StoryEditor

TIHANA NEMČIĆ ‘Kad mi se nešto hoće, odmah to i ostvarim‘

U svijet nogometa ušla je s 12 godina, a kad je u njezin život ušao futsal, provela je dvije godine u Italiji igrajući ga profesionalno
Autor:
Iva Prpić
iva_prpic@hotmail.com
06/09/2017 u 16:08 h

Tihana Nemčić velika je zaljubljenica u nogomet i futsal. U svijet nogometa ušla je s 12 godina i u njemu ostala do svoje 22. godine. Uz nogomet je vežu pozitivna iskustva, a upravo joj je nogomet obilježio daljnje usmjerenje u obrazovanju. Ipak, najveća je ljubav u Tihaninu životu futsal, za koji i sama kaže da ju je naučio mnogo toga što može primijeniti u svakodnevnom životu.

"Futsalom sam se počela baviti u sezoni 2009./2010. Dotad sam igrala nogomet i nisam ni znala da futsal kao futsal postoji. Tada je prvi put organizirana sveučilišna liga, odnosno natjecanje za studentice na razini grada Zagreba, i to je bio prvi put kada sam stala na futsalski teren", rekla je Tihana.

‘Ženski futsal u posljednje dvije do tri godine značajnije se razvija. A u Italiji ženski futsal živi više od nogometa‘, kaže mlada sportašica

Dvije je godine provela i u Italiji igrajući profesionalni futsal. Za Italiju je vežu lijepe uspomene i vrlo se rado vrati vidjeti svoje stare suigračice i protivnice. Inozemna joj je karijera pomogla u shvaćanju onoga što želi i onoga što ne želi.

"U Italiji sam naučila živjeti sama sa sobom i mnogo sam toga o sebi naučila. Upoznala sam svoje prednosti i mane. Nedostaje mi takav način života jer živjeti život kao sportaš najljepši je život - radiš ono što voliš, ne shvaćaš to kao posao. Živiš od onog što voliš, ideš na treninge, na utakmice i upoznaješ ljude", kazala je.

Foto: LIGO

U nas samo turniri

Ženski je futsal u Hrvatskoj zbog manjka financija organiziran kroz turnire, a ne ligaška natjecanja. Ipak, Tihana ističe velik pomak koji se dogodio u ženskom futsalu u Hrvatskoj, s obzirom na početno stanje. Povećala se kvaliteta izvedbe, a igračice imaju sve potrebne uvjete u dvoranama. U Italiji je stanje znatno bolje.

"Ženski se futsal u posljednje dvije do tri godine značajnije razvio. Prvenstvo Hrvatske organizirano je u tri turnira na kojima bude deset ekipa. U Italiji ženski futsal živi više od nogometa. Pod nacionalnim savezom imaju četiri lige i više od 4000 registriranih igračica. Naravno, postoje i amaterske lige u kojima svako manje mjesto ima svoju amatersku ekipu koja svaki vikend igra svoje natjecanje", zaključila je Tihana.

Uz futsalsku karijeru Tihana nije zaboravila nogomet. Trenutačno je izbornica ženskih U15 i U17 nogometnih reprezentacija s kojima ima mnoge planove, uključujući i razvojni turnir u Belgiji ovog svibnja.

"Što se tiče U15 reprezentacije, pokušavamo što više pozornosti dati tim mlađim curama, da ih pripremimo za U17 reprezentaciju da imaju navike koje se od njih traže. U17 reprezentaciju očekuju kvalifikacije za europsko prvenstvo u listopadu. S četrdesetak cura iz obje reprezentacije imala sam sastanak u siječnju i dojmovi su, naravno, pozitivni", rekla je mlada izbornica.

[caption id="attachment_3980" align="aligncenter" width="800"] Foto: HNS

Još kao studentica Tihana se počela baviti profesionalnim futsalom. Iako je imala mnogo obveza na fakultetu, uspjela je uskladiti i uspješno zadovoljiti i obrazovanje i sport. Kako i sama kaže, nikad nije imala problema s ispitima jer je jasno postavila prioritete.

Obrazovanje najvažnije

"Od jutra do popodne bila bih na fakultetu, obavila bih sve fakultetske obveze. Nakon fakulteta išla bih trenirati do navečer, ali nikad nisam od toga radila prevelik problem", kazala je. Uz mnoge druge obveze Tihana je našla vremena i za završetak obrazovanja na Kineziološkom fakultetu u obliku doktorske disertacije. Kako i sama kaže, ne razmišlja mnogo unaprijed te joj je glavni cilj završiti doktorat do kraja godine.

"Doktorat me ne sprečava da se i sada bavim stvarima kojima se želim baviti. Nisam tip koji razmišlja daleko, ja ne vidim ni svoj sljedeći tjedan. To je jednostavno pitanjemog karaktera, ne volim razmiš- ljati na duge staze. Kad mi se nešto hoće, ja to odmah ostvarim. Ne mogu reći točno što bih htjela nakon završenog doktorata jer ne znam gdje ću biti sutra", zaključila je Tihana.

19. travanj 2024 13:07