Foto: Pixabay

Svijet se još uvijek polako oprašta od odlaska ikonskog lica nogometne igre. Legendarni nogometaš Diego Armando Maradona preminuo je u 60. godini života od zatajenja srca, a njegova smrt  zavila je nogometni svijet u crno. Njegov život karakteriziraju uspjesi na terenu, ali i neuspjesi izvan njega.  Ipak, pamtit će ga se kao jednog od najboljih koji je ikada kročio na nogometni travnjak.

Trofej za trofejem

Karijera nogometnog genija koja je inspirirala mnoge započela je 1977. godine u argentinskom klubu Asociación Atlética Argentinos Juniors. Njegove su prezentacije tada bile relativno nezamjetljive, sve do prelaska u Bocu Juniors, gdje je i podigao prvi trofej.

Ipak, najveću pozornost ovaj je velikan privukao u europskom nogometu.

Danas “smiješnih”, a tada rekordnih 7,3 milijuna eura izdvojila je Barcelona za usluge ovog Argentinca. Vrijeme je pokazalo da se uložen novac isplatio – u dvije sezone u dresu Katalonaca Maradona je osvojio tri nova trofeja. Međutim, njegova avantura u Španjolskoj kratko je trajala zbog nesportskog ponašanja. U Barceloni je pretrpio tešku ozljedu noge, pa je malo tko mogao pretpostaviti da njegovi najbolji dani tek dolaze, a oslikali su se na sljedećoj destinaciji, što je bio talijanski Napoli.

Tamo je u pet navrata podizao pehare i pokazao svu raskoš koju posjeduje. Ipak, ponovo se našao usred skandala, ovaj put nešto gore prirode. Naime, suspendiran je zbog korištenja kokaina, a od onda više nije imao priliku nastupiti za klub koji ga i danas smatra najvećim licem svoje povijesti. Ovo dokazuje i njihova namjera da ime stadiona promijene u Diego Armando Maradona.

Kasnije se vratio u Španjolsku, ali kao igrač Seville. U njihovom dresu završava svoj europski put i odlazi natrag u Argentinu, točnije Newell’s Old Boys. Karijeru je završio 1997. godine tamo gdje je praktički sve započelo – u Boci Juniors.

Najboljim igračem Argentine proglašen je četiri puta, a 1986. godine predvodio je reprezentaciju do trofeja Svjetskog prvenstva u Meksiku. Zabijao je u ključnim trenutcima, a nema onoga tko ga neće pamtiti zbog pogotka rukom protiv Engleske. Ispostavilo se da je bio ključan za prolazak Argentine u sljedeću fazu natjecanja, poznat po nazivu “Božja ruka”.

Problematični poroci

Iako je Maradona stvorio predivnu nogometnu priču, život van terena često je poprimao negativna obilježja. Ovisnost o drogama i opojnim sredstvima pratila ga je gotovo cijeli život, a njegovo se ime povezivalo s mafijom.

“Imam 53 godine, ali osjećam se kao da mi je 80 zbog svega što sam prošao. Znate li kakav bih tek igrač bio da nisam ovisnik o drogama?”, izjavio je prema mnogima najbolji igrač ikad u intervjuu 2014. godine, svjestan problema koje mu je donio njegov način života. Osim droga, bio je labilan i na druge poroke, poput alkohola i nikotina.

Jednom prilikom bio je uhićen nakon što mu je policija upala u stan u Buenos Airesu i pronašla pola kilograma kokaina. Na Svjetskom prvenstvu 1994. godine igrao je vidno nadrogiran, a pretpostavke su se pokazale točnima – pao je na testu na droge i zabranjen mu je nastavak igre na natjecanju.

Posljednji put kad je ponovo uhvaćen bilo je 1997. godine, što je velikim dijelom ubrzalo proces odlaska u mirovinu. Tako je najslavniji nogometaš tog doba neslavno završio karijeru, zbog korištenja narkotika.

Odlučio je ostati u nogometnim vodama u ulozi trenera, ali bez ikakvih većih rezultata. Želio je postati član FIFA-e da bi spriječio njihove, kako kaže, mafijaške postupke. Ipak, ostala je to neostvarena želja za ponajveće sportsko ime svih vremena.

U 20 godina karijere zapisao je brojne uspjehe i doživio velike padove, a ostat će zapisan u legendu sporta i vječno živjeti u mislima mnogih ljubitelja nogometa.