StoryEditor

PREGLED 2018.: NOGOMET Vrhunac uzbudljive godine bit će Mundijal u Rusiji

Autor:
Tekst: Robert Krnjić
14/01/2018 u 16:03 h
12.11.2017., stadion Georgios Karaiskakis, Pirej, Grcka - Druga utakmica dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje ce se odrzati 2018. godine u Rusiji, Grcka - Hrvatska. Photo: ActionSport/PIXSELL
12.11.2017., stadion Georgios Karaiskakis, Pirej, Grcka - Druga utakmica dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje ce se odrzati 2018. godine u Rusiji, Grcka - Hrvatska. Photo: ActionSport/PIXSELLActionSport/PIXSELL
Nogomet i u 2018. godini ostaje uvjerljivo najpopularniji sport na svijetu. Za 2017. godinu podijeljene su sve nagrade, igrači poput Ronalda, Messija, Neymara, Kantea, Kanea, ali i našeg Luke Modrića okitili su se priznanjima i trofejima. Tko će vladati klupskim nogometom, a tko reprezentativnim, vidjet će se u jednoj od najuzbudljivijih nogometnih kalendarskih godina u povijesti.

Lige petice

Engleskom Premier ligom ove sezone uvjerljivo dominira Guardiolin Manchester City. Pepovi puleni od početka sezone ne znaju za poraz, a prednost od 15 bodova na prvenstvenoj ljestvici nad Unitedom daje nam osnove za tvrdnju kako je vrlo izvjesno da je Manchester City novi prvak Engleske. U Francuskoj nogometnoj ligi očekivano dominira megamomčad Unaia Emerya s devet bodova prednosti nad Monacom i sve osim PSG-ova osvajanja francuskog nacionalnog prvenstva bilo bi zaista veliko iznenađenje za sve ljubitelje nogometa. Ključan trenutak u raspletu njemačkog nacionalnog prvenstva Heynckesovo je ponovno preuzimanje Bayerna. U kratkom je vremenu konsolidirao redove bavarskog diva i ponovno uglavio Bayern na vrh Bundeslige s 11 bodova prednosti nad drugoplasiranim Schalkeom te tako otklonio sve sumnje o tome tko će biti novi-stari prvak Njemačke. Barcelona je vodeća momčad Primere s devet bodova prednosti nad Atleticom iz Madrida i teško je povjerovati kako će ispustiti tu prednost i omogućiti bilo kome da ugrozi katalonsku proslavu naslova prvaka. Naročito jer je Barcelona od početka ove godine napokon ojačana i za usluge najskupljeg igračkog pojačanja u klupskoj povijesti – Ousmanea Dembelea. Jedino nacionalno prvenstvo kojem ne manjka neizvjesnosti jest talijansko. Napoli je na čelu Serie A sa samo jednim bodom prednosti nad Juventusom i devet bodova nad trećeplasiranim Interom te vjerujem kako nas do kraja sezone čeka prava punokrvna borba za naslov prvaka Italije. Bez obzira na eventualni izostanak sportske neizvjesnosti u raspletima liga petice, ljubitelji nogometa moći će uživati u velikom broju derbija, kao i u dinamičnim i zanimljivim borbama za raspodjelu pozicija koje vode u europska natjecanja, s tim da nikad ne treba isključiti ni mogućnost većih iznenađenja i drastičnijih promjena na ljestvicama. Ždrijeb Lige prvaka u osmini finala spojio je Real Madrid i PSG te dva europska prvaka; Chelsea i Barcelonu. Dakle, već u prvom dijelu nokaut faze najprestižnijega klupskoga nogometnog natjecanja na svijetu očekuju nas sportski spektakli dostojni samog finala. Prisutnost čak pet engleskih klubova u osmini finala povijesne je važnosti za ovo natjecanje jer je to prvi put ikad da jedna zemlja ima pet svojih predstavnika u toj fazi turnira. Povijesno je važan i rekord od 306 postignutih pogodaka u grupnoj fazi ovosezonske Lige prvaka koji bi trebao biti svojevrsno jamstvo za festival nogometa u nastavku natjecanja. Konačnog pobjednika Lige prvaka teško je i nezahvalno prognozirati, ali smatram da će o punom plijenu na kraju odlučivati PSG, Bayern München, Barcelona, Real Madrid ili netko od navedenih engleskih predstavnika, s naglaskom na klubove iz Manchestera.

SP u Rusiji

Glavni će nogometni događaj ove godine svakako biti Svjetsko nogometno prvenstvo u Putinovoj Rusiji. Od 14. lipnja do 15. srpnja najbolje svjetske nogometne reprezentacije odmjerit će snage u 11 ruskih gradova. Prvenstvo će na Lužnjikiju otvoriti Rusija i Saudijska Arabija, što nipošto ne zvuči atraktivno, ali ždrijebom skupina već zajamčeno imamo prigodu vidjeti spektakularne nogometne utakmice kao što su dueli Portugala i Španjolske, Belgije i Engleske pa čak i Argentine i Hrvatske. Od nokaut-faze također očekujem mnogo drame uzbuđenja i utakmica iz snova, a čvrsto se nadamo da će izabranici Zlatka Dalića također imati veliku riječ u fazi na ispadanje. Favorita za osvajanje SP-a također je vrlo teško prognozirati, ali valja istaknuti Njemačku, Francusku, Belgiju i, dakako – Hrvatsku! Dakle, u 2018. godini nogometni sladokusci diljem svijeta moći će uživati u nogometnom sadržaju najviše moguće razine uz završnice najjačih nacionalnih prvenstava i završnicu atomske Lige prvaka, dok će Mundijal u Rusiji predstavljati apsolutni vrhunac ove prebogate nogometne sezone.
20. travanj 2024 16:31