StoryEditor

MJERE OPREZA U NOGOMETU U živom zidu jedan uz drugoga, a na klupi s razmakom i maskama

‘Mislim da mjere nemaju nekog prevelikog učinka jer se bavimo ekipnim sportom u kojem je nemoguće izbjeći kontakt s drugim igračima‘, rekao je vratar NK Osijeka Marko Malenica
Autor:
Global.
21/06/2020 u 13:07 h
Nogomet - živi zid
Nogomet - živi zidPIXABAY
Pandemija koronavirusa zaustavila je sportske događaje diljem svijeta, pa tako i nogomet. Kada je on stao, vidjeli smo koliku ulogu ima u našim životima: kao razbibriga, bijeg od realnosti i izvor strasti. Svaki nogometaš, nogometni trener i djelatnik u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, željno je iščekivao povratak na nogometni travnjak. S ponovnim dolaskom nogometa došle su i nove mjere prevencije širenja koronavirusa. Kako mjere funkcioniraju, prva je pokazala njemačka Bundesliga, koja je nogometnu sezonu nastavila 9. svibnja, dok su Hrvati to učinili utakmicama polufinala kupa 30. i 31. svibnja.

Neobična pravila

Svaki pratitelj nogometnih utakmica mogao je primijetiti neke nelogičnosti. Igrači tijekom igre normalno ulaze u kontakte kao i prije, stoje jedni pored drugih u živom zidu, ali gol moraju slaviti na udaljenosti od dva metra jedni od drugih. Ako su igrači međusobno blizu na terenu, zašto na klupi za zamjene nose maske i sjede na udaljenosti od dva metra? "Mislim da mjere nemaju nekog prevelikog učinka jer se bavimo ekipnim sportom u kojem je nemoguće izbjeći kontakt s drugim igračima. Posebno u živom zidu i tijekom prekida", rekao nam je vratar NK Osijeka Marko Malenica. Dodao je i da su svi igrači testirani na koronu prije prvenstva više puta i da su svima rezultati bili negativni. "Možda je smisao mjera više poruka gledateljima da ostanu odgovorni", objasnio je Malenica i nadodao da se drugog vala koronavirusa ne boji, jer misli da ćemo svi biti spremniji ako do njega uopće dođe.
‘Sport bez gledatelja nema mnogo smisla‘, poručio je vratar NK Osijeka Marko Malenica
Od 15. lipnja ukinuta je i zabrana održavanja sportskih priredbi pred publikom. Iako moraju gledati utakmice po posebnim preporukama koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, navijači, a i igrači, sretni su jer nogomet bez navijača nije isti. "Smatram da su se gledatelji trebali vratiti na tribine još prije, s obzirom na to da su druge aktivnosti na kojima se okuplja više ljudi, pogotovo na otvorenom, ranije dopuštene. Prema mom mišljenju, sport bez gledatelja nema mnogo smisla", poručio je Malenica. Ipak, sportaši nemaju stručnost u medicini, i govore sa sportskog aspekta, stoga se otvara i pitanje što o mjerama misli medicina?

Skrivene opasnosti

"Virus se prenosi bliskim kontaktom koji je dulji od 15 minuta tako da bi se svi sportovi, osim hrvanja ili boksa gdje su suparnici praktički u zagrljaju, trebali normalno nastaviti igrati", istaknula je doktorica Ramona Relković. Prema njezinu mišljenju, veći su problem svlačionice gdje je riječ o zatvorenim i manje prozračenim prostorijama, gdje su igrači u dosta bližem kontaktu nego na travnjaku. Smatra da bi se za taj dio trebalo naći neko novo rješenje. U slučaju drugog vala koronavirusa poručuje da se sve sportske aktivnosti, pa tako i nogomet, nipošto ne bi trebale zaustaviti. Iako je većina igrača jedva dočekala zakoračiti na nogometni teren, postoje i neki koji su povratak odgodili zbog straha od koronavirusa. Jedan od takvih bio je i N‘Golo Kanté. Odlučio je trenirati sam u svome domu jer se prije dvije godine onesvijestio na treningu, a iste godine mu je brat umro od srčanog udara. Nogometni klub Chelsea objavio je da su odlučili podržati odluku svog igrača, ali Kanté se nakon odgode od dvadesetak dana pridružio svojoj momčadi na treninzima.
‘Virus se prenosi bliskim kontaktom koji je dulji od 15 minuta tako da bi se svi sportovi, osim hrvanja ili boksa gdje su suparnici praktički u zagrljaju, trebali normalno nastaviti igrati‘, istaknula je doktorica Ramona Relković
Britanski The Sun objavio je popis mogućih novih pravila u nogometu. Razmatra se mogućnost zabrane pljuvanja na terenu zato što je nehigijenski, a i tako se lako može prenijeti virus. Mogući način kažnjavanja igrača koji pljune na teren bio bi žuti karton.

Sterilizacija lopti i travnjaka

Osim toga, kao smanjena verzija socijalnog distanciranja raspravlja se o zabrani međusobnog kontakta igrača u kaznenom prostoru. Lopte i travnjaci mogli bi se sterilizirati nakon svake utakmice jer se virus na površinama zadržava 72 sata. Moguće je i starosno ograničenje za ljude na terenu čime bi primjerice 72-godišnjem treneru Crystal Palacea Royu Hodgsonu bilo zabranjeno nazočiti utakmicama. Zbog niza novih pravila koja bi mogla biti uvedena ili koja već jesu uvedena, nogomet kakav poznajemo zasad je prošlost. Ipak, nikakvi poluprazni stadioni, maske na licu, mjerenje temperature niti socijalna distanca ne mogu umanjiti podršku i ljubav navijača prema nogometu i omiljenim klubovima.
25. travanj 2024 16:13