StoryEditor

MIRZA DŽOMBA ‘Mladi rukometaši ne moraju imati pritisak radi zlatnih generacija. Rukomet danas i prije 20 godina, potpuno je drugačija igra‘

Nekada je bilo lakše iščupati rezultat individualnom kvalitetom, no danas se mora igrati sustavom, napomenuo je zlatni rukometaš

Autor:
Global.
08/03/2022 u 09:48 h
<p>Stvarnost i problemi rukometa u Hrvatskoj<br />
Preuzeto: Unsplash<br />
Zagreb, Hrvatska<br />
15.02.2022.</p>
Stvarnost i problemi rukometa u Hrvatskoj Preuzeto: Unsplash Zagreb, Hrvatska 15.02.2022.
Na ovogodišnjem rukometnom Euru, hrvatska reprezentacija ostvarila je loš rezultat. Svoj je nastup završila u drugom krugu, unije se uspjela plasirati u polufinale Eura. U sedam susreta ostvarila je učinak od tri pobjede, tri poraza i jednog remija te je u konačnici zauzela osmo mjesto. Sve to potvrdilo je činjenicu da je hrvatski rukomet u blagom padu. No, unatoč kriznom razdoblju, postoji i svjetla strana posljednjeg prvenstva, a to je da su predstavljeni novi i mladi rukometaši koji su potpuno neplanirano morali uskočiti umjesto svojih starijih i iskusnijih kolega. Svojim igrama, pristupom i stavom pokazali su javnosti da je budućnost hrvatskog rukometa u dobrim rukama. Unatoč brojnim kritikama na račun reprezentacije i izbornika Hrvoja Horvata, sada kada su se slegli dojmovi, na vidjelo su izašle svjetle strane lošeg turnira. Bivši hrvatski rukometaš i nekadašnje najbolje desno krilo svijeta, Mirza Džomba, složio se da osmo mjesto nije uspjeh za hrvatski rukomet, ali i napomenuo da se takav rezultat može promatrati i iz pozitivne perspektive.

Nije sve tako crno

"Na ovaj neuspjeh gledam pozitivno jer smo dobili četvoricu novih igrača na koje uopće nismo računali, a sada su nam na raspolaganju", izjavio je Džomba koji smatra da se je europsko prvenstvo odvijalo u izvanrednim okolnostima na koje se nijedan izbornik ne može pripremiti, stoga je nemoguće naći krivca za ovakav rezultat. "Izbaci na prvenstvu svakoj ekipi dva najbolja igrača i svi će se naći u problemima", napomenuo je Džomba te pohvalio Tina Lučina i Ivana Martinovića. "Njih dvojicu smo dobili iz ničega te su postali nosioci igre i odlično su reagirali u utakmicama. Oni su nadogradnja za budućnost našeg rukometa", rekao je nekadašnji reprezentativac Džomba. Tin Lučin i izbornik Hrvoje Horvat (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Osvrnuo se i na igre hrvatskih rukometaša, posebice u ključnim utakmicama. "Svake godine na prvenstvu nam nešto malo nedostaje i to traje već dugi niz godina. U ključnim utakmicama protiv rukometnih anonimaca, ostanemo bez krila i to je dokaz manjka kvalitete", objasnio je Džomba, legendarno krilo kauboja, te je napomenuo da je europsko prvenstvo najteži i najjači turnir u rukometu i da se, kako bi se osvojila medalja, mora posložiti puno faktora. "Osmo mjesto je sigurno neuspjeh, ali neuspjeh s pokrićem", izjavio je Damir Mrvec, sportski novinar Večernjeg lista koji dugi niz godina prati hrvatski rukomet. Mrvec smatra da je veliki razlog neuspjehu i lošijem rezultatu činjenica da smo bili reprezentacija s najviše zaraženih igrača. Napomenuo je da su nam se sveukupno zarazile tri ekipe, odnosno postave..

Promjena vodstva ili sustava igre?

