Foto: HŠSS

U Poreču je i ove godine održan veliki tjedan školskog sporta koji je privukao učenike osnovnih i srednjih škola, a završnica mu je bila 25. travnja. Tijekom sedam dana natjecanja snage je odmjerilo 2800 učenika raspoređenih u 330 ekipa. Organizaciju događaja preuzeo je Hrvatski školski sportski savez, a kvalifikacije za finale počele su u rujnu prošle godine kada se okupilo čak 90.000 učenika koji su se natjecali u mnoštvu sportova.

Veliki tjedan školskog sporta počeo je natjecanjem u krosu, na kojem je sudjelovalo 600 učenika u 126 ekipa. Natjecanje je nastavljeno uz 500 učenika s intelektualnim teškoćama koji su svoje vještine pokazali u četiri različita sporta tijekom tri dana, a nakon njih na red su došli učenici osnovnih i srednjih škola koji su bili raspoređeni u 156 ekipa, a u šest dana natjecanja odmjerili su snage u osam sportova.

Kultura sporta

Velik doprinos druženju u Poreču dali su i volonteri kao dio edukativnog programa koji provodi Savez – Volontiram+Školski sport=Odličan te Igram, pišem, lajkam, a hrvatski sportaši poput Sare Kolak, Damira Martina i Zorana Primorca sudjelovali su u radionicama na kojima su prenijeli svoja znanja i vještine mladima. Glavni je cilj Saveza organizacija različitih programa i događaja kako bi mlade ljude učili zdravom načinu života od najranije dobi.

‘Pozitivno je da djeca vide i imaju idole u profesionalnim športašima i da žele biti kao oni, no mislim da je prirodno za djecu da se kreću i da ih na to trebamo usmjeravati i pokazati im kako da se igraju’, rekla je Janica Kostelić

“Najvažniji dio aktivnosti koje provodimo svim našim programima jest stvaranje kulture bavljenja sportom. Nije važno samo natjecanje, to je samo jedan od programa koje provodimo i koji traju cijelu školsku godinu. Tu su Vježbaonica i Univerzalna sportska škola te brojni drugi programi koje djeca prihvaćaju i vole, a koji su tu kako bi djeca stekla navike zdravog načina življenja. Iako su podaci o aktivnosti naših učenika još jako loši, stanje se popravlja jer, ako im nudite dobre programe koje provode naši stručni kineziolozi, oni to sa zadovoljstvom prihvaćaju”, kazao je Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog saveza.

Hrvatski školski sportski savez je, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za sport, u Zadru predstavio i projekt ZUTA – Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost. Projekt će sljedećih mjeseci posjetiti i ostale hrvatske županije. Uključivanje učenika u sportske aktivnosti jedna je od temeljnih zadaća, a veliku ulogu u ostvarivanju tog plana ima Središnji ured za sport na čelu s državnom tajnicom Janicom Kostelić.

Foto: HŠSS

“Iako dolazim iz vrhunskog sporta mislim da se prečesto sport i važnost kretanja zanemaruju jer se gledaju samo vrhunski rezultati i uspjesi. Pozitivno je da djeca vide i imaju idole u profesionalnim sportašima te da žele biti kao oni, no mislim da je prirodno za djecu da se kreću i da ih na to trebamo usmjeravati i pokazati kako da se igraju”, rekla je Janica Kostelić koja smatra da na kraju radnog dana treba pronaći vrijeme za fizičku aktivnost.

Važan suradnik u osvještavanju važnosti vježbanja je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo čiji ravnatelj, Krunoslav Capak, podsjeća na velike napore koje je Zavod uložio kako bi se organizirali programi koji bi potaknuli djecu na fizičku aktivnost.

Šokantni podaci

Statistika u Hrvatskoj i u svijetu je poražavajuća. Čak 30 posto hrvatskih školaraca u dobi od sedam do 11 godina bore se s pretilosti, a bolji podaci nisu ni u ostalim europskim zemljama. Istraživanja su pokazala da se samo 25 posto djece u dobi od 15 godina bavi nekom fizičkom aktivnošću.

Foto: HŠSS

Zavod ističe kako je glavni razlog pretilosti školaraca predugo sjedenje ispred televizora i računala te previše korištenja mobitela i mobilnih igrica. Također, Capak ističe kako veliku ulogu u rješavanju tog problema imaju roditelji, škole i lokalna samouprava koja bi trebala ulagati u dječja igrališta ili ostale prostore u kojima bi djeca mogla vježbati.

Jedan od glavnih ciljeva Hrvatskog školskog sportskog saveza poticanje je djece na bavljenje sportom, a to ostvaruju organizirajući Tjedan školskog sporta, koji iz godine u godinu privuče sve više školaraca iz različitih županija Lijepe naše. HŠSS ističe kako je sport u sklopu školskog sustava ključan kako bi se djeci probudile navike redovitog vježbanja i zdravog načina života.

Potrebno je obrazovati javnost, ali i povećati financiranje na lokalnoj razini

HŠSS smatra da je potrebno obrazovati javnost na nacionalnoj i na lokalnoj razini o važnosti i potrebi školskog sporta za učenike. Kako bi se broj školaraca koji sudjeluju u fizičkim aktivnostima povećao, HŠSS zaključuje da je potrebno potaknuti općine, gradove i županije na veća financijska izdavanja školskom sportu, kako bi sportske aktivnosti bile besplatne i dostupne svim školarcima. Jedan od zadataka HŠSS-a u budućnosti je financiranje više od tisuću odjeljenja Vježbaonice i Univerzalne sportske škole u cijeloj Hrvatskoj. Kako bi se omogućilo da se navedeni programi provode u svim hrvatskim školama, potrebno je sufinanciranje općina, gradova i županija, a da bi programi bili što dostupniji učenicima potrebna je kvalitetna komunikacija s ravnateljima škola.

“Mislim da je lokalna zajednica prva koja bi trebala pružiti punu potporu školskom sportu. Naša je županija ove godine izdvojila mnogo više novca iz proračuna nego prošlih kako bi školski sport zaživio. Ovdje smo imali prigodu vidjeti iskustva naših kolega iz svih ostalih županija. Istaknuo bih da natjecanja nisu tu samo zbog rezultata, nego se tu sklapaju i divna prijateljstva koja ostaju za cijeli život. Ovdje smo da pružimo punu potporu školskim savezima, školama, ravnateljima i kineziolozima da rade na tjelesnoj aktivnosti djece”, zaključio je Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije.

Što je Hrvatski školski sportski savez?

U Hrvatski školski sportski savez (HŠSS) udružuju se županijski školski sportski savezi i školski sportski savez Grada Zagreba, s ciljem usklađivanja aktivnosti svojih članica i organiziranja natjecanja školskih sportskih društava. Osnivanjem HŠSS-a 2006. sustavno se vodi skrb o školskom sportu, a glavni cilj je pružiti šansu svoj djeci za bavljenje sportom u školama te uključiti što više djece u sportske aktivnosti. Osim toga, najvećim sportskim talentima se omogućuje da ostvare sve svoje potencijale.