Foto: Jurica Galoić/Pixsell

U Sjedinjenim Američkim Državama djeca se počinju baviti sportom prije svega zato što se time omogućava zdrav život, primarna potreba za socijalizacijom, te se roditeljima olakšava odgoj. Amerikanci tvrde da je sveučilišni sport najčišći i najsvetiji oblik sporta kakav poznaju. Takvo stajalište podupiru spoznajom da su mladi prije svega željni dokazivanja i borbe za prestiž te u skladu s time nastupaju s velikim srcem i još više žara u sebi.

NBA draft

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Također, oni u sportu vide prigodu za samopromociju, ali i promociju vlastitog sveučilišta što im je iznimna čast. Zbog svega toga, običnim se ljudima lakše poistovjetiti sa sveučilištima nego s profesionalnim klubovima. Sveučilištarci za svoje predstave na terenu ne dobivaju nikakve premije, što čini glavnu razliku između njih i profesionalnih, NBA igrača.

Danas NBA liga sve više djeluje kao neka vrsta biznisa. Smatra se da se prelaskom sa sveučilišnog programa u NBA svijet gubi sva čar i romantični duh koji krase takvu razinu natjecanja. Stoga i ne čudi opće stajalište da je sveučilišna košarka u SAD-u mnogo cjenjenija od NBA-a.

Igrači koji žele zaigrati u NBA ligi trebaju se prijaviti na NBA draft. Draft je godišnji događaj na kraju sezone tijekom kojeg ekipe imaju pravo izabrati igrača po izboru, s time da prednost imaju slabije rangirane momčadi iz prošle sezone. Mišljenje kako je draft velika lutrija podupire nekoliko primjera. Prvi izbor drafta 2013. godine Anthony Bennett nikad nije opravdao očekivanja te uspio kao igrač. Šest godina prije slično je doživio i Greg Oden, također prvi izbor.

“Bit ću zapamćen kao najveći promašaj u povijesti NBA lige, ali ne mogu ništa učiniti s time u vezi”, Odenova je izjava koja potvrđuje da je svjestan stanja.

Draft je godišnji događaj na kraju sezone tijekom kojeg ekipe imaju pravo izabrati igrača po izboru, s time da prednost imaju slabije rangirane momčadi iz prošle sezone

Međutim, dokaz da se može profitirati i dolaskom s manjeg sveučilišta su Damian Lillard s Weber Statea, koji se snašao odlično u Portland Trail Blazersima, te Stephen Curry s Davidsona, koji nas iz dana u dan oduševljava svojim partijama u dresu Golden State Warriorsa.

Obrazovanje u prvom planu

Ponekad jednostavno igrači ne prođu na prvi dojam. Curry je na zadnjoj godini izgledao kao da mu je 14 godina, može se zaključiti da se sve ipak zasniva na individualnom radu i želji za napretkom, unatoč tim prisjećanjima Curryjeva sveučilišnog trenerea Shonna Browna.

Polaženjem američkog sveučilišta usade se radne navike, odgovornost i predanost te se otvaraju mnoge mogućnosti koje mogu stvoriti pozitivan preokret u životu svakog studenta te mu osigurati daljni razvoj. Osim toga, sveučilišta stavljaju naglasak na obrazovanje te im je glavni cilj da svi ljudi najprije postanu akademski obrazovani građani pa tek onda sportaši, iako je sveučilišni sport u SAD-u neusporedivo snažniji od onog u Hrvatskoj.