StoryEditor

PETICA Nogometna svjetska prvenstva

Autor:
Tekst: Edi Džindo
19/06/2018 u 14:02 h
Pele nakon osvajanja trećeg zlata
Pele nakon osvajanja trećeg zlata

TOP 5 NAJBOLJIH

1. Meksiko 1970. (POB: Brazil)

Bila je to prigoda za gledanje vjerojatno najbolje reprezentacije u povijesti svjetskih prvenstava. Pele, Gerson, Jairzinho, Rivelino i društvo pružali su magičan trenutak nakon magičnog trenutka. U finalu Talijani su stradali rezultatom 4:0.

2. Švedska 1958. (POB: Brazil)

Prvenstvo kad smo upoznali možda i najboljeg nogometaša svih vremena. 17-godišnji Pele bio je najbolji mladi igrač turnira, a mnogo uzbuđenja pridonio je i Just Fontaine s čak 13 pogodaka, najviše na jednom turniru.

3. Francuska 1998. (POB: Francuska)

Ne samo zbog legendarne i nazaboravne bronce Vatrenih nego i zbog vrhunskog te dinamičnog nogometa predvođenog Zidaneom i društvom iz Francuske. Jedno od najzanimljivijih i najneizvjesnijih prvenstava u povijesti.

4. Brazil 2014. (POB: Njemačka)

Bilo je tu mnogo uzbuđenja. Od neočekivanog uspona Kostarike do španjolskog debakla, ali najviše je pozornosti privuklo njemačko "uništavanje" domaćina u polufinalu rezultatom 7:1 te Gotzeov zgoditak u finišu finala za slavlje Elfa.

5. Meksiko 1986. (POB: Argentina)

Diego Armando Maradona. Trebamo li što više nadodati?

TOP 5 NAJGORIH

1. Francuska 1938. (POB: Italija)

Foto: AP PHOTO

Treće svjetsko prvenstvo ikad bilo je praktički europsko prvenstvo s dodatkom Brazila. Unatoč velikom prosjeku zgoditaka, ovo prvenstvo bilo je vođeno političkim agendama. Fašistička Italija nadvladala je konkurenciju većinom zbog izvannogometnih razloga, dovršivši prvenstvo s pobjedom od 4:2 nad Mađarima.

2. Italija 1934. (POB: Italija)

Slična situacija koju je četiri godine prije također predvodio Benito Mussolini dovela je Talijane do prvog naslova svjetskog prvaka na drugom SP-u u povijesti. Suđenje je bilo u najmanju ruku sumnjivo, a zakinute su momčadi Španjolske, Austrije te u finalu Čehoslovačke.

3. Čile 1962. (POB: Brazil)

Iako je trebalo ostati upamćeno po nastavku dominacije vrsne brazilske reprezentacije, pamti se po nevjerojatno nasilnim utakmicama. U tome je prednjačila "Borba za Santiago" između Čilea i Italije, utakmica zbog koje su se izmislili kartoni u nogometu.

4. Brazil 1950. (POB: Urugvaj)

Iako je Urugvaj šokirao domaćina na Maracani pred gotovo 200.000 ljudi, ovo SP je izgubilo mnogo na draži čisto iz razloga što je kulminiralo grupnom fazom. Bez finala, bez "majstorice".

5 Japan i Južna Koreja 2002. (POB: Brazil)

Unatoč izvrsnoj generaciji Brazilaca predvođene Ronaldom, Južna Koreja je zasjenila cijelo prvenstvo nakon što su besramno gurnuti u polufinale zahvaljujući sudačkoj pomoći.

19. travanj 2024 08:20