Foto: HPS

Nakon što su plivači poput Duje Draganje, Sanje Jovanović i Gordana Kožulja prije desetak godina vladali svjetskom plivačkom scenom, Hrvatska sad više nema niti finalista na velikim natjecanjima. Plivači i stručni kadar reći će da je Hrvatski plivački savez (HPS) kriv za takvo stanje, dok iz HPS-a kažu da jednostavno nedostaje komunikacije.

Bijeg u Ameriku

Jurica Topić, nekadašnji trener Duje Draganje, jedinog našeg osvajača olimpijske medalje u plivanju, čovjek s 30 godina staža u plivanju, tvrdi da je “HPS glavni krivac za trenutačno stanje jer ne rade ništa kako bi privukli mlade na bazen, koji čine bazu da bi se uopće išta moglo nadograđivati. Uz to nedostaje novca jer ne možemo zadržati vrsne plivače ako im ne omogućimo kvalitetnu egzistenciju te da budu plivači i studenti istodobno.”

Ovo ljeto su Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti predstavljala samo tri plivača

Većina hrvatskih plivača nakon završetka srednje škole bježi “preko bare” na američke koledže kako bi mogli nastaviti plivati, ali i završiti fakultet. Nikola Obrovac (19), zlatni junior s Olimpijskih igara mladih u Nanjingu 2014. godine te lanjski europski juniorski prvak, ipak je odlučio ostati u Hrvatskoj. Upisao je Zagrebačku školu ekonomije i menadžmenta, ali je zamrznuo prvu godinu kako bi se maksimalno posvetio plivanju i vidio što će proizaći iz takva režima.

“Iako sam imao ponude raznih država, koje su mi čak nudile i državljanstvo da plivam za njih, odlučio sam ipak ostati u Hrvatskoj. Točnije, sada živim u Grazu kako bih cijelo vrijeme bio uz svog trenera Dirkea Langea, uz to da vikende i odmore mogu provoditi u Zagrebu”, kaže Nikola.

Uz Obrovca najbolji hrvatski plivač Mislav Sever “pobjegao” je na treninge iz Rijeke u Novi Sad. Tamo je u rujnu započeo suradnju s trenerom Igorom Beretićem.

Foto: HPS

“Otišao sam u Vojvodinu jer sam tražio motivirajuću sredinu. Sad treniram s plivačima koji redovito ulaze u polufinala i finala velikih natjecanja te se nadam da ću uz njih i ja napredovati”, poručuje Mislav.

Ovo ljeto su Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti predstavljala samo tri plivača. Obrovac je jedini nastupio s A normom dok su Antono Lončar i Sever nastupili s B normama.

(Ne)državno prvenstvo

“Nisam zadovoljan rezultatom na prvenstvu. Koji tjedan prije samog nastupa posvađao sam se s trenerom i nakon toga umjesto deset treninga na tjedan, koji su potrebni za vrhunski rezultat, ja sam odrađivao samo četiri, ali sam osobno zadovoljan sezonom unatoč svemu”, kazao je Sever.

Rezultirala je sadašnja situacija i promjenom u vrhu HPS-a, gdje je na mjesto predsjednika sada došao Ivan Varvodić, direktor reprezentacije iz zlatnog doba hrvatskog plivanja od 1992. do 2007. godine.

Seniori imaju Prvenstvo Hrvatske zajedno sa susjedima Slovencima, što mnogima smeta

“Želimo napraviti selekciju, što plivača, što stručnog kadra, jer nam trebaju ljudi koji su voljni raditi ne dva, nego 24 sata na dan”, kaže Varvodić.

Od prošle godine, na snazi je i novi sustav natjecanja. Državno prvenstvo sada je odvojeno za dobne kategorije, a seniori imaju Prvenstvo Hrvatske zajedno sa susjedima Slovencima što mnogima smeta, ali predsjednik razuvjerava skeptične.

“Sve zemlje europe i svijeta imaju razdoblje tijekom petog i šestog mjeseca kada se plivaju norme za velika natjecanja i traži se konkurencija u bazenu. Zato mislim da je ovo sustav natjecanja koji će plivačima dati želju i poticaj za radom. Za rezultate je potrebno vremena, a ako ih ne vidimo, opet ćemo ga mijenjati.”