Foto: Igor Kralj/Pixsell

Maja Fijačko bivša je hrvatska atletičarka koja je postavila rekorde hrvatske atletike koji su i danas netaknuti. U mladosti se bavila i streljaštvom, a sve je počelo kad je na jedan sat tjelesnog odgoja došao trener Siniša Cik iz atletskog kluba na Sveticama kako bi provjerio ima li zainteresiranih za atletiku.

“Razvalila sam u svim disciplinama i pozvao me nakon sata na stranu i pitao želim li se baviti atletikom. Došla sam na Svetice i na svim testovima opet razvalila. Rekla sam da ću razmisliti. Naime, prijateljica je već trenirala atletiku na Mladosti pa sam odlučila započeti treninge upravo tamo jer je ipak u dvoje lakše. Postupno se rodila ljubav koja je trajala punih 15 godina”, počela je Maja.

Dijagnoza preko noći

Maja i dalje drži mlađejuniorski, juniorski, mlađeseniorski rekord na 100 metara te juniorski rekord na 60 metara u dvorani. Uspjela je srušiti i veliku atletsku legendu Jelicu Pavličić.

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

“Prije deset godina srušila sam veliku Jelicu Pavličić i njezin rekord na 100 metara star 33 godine. Postala sam najbržom Hrvaticom otkad postoji samostalna država. Emocije su bile neopisive. Ja sam Maja, najbrža žena u Hrvatskoj. Nisam mogla vjerovati. Kad je semafor pokazao 11:54 nisam vjerovala, išla sam sucu provjeriti je zaista tako. Dvije godine poslije popravila sam rekord na 11:51, ali ipak mi je više bombastičnih emocija omogućila 2007. godina. Sada sam druga najbrža Hrvatica jer je 2015. godine moj rekord ‘skinula’ Andrea Ivančević”, otkrila je.

Prije deset godina srušila je rekord star 33 godine. Nešto poslije, u sedmom mjesecu trudnoće, Maji su karijera, ali i život bili u neizmjernoj opasnosti. Dijagnosticiran joj je karcinom, točnije Hodgkinov limfom

U sedmom mjesecu trudnoće Maji su se karijera i život našli u neizmjernoj opasnosti. Dijagnosticiran joj je karcinom, točnije Hodgkinov limfom.”Doslovno preko noći mi je izbila kvrga veličine teniske loptice na vratu. Nakon pretraga ustanovilo se da je riječ o Hodgkinovu limfomu ili karcinomu limfnih čvorova. Makar, imala sam nekoliko mjeseci unazad sve simptome te bolesti, ali kako su simptomi svrab po tijelu, noćno znojenje i umor, liječnici su to pripisivali trudnoći”, rekla je Maja.

Nevjerojatno je da je Majina tad još nerođena kći Rija zapravo svojoj majci spasila život jer da naša atletičarka tad nije bila trudna, karcinom bi došao do lošijeg stadija zbog hormona. Odmah nakon porođaja Maja je morala započeti borbu za život. Kako i sama kaže, to joj je razdoblje bilo najteže jer ju je kod kuće čekalo novorođenče, ali je sve shvatila kao životni izazov koji se upravo njoj događa s razlogom.

Podrška kolegica

“Kemoterapija je užas, ponekad u šali znam reći da bih neprijatelja mučila tako da bih ga priključila na kemoterapiju. Svaki lijek nosi određene nuspojave, a tijekom cijelog razdoblja imala sam temperaturu 41,5 uz povraćanja, proljeve i tjeskobu. Ali najgore od svega bilo je opadanje kose jer, iskreno, to je oboljelima zaštitni znak. Samo mi nije bilo jasno kako mi nisu otpale dlake na nogama i znala sam u šali reći da se sad i dalje moram brijati umjesto da mi se koža malo odmori”, prisjetila se.

