Foto: Pixabay

Hrvatska nogometna reprezentacija u sklopu Lige nacija na Maksimiru izgubila je od Francuske 2:1, gdje su za Francuze precizni bili Antoine Griezmann i Kylian Mbappé, dok je za Hrvatsku zabio Nikola Vlašić.

Uz podršku navijača

Europska nogometna federacija (UEFA) dopustila je kapacitet od 7000 mjesta, kako prenosi Hina, pa su hrvatski navijači pohrlili na tribine pratiti dvoboj između svjetskih prvaka i viceprvaka.

Velika potpora navijača nije dovela do pobjede Hrvata. Francuzi su još jednom pokazali da su nam “crna mačka” nogometa koje nismo uspjeli pobijediti niti u osmom međusobnom dvoboju. Francuska nogometna reprezentacija nanijela nam je dva velika poraza. Jedan na Svjetskim prvenstvima u polufinalu u Parizu 1998. i onaj svježiji iz finala u Moskvi 2018. godine. Postoje još tri reprezentacije koje nismo nikada uspjeli pobijediti, a to su Brazil, Portugal i Škotska, prenosi Hina.

Naša crna povijest s Francuzima nije vezana samo za nogomet. To je nacija s kojom smo imali najviše važnih bitaka, a pretežito smo i u drugim sportovima, kao i u nogometu, bili na gubitničkoj strani. Ipak, tenis odudara od pravila jer smo Francuze pobijedili u dva najbitnija dvoboja u Davis Cupu. U Zadru 2016. godine bili smo bolji u polufinalu Davis Cupa, dok smo 2018. u Lilleu po drugi put osvojili popularnu “salataru”, trofej pobjednika Davis Cupa.

S druge strane, mnogima je na pameti popularni rukometni El Clásico, dvoboj Hrvatske i Francuske kao jedno od najvećih rivalstava u ovom sportu. Rukometni fanatici uvijek željno iščekuju ovaj dvoboj. Ipak, većina njih nije završila na našoj strani uz 13-5 omjer u korist Francuza, a odnijeli su i važne pobjede u finalu Svjetskog prvenstva 2009. te Europskog prvenstva 2010. godine. Bili su bolji i u polufinalu Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, dok smo im dio ipak vratili godinu dana kasnije na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, gdje smo ih izbacili u četvrtfinalu.