Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon što su naše Barakude prošle godine osvojile naslov Svjetskih prvaka u Budimpešti, u srpnju ih očekuje Europsko prvenstvo u Barceloni. Prvenstvo će se održavati od 14. do 18. srpnja, a Hrvatska je, s još sedam reprezentacija (Srbija, Mađarska, Crna Gora, Španjolska, Italija, Grčka i Rusija), izborila pravo nastupa plasmanom s Europskog prvenstva u Beogradu 2015. gdje su zauzeli neslavno sedmo mjesto.

Lov na Tokio

Glavno je pitanje hoće li kapetan i najbolji hrvatski vaterpolist u 2017. godini Sandro Sukno zaigrati s obzirom na probleme sa srcem koji su mu dijagnosticirani u lipnju prošle godine. Prije toga, Tuckove izabranike očekuju kvalifikacije za Svjetsku ligu.

U skupini smo B s Njemačkom i Rusijom koji su relativno lagani protivnici za nas, aktualne svjetske prvake. Uspjeli smo bez većih teškoća svladati i Rusiju i Njemačku u prvom krugu. Novi susret s Rusima očekuje nas 13. veljače, a onda opet Njemačka 10. travnja. Pobjednici skupina igrat će na finalnom turniru koji će se u lipnju održati u Tokiju kao dobra priprema za Europsko prvenstvo. U Skupini A za sada vodi Srbija, a u skupini C Mađarska.

Na domaćoj sceni u finalu Kupa Hrvatske snage će odmjeriti Jadran i bolji iz susreta Jug CO i OVK Pošk iz Splita. Također Jugaši, od kojih je šest članova reprezentacije (Joković, Macan, Lončar, Fatović, Garcia, Bijač), četvrti su u skupini A Lige prvaka, a prošle godine su izgubili u finalu od mađarskog Szolnokia.

Mali bazeni

Hrvatski plivači završili su 2017. državnim prvenstvom u malim bazenima u Rijeci. Uz mnoštvo rekorda u svim dobnim skupinama, bio je to dobar nagovještaj za nadolazeću sezonu. U 2018. na rasporedu je svjetsko prvenstvo u malim bazenima koje će se potkraj godine (11. do 16. prosinca) održati u kineskom Hangzhou.

Od početka kolovoza do kraja studenoga održat će se osam Svjetskih kupova (Moskva, Berlin, Einhoven, Hong Kong, Doha, Peking, Tokio i Singapur), a glavna nagrada za pobjednike u muškoj i ženskoj konkurenciji iznosi dva milijuna američkih dolara. Ova nam godina donosi i Olimpijske igre mladih koje će se od 6. do 18. listopada održati u Buenos Airesu. Hrvatske predstavnike prije toga čeka ekipno prvenstvo Hrvatske u ožujku, te državno prvenstvo zajedno sa susjednom nam Slovenijom. Prvenstvo bi se trebalo održati u lipnju.