednog vozača, pa je povučena masom odlučila navijati za Verstappena, koji je u konačnici i pobijedio.

"Utrka me držala u neizvjesnosti cijelo vrijeme i od tada više ne mislim da je Formula 1 dosadan sport", kaže i dodaje da je nakon gledanja te jedne utrke istražila vozače te pogledala njihove intervjue kao i sve sezone Netflixove serije, a sada više ne propušta ni jednu utrku.

Baš kao i Ivana, Maja Knezović (21) počela je utrke pratiti prošle godine, a sada ih ne preskače.

"Stalno sam slušala tatu i brata kako pričaju o toj Formuli 1, pa sam morala i ja vidjeti o čemu se radi", kaže Maja.

Nakon niza odgledanih utrka, Ivani je sada najdraži vozač Sebastian Vettel, dok je Maja Ferrari fan i navija za Charles Leclerca.

"Iako volim Vettela koji vozi za Aston Martin, najdraži tim mi je ipak McLaren", kaže Ivana za koju su vozači McLarena, Lando Norris i Daniel Ricciardo, najkarizmatičniji duo na gridu.

Vezani članci
19. travanj 2024 10:06