Foto: Pixabay

Čak je 15 godina prošlo otkako je Hrvatska Radiotelevizija posljednji put emitirala NBA ligu u sklopu svojeg programa, a svi zaljubljenici u košarku bili su obradovani kada je 9. studenoga emitirana utakmica između San Antonio Spursa i Boston Celticsa, jer je to označilo povratak najjače svjetske košarkaške lige na male ekrane. Iako će prenositi svega jedan susret tjedno, i to jedan iz ponude u subotnjem večernjem terminu, svakako su brojni gledatelji obradovani što će ponovno pratiti NBA u sklopu javne televizije. Osim u navedenom terminu, HRT je najavio prijenos jednog od mečeva zakazanih za Božić, koji inače donose, uz play-off, najveću gledanost ove lige.

Mamac za oglašivače

Sportski događaji uvijek su bili izuzetno praćeni, ali glasnogovornik HRT-a Igor Medić nije nam otkrio koliki je iznos u pitanju da bi se platila televizijska prava za emitiranje popularnih sportskih prijenosa, primjerice NBA lige.

“Nemamo praksu komuniciranja prava jer postoje određeni ugovori koje smo potpisali s drugim stranama, tako da nikada nismo prakticirali iznošenje podataka u javnost”, pojasnio je Medić. Koliko se sport komercijalizirao govori podatak da u Sjedinjenim Američkim Državama televizijske kuće ABC, ESPN i TNT plaćaju čak 2,6 milijardi dolara godišnje za prijenos svih mečeva NBA-a u sezoni, a u tom se društvu, iako sa samo jednom utakmicom tjedno, sada nalazi i HRT.

Foto: Pixabay

Tržišno natjecanje za otkup sportskih prijenosa bolje nam je pojasnio Ivan Lovreček, bivši zamjenik predsjednika uprave RTL-a.

“Sportski sadržaj uvijek je imao veliki interes publike, čime ujedno privlači i oglašivače, tako da se nije jednostavno natjecati za njegovu kupovinu, pogotovo nakon pojave kabelske televizije”, rekao je Lovreček.

“Sportski sadržaj s vremenom postaje sve skuplji i skuplji, ali ne mogu govoriti o konkretnim iznosima na tržištu”, nadodao je. Razumljivo je da se za ovakve prijenose plaćaj velik novac jer ih je jako teško organizirati, što nam je i pojasnio Lovreček, koji je bio na čelu projekta prijenosa Europskog rukometnog prvenstva 2018. u Hrvatskoj.

“Svaki sportski događaj vrlo je zahtjevan projekt. Zahtijeva angažman apsolutno cijele produkcijske i tehničke ekipe jedne televizije, kao i novinarske ekipe pored njih. Jako je teško raditi takve projekte, no u isto vrijeme je jako zanimljivo raditi u takvom okruženju”, rekao je Lovreček. Hrvatska je oduvijek, u odnosu na svoj broj stanovnika, bila izuzetno jaka sportska nacija, a građani su zadovoljni javnom televizijom sve dok mogu pratiti svoje predstavnike na većim i manjim natjecanjima, pa tako i u NBA-u, u kojemu se ove sezone natječu čak sedmorica Hrvata.

‘Bolje išta nego ništa’

Fanovi dobre košarke ne skrivaju svoje zadovoljstvo ovom odlukom HRT-a.

“Obožavam NBA i svaki dan želim uhvatiti barem jedan meč, ali ako želim gledati legalne prijenose, moram plaćati pretplatu na internetu. Ovako se, barem subotom, mogu opustiti i gledati dobru košarku u večernjem terminu”, rekao nam je student novinarstva Alen Putnik.

‘Svaki sportski događaj je vrlo zahtjevan projekt. Oni zahtijevaju angažman apsolutno cijele produkcijske i tehničke ekipe jedne televizije, kao i novinarske ekipe pored njih. Jako je teško raditi takve projekte, no u isto vrijeme je jako zanimljivo raditi u takvom okruženju’, rekao je Lovreček

Sličnog je mišljenja i Mihael Leljak, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koji ipak smatra da je “HRT mogao osigurati prijenos još kojeg meča tijekom tjedna, ali bolje išta nego ništa”. Josip Rakušić se, kao ljubitelj sporta, sjeća nekih vremena kada se putem javne televizije moglo gledati više sportskih prijenosa.

“Drugi program HRT-a je uvijek bio sinonim za sport, no proteklih godina to se promijenilo. Sva živa nogometna natjecanja uvijek su bila na Drugom, a sada su na kratko bili izgubili i hrvatsku reprezentaciju”, kaže student medicine Rakušić. Sve u svemu, izgleda kako se sport ipak vraća u program HRT-a, s obzirom na to da je potvrđeno i da će upravo oni prenositi sve utakmice Europskog nogometnog prvenstva koje se igra na ljeto 2020. godine.