Foto: Pixabay

Situacija oko koronavirusa u svijetu gotovo je zaustavila provođenje antidopinških kontrola pred Olimpijske igre u Tokiju. Karantena i izolacija otežavaju državama da na pravilan način kontroliraju svoje sportaše, a trenutačno su i prioriteti drugačije posloženi.

“Naš prioritet bi trebali biti javno zdravlje i sigurnost”, smatra predsjednik Svjetske antidopinške agencije Witold Banka. Na igrama treba sudjelovati oko 11.000 sportaša, a svatko bi trebao biti testiran na zabranjene supstance, dok neki čak i više puta. Trenutačno razdoblje je najvjerojatnije da će netko od sportaša koristiti doping, jer ga se zna koristiti za poboljšanje svojih izvedbi na treninzima.

“Što ste bliže igrama, manji je rizik”, vjeruje direktor Austrijske antidopinške agencije Michael Cepic. Iako se testiranja praktički ni ne provode, i dalje je moguće ustvrditi korištenje nedozvoljenih sredstava kroz uspoređivanje krvnih nalaza na duže vrijeme, što je Svjetska antidopinška agencija poručila da će raditi u narednom razdoblju.