‘Najvažnije je biti zdrav, pozitivan, družiti se s pozitivnim ljudima, ne osuđivati druge i ne smijati se tuđoj nesreći jer smo svi dodirljivi i svima se sve može dogoditi’, poručuje Maja

Maja i sama kaže da ju je bolest mnogo naučila. Postala je bolja prema sebi, počela je u duhovnom smislu misliti više na sebe, smirila je temperamentnost i na mnogo toga počela gledati potpuno drukčije.

“Najvažnije je biti zdrav, pozitivan, družiti se s pozitivnim ljudima, ne osuđivati druge i ne smijati se tuđoj nesreći jer smo svi dodirljivi i svima se sve može dogoditi. Uvijek mislimo da se loše stvari događaju nekom drugom. Također jako emotivno proživljavam kada vidim nekog tko se bori s karcinomom, na televiziji ili u mojoj okolini”, iskrena je Maja.

Nedugo nakon što se doznalo da boluje od karcinoma, Ivana Brkljačić i Ivana Lažeta pokrenule su humanitarnu akciju za alternativne lijekove i perike koje su bile dosta skupe.”Čak sam i u njima uspjela naći pozitivu. Danas brineta, sutra crnka, prekosutra plavuša, pa malo duga kosa, malo kratka. Čak mi se i svidjelo. Apsolutno sve perike i robu u kojoj sam odlazila na kemoterapije bacila sam u smeće”, prisjeća se.

Neumorna i zaposlena

Maja je danas 32-godišnja studentica druge godine kondicijske pripreme sportaša na Kineziološkom fakultetu. Želja joj je okruniti svoje znanje koje već ima o sportu i naučiti ono što još ne zna.

“Namjeravam biti kondicijska trenerica u nekom momčadskom ili pojedinačnom sportu. Također sam na fitnessučilištu završila smjer sportsko medicinski maser pa mogu kombinirati treniranje sportaša i pružiti im rehabilitaciju te danas-sutra otvoriti vlastiti centar za vježbanje. Trenutačno radim kao terapeut wellnessa u hotelu ‘Aristos’ u Buzinu, honorarno sam trenerica u Atletskom klubu Samobor i kondicijska trenerica u košarkaškom klubu Samobor”, iskorištava Maja tako svaki trenutak.

Atletičarka je nedavno proslavila svoju petu obljetnicu zdravlja i oslobođenja od karcinoma. Od samog početka Maja je znala da će se vratiti atletici potpuno zdrava. Sama za sebe kaže da je pozitivna osoba koja je u tom razdoblju morala odbaciti svu negativnu energiju kako bi nastavila dalje.

“Mislim da je sport zaslužan za takvo moje unutarnje stanje i snagu. Mi, sportaši, stvarno smo moćni u glavi, jaki i borbeni. Treniramo u bolovima, trpimo kojekakve ozljede, ali ne odustajemo nikada i sve ćemo napraviti za pobjedu pa makar uzimali svaki dan ibuprofen od 600 miligrama”, zaključila je Maja i dokazala da je jača i od karcinoma.

“Speedy Maja” – aktivna vlogerica

Prije sedam mjeseci Maja Fijačko otvorila je svoj Youtube kanal “Speedy Maja”, na prijedlog prijatelja koji je također vloger. Kako i sama kaže, cilj joj je približiti ljudima vježbanje u vlastitom domu bez plaćanja skupih članarina u teretani.

“Aktivna sam tek sedam mjeseci i imam 467 pretplatnika na kanal, 1040 pratitelja na Facebooku i 850 pratitelja na Instagramu. Postavljam motivirajuća videa u kojem gledatelje ohrabrujem da započnu s tjelovježbom. Rekviziti su mi stolac, trosjed, kćerina lopta za skakanje, boce s vodom, muž, kći, ruksak, kamenje… Približavam im također neke rekvizite poput trx užadi, bučica, guma, medicinka i manžeta koje nisu toliko skupe. Bitna je želja, motivacija i ustrajnost i rezultati će se pojaviti. Redovitom tjelovježbom tri do četiri puta na tjedan tijekom mjesec dana već će se osjetiti i vidjeti na ljudima kvaliteta koju nosi vježbanje i zdrav život”, iznimno energična je Maja.