Foto: Unsplash

Preferiram bojkot Svjetskog prvenstva jer je građen krvlju. Uskoro ćemo plesati na grobovima ljudi koji su u potrazi za novim životom stradali na gradilištima, izjavio je u intervjuu za The Guardian nizozemski političar Gert-Jan Segers i tako sažeo stav dijela javnosti koji se ne slaže s održavanjem Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine.

Krv je to poginulih radnika čiji je broj od početka radova na objektima za održavanje najvećeg nogometnog natjecanja narastao na nekoliko tisuća.

Niski etički standardi

Ne mogu prehraniti obitelj jer plaća nije ispunila očekivanja”, otkrio je prije dvije godine radnik iz Gane stranim medijima. U pitanju je iznos od 650 katarskih rijala, što je približno 1200 kuna za mjesečni rad.

Sve prijepore zbog moguće korupcije pri dodjeli domaćinstva, niskih plaća i loših radnih uvjeta nadjačala je informacija o više od 6500 poginulih radnika na gradilištima diljem Katara. Riječ je o radnicima iz Indije, Bangladeša, Nepala, Šri Lanke i Pakistana. U službenim se razlozima za većinu smrtnih slučajeva kao uzrok navodi prirodna smrt koju su izazvali srčani udar, dišni problemi ili slične tegobe. Takvo stanje potiče sumnju jer su velikim dijelom bili mladi ili srednje životne dobi, kao u slučaju iz 2019. kad je poginulo devet građevinara između 20 i 54 godine. U službenom izvještaju objašnjeno je da nijedna smrt nije povezana s obavljanjem zanata.

‘Katar kroz svoju Al-Jazeeru, koju kontrolira njihova vlada, upravlja informacijama i ucjenjuje druge agencije’, objašnjava Boris Havel, stručnjak za Bliski istok

Gradnje na Arapskom poluotoku počele su nedugo nakon dodjele domaćinstva 2010. i još su u tijeku, ali za nemile događaje svijet nije doznao dovoljno brzo da bi bilo manje smrtnih slučajeva. Pretpostavlja se da je informacije “sakrivao” katarski režim, što smatra i Boris Havel, profesor na Fakultetu političkih znanosti i stručnjak za Bliski istok.

Učinjeni prvi koraci

“Katar svojom Al-Jazeerom, koju kontrolira njihova vlada, upravlja informacijama i ucjenjuje druge agencije”, pojasnio je Havel i dodao da se tako zapravo uspijeva pomno prikriti sve ono što bi moglo nauditi slici Katara u svijetu.

Zbog izrabljivanja jeftine radne snage i djelovanja nesukladno demokracijskim načelima, ideje o bojkotu sve su češće. U tom su smislu najglasniji norveški klubovi koji potiču reprezentaciju da izostane s turnira u slučaju plasmana u utakmici protiv Gibraltara.

Prošle godine ukinut je sustav kafala, te radnici ne moraju tražiti dozvolu za odlazak, stabilizirana je minimalna satnica i formirani dodatni prihodi

“Neprihvatljivo je da su korupcija, moderno ropstvo i mnogo mrtvih radnika osnova Svjetskog prvenstva”, riječi su kojima je norveški prvoligaš Tromsø IL objasnio zašto je jedan od 202 člana koji je glasovao za povlačenje Norveške s prvenstva, dok je samo njih 46 protiv. Posljednji koji se izjasnio kao pobornik bojkota bio je Rosenborg.

Ipak, nešto se pozitivno događa i u zemlji domaćinu. Prošle je godine ukinut sustav kafala, radnici ne moraju tražiti dozvolu za odlazak, stabilizirana je minimalna satnica i formirani dodatni prihodi. Povijesni je to pomak, ali napredak na tržištu rada došao je prekasno za 6500 života, iako obećava bolju budućnost stranim radnicima. Zato se Hrvatski nogometni savez vodi mišljenjem suprotnim od norveških aktera.

Cijena slobode

Hrvatski nogometni savez ne razmišlja o bojkotu Svjetskog prvenstva jer ne smatramo da bi takav potez rezultirao razvojem radničkih i ljudskih prava u Kataru, dapače, smatramo da bi zaustavio već pokrenute procese. Smatramo da su dijalog i otvaranje Katara svijetu mnogo bolji načini rješavanja svih izazova i problema koji postoje u Kataru”, odgovorio je glasnogovornik HNS-a, Tomislav Pacak.

Rekao je da su se novim djelovanjima unaprijedila radnička prava te da razvijene strategije kao prvo i ključno poglavlje navode zaštitu prava radnika. Kao jedan od razloga uspješnog djelovanja istaknuo je i veliku medijsku pozornost.

Godinama se upozorava na društveno-političke probleme Katara i njihov gotovo robovski sustav koji je proizveo niz neprihvatljivih događaja. Rješenje se nazire, ali tisuće ljudskih žrtava ostat će podsjetnik o cijeni slobode emigrantskih radnika u jednoj od najbogatijih zemalja svijeta.

FOTO: MARKO LUKUNIC/PIXSELL