Foto: Pixabay

Iako se danas stvorio mit da se sportska prehrana pretežito sastoji od prahova i shakeova, ona je puno više od toga, a zapravo se ne bi trebala pretjerano razlikovati od one uobičajene. Vrsta prehrane odnosno dijeta ovisi o tipu sporta kojim se sportaš bavi, pa se tako razlikuju sportovi snage i sportovi izdržljivosti. Kod sportova snage pojačan je unos proteina, a kod sportova izdržljivosti pojačan je unos ugljikohidrata, objašnjava nutricionistica Dora Ivić.

Što jesti prije, a što nakon treninga?

Ivić dodaje da je za svakog sportaša bitno paziti na nešto što se zove nutrient timing. Radi se o tome da unos pojedinih nutrijenata kroz dan ovisi o tome kad se odvija tjelesna aktivnost u tom danu. Tako je prije treninga potrebno unositi ugljikohidrate, a nakon treninga proteine i ugljikohidrate u količini ovisnoj o vremenu.

“Zato su preporuke za unos ugljikohidrata prije treninga takve da se jedan sat prije treninga treba unositi jedan gram ugljikohidrata na kilogram tjelesne mase”, pojašnjava Ivić.

Ivana Vukman, studentica kineziološkog fakulteta kroz život se bavila raznim sportovima, a ni jedan sport nije previše utjecao na njezinu prehranu.

‘Hrana je gorivo koje je potrebno našem tijelu da bi moglo normalno funkcionirati’, misli studentica KIF-a Ivana Vukman

“Ne izbjegavam nikakvu hranu, nastojim jesti šaroliko, da ima i proteina i ugljikohidrata. Također, uvijek je na tanjuru prisutna i neka salata”, objašnjava Ivana. Da je unos proteina i ugljikohidrata važan kod bilo kakvog oblika bavljenja sportom potvrđuje i nutricionistica. Ona objašnjava da ovisno o tipu sporta povećani unos ide u korist jednog od ovih makronutrijenata.

Ivić u svojem radu sa sportašima do sada nije imala niti jednu situaciju u kojoj jedan profesionalac nije bio dovoljno motiviran za rad. Ipak, žalosti ju kada dobije uvid u to koliko prehrana sportaša s kojima se susrela odskače od one preporučene.

Dobra prehrana = dobar trening

“Sportaši najčešće ne razumiju važnost obroka prije treninga i izbjegavaju ga zbog loših prijašnjih iskustva s gastrointestinalnim poteškoćama”, tvrdi Ivić. Naglašava da kvalitetan obrok prije treninga osigurava dovoljno energije za njegovo kvalitetno odrađivanje, a obrok poslije treninga osigurava adekvatan oporavak.

Svjesna toga je i Ivana koja se nastoji hraniti u skladu s preporukama.

“Najbolje je konzumirati neki obrok sa sporo probavljivim ugljikohidratima i proteinima, a izbjegavati masti. No kako se trenutno hranim uglavnom u menzi to je malo teže izbjeći jer je hrana u menzi poprilično masna”, pojašnjava studentica.

‘Sportaši najčešće ne razumiju važnost obroka prije treninga’, tvrdi nutricionistica Dora Ivić

Među sporo probavljive ugljikohidrata spadaju grašak, mrkva i cjelovite žitarice. Najsporije probavljiv protein je bjelanjak.

“Hrana je gorivo koje je potrebno našem tijelu da bi moglo normalno funkcionirati. Bez adekvatne prehrane nema ni dobrog treninga, a u krajnjem slučaju niti napretka”, smatra studentica kineziološkog fakulteta koja ističe važnost adekvatne prehrane za napredak u sportu.

Da pravilna prehrana uvelike utječe na performans sportaša tvrdi i Ivić. Međutim, da bi se taj performans poboljšao važno je sportašu osigurati preporučeni energetski unos putem hrane te u dogovoru s njim uključiti suplementaciju.

“Danas znamo koje cjelovite namirnice dovode do poboljšanja sportskog performansa, a one s razlogom nose epitet ‘sportske namirnice’. Riječ je o banani, grožđicama, špinatu, lubenici, đumbiru te sokovima od višnje i cikle”, objašnjava Ivić.