StoryEditor

NOVA ERA FORMULE 1 Potpuno novi bolidi za bliže i zanimljivije utrke, vraćaju se ‘poklopci‘ za kotače

Smanjivanjem budžeta pomaže se momčadima iz srednjeg i donjeg dijela tablice da se približe vodećim momčadima. Također, momčadima s manjim budžetima daje se prilika da pokažu za što su sve sposobni

Autor:
Global.
05/03/2022 u 07:10 h
<p>14.02.2022.<br />
Pixabay<br />
Formula 1</p>
14.02.2022. Pixabay Formula 1Pixabay
Ljubitelji utrka prošle su godine mogli uživati u jednoj od najuzbudljivijih sezona Formule 1. Max Verstappen ili "Leteći Nizozemac", kako ga nazivaju navijači, zaustavio je Lewisa Hamiltona u osvajanju rekordnog osmog naslova svjetskog prvaka te tako postao prvi nizozemski svjetski prvak. Verstappen će ove sezone pokušati obraniti naslov uz velike promjene što se tiče samih bolida koji će doživjeti najveću promjenu u posljednjih 40 godina. Promjene su se trebale dogoditi u 2021., no zbog pandemije COVID-19 virusa, odgođene su za 2022. godinu.

Promocija bližeg utrkivanja

Novi bolidi dizajnirani su jednostavnije nego bolidi prijašnjih godina uz pojednostavljenu aerodinamiku samih bolida. Uz "čišći" bolid dolazi i do boljeg strujanja zraka, a prema službenoj stranici Formule 1 samim time dolazi i do protoka "čistog" zraka koji će bolidima omogućiti više prestizanja i bliže utrkivanje na stazi. https://twitter.com/f1/status/1418229849727148032?lang=hr Prvi put nakon 2009. godine vraćaju se i "poklopci" za kotače koji bi trebali spriječiti pretjerani protok zraka kroz same kotače. Gume su također doživjele upgrade te su se tako s dosadašnjih 13 inča povećale na 18 inča. Na prednjim kotačima također se mogu primijetiti dva krilca koja će također utjecati na strujanje zraka između prednjih i zadnjih kotača. Najveću promjenu doživjeli su prednje krilo, popularno zvano "nos", te zadnje krilo koje su u potpunosti pojednostavljeni za razliku od prijašnjih godina. Zadaća novog "nosa" je pružiti što veći downforce koji će pružiti bolidu postizanje što veće brzine. Zadnje krilo ima zadatak "spustiti" zrak koji podigne prednje krilo te tako donekle otežati pretjecanje bolida "prljavim zrakom" koji se stvara iza bolida. Ipak, za razliku od prijašnjih godina, kada je protok "prljavog zraka" bio znatno veći te je bolidima koji se utrkuju znatno otežavao pretjecanje ove sezone s novim krilima taj protok bi se trebao znatno smanjiti što će omogućiti vozačima lakše pretjecanje na samoj stazi. https://twitter.com/f1/status/1415689423723839495 Motori se proteklih nekoliko sezona nisu previše mijenjali te će i dalje svaki bolid koristiti 1.6 litreni turbo-hibridni V6 motor. Značajnije promjene vezane uz motor tiču se goriva. U narednoj sezoni Formula 1 će koristiti gorivo uz 10 posto više bio komponenti te bi takvo gorivo trebalo biti održivije od prijašnjih. Šasija je još jedan vrlo važan dio bolida čiji je primarni cilj što više zaštiti vozača od mogućih katastrofalnih ozljeda ili moguće smrti. Radi toga je i "nos" bolida duži nego prijašnjih godina što će dodatno zaštititi vozača od prednjeg udarca. Strane bolida su dodatno osigurane dođe li do direktnog sudara dvaju bolida ili bolida s ogradom jer sigurnost vozača mora biti na prvom mjestu.

Nova era iza ugla

Tijekom veljače sve su momčadi predstavile svoje bolide i prikazali navijačima što su radili u svojim sjedištima proteklih nekoliko godina. Iako momčadi samo predstavljaju izgled samih bolida brojni navijači nestrpljivo iščekuju vidjeti sve nove bolide na stazi. Ove sezone momčadi imaju dva testa, prvi se održao od 23. do 25. veljače u Barceloni, a bio je zatvoren za javnost. Službeni test, kako su ga nazvali čelnici Formule 1, u Bahreinu od 10. do 12. ožujka koji će biti uvertira za ono što ljubitelje Formule 1 očekuje od 18. ožujka upravo u Bahreinu kada započinje nova sezona s ukupno 23 utrke što je najviše od sada. Međunarodna automobilistička federacija (FIA) i vodeći ljudi Formule 1 zalažu se i za smanjivanje budžeta među momčadima. Ove godine budžet se smanjio s prošlogodišnjih 145 milijuna dolara na 140 milijuna, a smanjivanja se očekuju i u narednim godinama. Tako se pomaže momčadima iz sredine i iz donjeg dijela tablice da se približe vodećim momčadima. Također, momčadima s manjim budžetima daje se prilika da pokažu za što su sve sposobni. Formula 1 nosi naziv vrhunca moto industrije te nakon prošlogodišnje iznimno uzbudljive sezone uskoro kreće i nova sezona koja zasigurno donosi brojne novosti koje se do sada nisu vidjele u ovom sportu, a, FIA i same momčadi žele sport napraviti što uzbudljivijim za utrkivanje i privući navijače koji su bitan dio ovog sporta.
25. travanj 2024 23:28