Potrebno je pronaći rješenja da bi se rukomet mogao izvući iz trenutne krize i vratiti među rukometnu elitu. Neki smatraju da treba smijeniti Horvata s pozicije izbornika, a neki se zalažu za prilagodbu i poboljšanje sustava igre. "Vodstvo ne bih mijenjao, jer sam savez je velika struktura i iako se nalazi u krizi, uvijek ima mjesta za napredak i vremena da se iz iste izvučemo", rekao je Džomba koji podržava odluku da Horvat ostane izbornik jer, kako je rekao, nije imao priliku odraditi regularan turnir u normalnim okolnostima. "Svi djeluju zajedno, igrači i izbornik, što je najbitnije, a na nama je da ih kao navijači nastavimo podupirati", istaknuo je Džomba te nadodao da čvrsto vjeruje hrvatskim trenerima jer su i sami nekad pripadali zlatnim generacijama, te ako će biti potrebno, da se možemo sami izvući iz kriznih situacija, bez selektiranja stranog izbornika.

otkrili igrače na koje se može računati

Isto mišljenje ima i Mrvec koji smatra da domaći treneri poznaju mentalitet reprezentacije, što je od velike važnosti za kreiranje uspješne ekipe. "Činjenica je da moramo napredovati i kvalitetnije poraditi na sustavu i na igri jer se rukomet vrlo brzo mijenja. Morat ćemo pratiti trendove rukometa i ekipa koje su stalno na vrhu", rekao je Džomba te je izdvojio reprezentacije koje su zadržale svoje sustave i uvijek uspiju izvući dobre rezultate, poput Skandinavaca s brzim rukometom, Španjolaca s vlastitim strogim sustavom i Francuza kod kojih dominira snaga i fizikalna igra. "Naš sustav rukometa je u sredini svih tih sustava i nekada je bilo lakše iščupati rezultat individualnom kvalitetom, no danas se mora igrati sustavom", napomenuo je Džomba.

Zlatna generacija neće se ponoviti

Mrvec smatra da je nepotrebno mijenjati sustav, jer sustav ovisi od izbornika do izbornika. "Nedostaje Rukometni dom. Nijedna dvorana koju imamo trenutno u Hrvatskoj nije dvorana samo za rukomet", istaknuo je Mrvec te dodao da bi se Hrvatski rukometni savez (HRS) trebao pobrinuti za izgradnju Rukometog doma jer bi se time lakše selektirali mladi rukometaši i poboljšala bi se kultura rukometa u Hrvatskoj. "Naš rukomet je upisan u knjige i povijest, što je najveći uspjeh, a današnja generacija si ne mora stvarati pritisak radi zlatnih generacija jer je rukomet danas i prije 20 godina, potpuno drugačija igra", komentirao je Džomba. [caption id="attachment_35936" align="alignnone" width="2560"] 02.02.2006., St.Gallen, Svicarska - Europsko prvenstvo rukometasa - Vlado Sola, Mirza Dzomba, Ivano Balic, Blazenko Lackovic (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL) Njemu je, rekao je, nebitno hoće li nova generacija osvajati zlata, jer zna da su uspješni u svojim klubovima i lijepo predstavljaju Hrvatsku u svijetu rukometa. Mrvec je komentirao kako smatra da se Zlatna generacija neće ponoviti, iako je neupitno da hrvatski rukomet ima dobre mlade igrače. Razlog za to vidi u premalim ulaganjima HRS-a. "Trenutna ekipa, svi zdravi i kvalitetno spremni za igru u boljim uvjetima i regularnijem prvenstvu, će biti puno bolja momčad. Budućnost hrvatskog rukometa je svjetla", zaključio je Džomba.

Pitanje vratara

Na prvenstvu se ponovo pojavio problem vratara u kojem reprezentacija nije mogla pronaći oslonac za pobjede u natjecanju.

"Bez dobrih vratara nema dobrih rezultata. Da bi postigli plasman u polufinale, trebamo vratara koji bi skupio deset do 15 obrana po utakmici", objasnio je Mrvec.

Da je dobar vratar ključan za uspjeha, istaknuo je i Džomba koji je ponudio i moguće rješenje.

"Sam je na golu i nitko mu ne može pomoći. Kao rješenje apeliram da se osnuje Odbor ili Komisija svih bivših i trenutnih vratara i trenera vratara te da oni osmisle rješenje za tu problematičnu poziciju", predložio je Džomba te naglasio da se mora posebno i što prije početi raditi na tome.

Kada bi okupili sve bivše vratare i trenere vratara, dobili bi tim od desetero ljudi. Dakle, kroz sportsku povijest rukometa imali smo vrlo mali broj vratara i njihovih trenera, što je i jedan od uzroka manje kvalitetne selekcije vratara.

"Ivan Stevanović, bivši vratar hrvatske reprezentacije, nedavno je postao trener vratara svim kategorijama, od seniora do mlađih uzrasta", rekao je Mrvec što ipak govori da se po tom pitanju nešto kreće unaprijed.

"Vrlo je bitno da naši vratari rade po jednom jedinstvenom sistemu u reprezentaciji na kojega će se mladi vratari s vremenom naviknuti, prilagoditi i prihvatiti ga", komentirao je Mrvec.

25. travanj 2024 09:49