StoryEditor

PADEL Hrvatsku tek osvaja, a u Španjolskoj je doslovno ‘pregazio‘ tenis

Popularni sportski trend s Pirinejskog poluotoka donijeli su bivši hrvatski reprezentativci Janko Janković i Robert Prosinečki
Autor:
Global.
19/04/2019 u 12:06 h
25.02.2016., Zagreb - Robert Prosinecki i Janko Jankovic u dvorani pokrecu sport Padel koji je dosad bio nepoznat Hrvatima. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
25.02.2016., Zagreb - Robert Prosinecki i Janko Jankovic u dvorani pokrecu sport Padel koji je dosad bio nepoznat Hrvatima. Photo: Petar Glebov/PIXSELLPETAR GLEBOV/PIXSELL

Nije tenis, a nije ni skvoš. Riječ je o padelu, najbrže rastućem sportu u svijetu. Nastao je 1969. godine u Meksiku, u devedesetima dolazi u Španjolsku, a 2016. - u Hrvatsku.

Nakon što su završili sportsku karijeru u Španjolskoj, bivši hrvatski nogometni reprezentativci, Robert Prosinečki i Janko Janković, na Zagrebačkom velesajmu otvorili su prvi padel-centar u Hrvatskoj.

Osam popunjenih terena

"Bilo je strašno teško otvoriti centar. Prvi dan nije bilo nikoga, drugi dan ti dođu dvojica, pa idući dan jedan dođe igrati, fale mu trojica", prisjeća se Janković kako su im izgledali počeci.

Za razliku od tenisa, padel se igra samo u parovima. Manji je i teren, servira se od dolje, umjesto od gore, ali se bodovi broje jednako.

"Nije reket isti, to je specifičan reket od karbona, a i lopta gotovo nikad ne ide van jer je sve u staklu tako da je zato slično skvošu", objašnjava tako Prosinečki zašto se padel često uspoređuje s ova dva sporta.

U Španjolskoj se godišnje proda 400.000 reketa za tenis, a više od milijun za padel

Padel se igra na terenu s prozirnim zidovima i žičanim mrežama na pojedinim mjestima. Loptica se može slobodno odbijati od zidova, a bod se prekida tek kad loptica dvaput udari u tlo ili ne prijeđe mrežu. Upravo to što loptica može doskočiti u neočekivanim smjerovima čini igru zanimljivijom. A zabava je definitivno ono što privlači ljude da se okušaju u padelu.

"Sviđa mi se, zabavan je, rekreativan, pokreće sve mišiće u tijelu. Trebaju svi ići na padel", kaže polaznica na koju smo naišli u obilasku padel-centra.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Centar trenutačno polazi 7000 registriranih igrača koji igraju na osam terena koji su stalno popunjeni. Jednostavna pravila, rekreacija i dobra zabava privlače i mlađe i starije da se okušaju u ovom novom sportu.

"Jednom kad počneš stvarno te zarazi, tako da mogu svi igrati, i to je bila ta neka ideja u cijeloj priči", kaže Prosinečki, jedan od vlasnika padel-centra.

A njihova je priča započela u Španjolskoj upravo zbog toga što je ondje padel iznimno popularan.

Potvrda od HOO-a

"U Španjolskoj je bila revolucija padela. Gdje je bio jedan teniski teren, tu su nastala tri ili četiri padelska terena. Padel je doslovno pojeo tenis u Španjolskoj", objašnjava Janković. Podatak da se u Španjolskoj godišnje proda 400.000 reketa za tenis, a više od milijun reketa za padel, potvrđuje koliko je taj sport zastupljen na Pirenejskom poluotoku.

Porast zaljubljenika u padel pokazuje da je i u Hrvatskoj sve popularniji. A kako i ne bi. Jednostavna igra, pravila, rekreativnost i dinamičnost čine ga prilagodljivim za sve generacije. Da nije sve samo na rekreativnoj razini, stigla je potvrda i od Hrvatskog olimpijskog odbora potkraj ožujka. Na popis sportova uvršten je i – padel.

25. travanj 2024 04:07