StoryEditor

KUGLAŠICA PETRA DEŠA ‘Mi, paraolimpijci, postajemo ravnopravni s ostalim sportašima‘

Ove godine srušila je i europski rekord u kategoriji slijepih osoba, koji sada iznosi 656 čunjeva. ‘Sada sam si sve zakomplicirala, dogodine moram biti još bolja‘, uz smijeh kaže Petra
Autor:
Global.
09/12/2018 u 11:45 h
5.2.2015..,Zagreb - Odrzana svecanost hrvatskog paraolimpijskog sporta i proglasenje najuspjesnijih sportasa hrvatskog paraolimpijskog odbora u kongresnoj dvorani Zagrebackog velesajma. Najuspjesniji sportas i sportasica u neparaolimpijskim sportovima, dobitnici Luka Bakovic i Petra Desa. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
5.2.2015..,Zagreb - Odrzana svecanost hrvatskog paraolimpijskog sporta i proglasenje najuspjesnijih sportasa hrvatskog paraolimpijskog odbora u kongresnoj dvorani Zagrebackog velesajma. Najuspjesniji sportas i sportasica u neparaolimpijskim sportovima, dobitnici Luka Bakovic i Petra Desa. Photo: Marko Prpic/PIXSELLMARKO PRPIć/PIXSELL

Nagrada "Franjo Bučar" najviše je priznanje Hrvatske za postignuća i doprinos u sportu. Jedna od dobitnica ovogodišnje nagrade bivša je studentica Fakulteta političkih znanosti (FPZG), kuglašica Petra Deša.

"Bilo mi je iznimno zadovoljstvo stajati uz priznate i poznate sportaše. Mi, paraolimpijci, postajemo ravnopravni s ostalim sportašima", kaže Petra koja se u kuglanju natječe u kategoriji za slijepe i slabovidne osobe. Posljednjih pet godina proglašena je i najboljom sportašicom u neparaolimpijskom sportu u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO).

Pobijediti samu sebe

Još od 2005. Petra osvaja medalje na raznim natjecanjima, a ako je pitate koja joj je od njih najdraža, istaknut će srebro sa Svjetskog prvenstva u Sarajevu 2011. godine.

"Malo mi je nedostajalo do zlata, ali bila je to prva medalja na svjetskoj razini i ostala mi je u posebno lijepom sjećanju. Nakon toga mi je svaki put bilo teže jer sam morala pobijediti samu sebe", izjavila je hrvatska paraolimpijka.

Unatoč tome redovito pobjeđuje. Višestruka je europska prvakinja i aktualna svjetska prvakinja u kuglanju u svojoj kategoriji. No, nažalost, kuglanje nije paraolimpijski sport pa nema prigodu okušati se na Paraolimpijskim igrama.

‘U nas je najljepše što svatko voli svoj sport, a cijeni tuđi. Međusobno si uvijek čestitamo, nema ljubomore među nama. Sport je jedna od najpozitivnijih stvari u Hrvatskoj‘, smatra Deša

Ove je godine srušila i europski rekord u svojoj B1 kategoriji (slijepe osobe), koji sada iznosi 656 čunjeva.

"Sada sam si sve zakomplicirala, dogodine moram biti još bolja", uz smijeh kaže dobitnica nagrade "Franjo Bučar".

Iako je rođena u Omišlju na otoku Krku, Petra se nakon osnovne škole preselila u Zagreb gdje je polazila Centar za odgoj i obrazovanje za slijepu i slabovidnu djecu "Vinko Bek". Znala je da će se baviti i natjecati u nekom sportom, ali nije odmah otkrila kuglanje. Okušala se u veslanju i atletici, a od kuglanja ju je odbijalo što nije shvaćala kako se slabovidna osoba može baviti tim sportom.

Sve je manje kuglana

"Kuglanje je došlo zadnje, ali sam se u njemu najviše zadržala", kaže Deša i objašnjava kako se reprezentaciji slučajno priključila na poziv profesora jer im je nedostajala igračica.

Slijepim je kuglačima glavni oslonac tijekom natjecanja dodavač. Njezin je već deset godina Zlatko Butko, kojeg iznimno cijeni.

"Ne funkcioniram ni s kim drugim. On mi objasni svaki detalj. Kugla postiže velike brzine pa mi komunikacija s njim znači sve u tom trenutku", pojašnjava Petra.

U Hrvatskoj je desetak klubova, ali je sve manje kuglana. Petrin klub Zagreb trenira u Kušlanovoj, koja je nedavno djelomično renovirana. Imaju punu potporu HPO-a, a čest gost natjecanjima na kojima sudjeluju je predsjednik Ratko Kovačić s kojim njeguju dobre odnose.

Posljednjih pet godina proglašena je najboljom sportašicom u neparaolimpijskom sportu u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora

Najveći problem kuglanja za osobe s invaliditetom nedostatak je mladih igrača. Prosjek je godina čak 50. Na posljednjem je prvenstvu Hrvatske Deša ostala bez sudjelovanja u ekipnom natjecanju jer je nedostajala kuglačica u B2 kategoriji (osobe s ostatkom vida do 30 posto).

Iako je trenutačno zaposlena kao viša stručna suradnica za informiranje u Gradskom uredu za sport i mlade, bivšoj studentici FPZG-a velika je želja raditi kao radijska novinarka. Već je u petom razredu znala da želi upisati novinarstvo, a s fakulteta nosi samo lijepe uspomene.

Voli svoj, cijeni tuđi sport

Kao što će svi sportaši s invaliditetom istaknuti važnost sporta, tako i Petra. Smatra kako je više ne gledaju kao osobu s invaliditetom, nego kao na sportaša.

"Osobe s invaliditetom nisu toliko zastupljene u medijima kao vani, no najvažnije je kako mi diktiramo razgovor s novinarima. Često takve teme odu u pozitivne i negativne krajnosti, što nije realno stanje", smatra Petra.

I na kraju uspješne sportske 2018. godine, Deša se dotakla i drugih sportaša.

"U nas je najljepše što svatko voli svoj sport, a cijeni tuđi. Međusobno si uvijek čestitamo, nema ljubomore među nama. Sport je jedna od najpozitivnijih stvari u Hrvatskoj", kaže za kraj Deša.

24. travanj 2024 16:22