StoryEditor

PREGLED POLUSEZONE HNL-A Hajduk nadomak naslova, Dinamo uvodi pojačanje iz Osijeka

Borba za naslov jedna je od najneizvjesnijih u posljednjih nekoliko godina

Autor:
Global.
11/01/2022 u 10:01 h
<p>Hrvatska, nogomet<br />
Hrvatska, nogometPIXABAY
Remijem Hajduka i Osijeka na Poljudu 0:0 završilo je 20. kolo i ujedno prva polusezona ovogodišnje sezone Hrvatski Telekom Prve lige. Ova se sezona za sada pokazala kao jedna od najnapetijih u posljednjih nekoliko godina, čak tri momčadi dijele prvo mjesto s 40 osvojenih bodova, dok idući pratitelj zaostaje samo pet bodova. U nastavku sezone očekuje se žestoka bitka za titulu. U sredini i pri dnu tablice su klubovi razdvojeni 11 bodova, a čini se da ove sezone nećemo vidjeti grčevitu borbu za opstanak kao prijašnjih sezona.

10. Hrvatski Dragovoljac – 7 bodova

Kada su krajem svibnja ove godine "Crni" u predzadnjem kolu 2. HNL na gostovanju pobijedili NK Dubravu Tim Kabel i osigurali naslov prvaka te povratak u najviši rang hrvatskog nogometa, mnogi su navijači bili oduševljeni. Ipak, klub iz Sigeta ove sezone ne pruža partije koje bi potkrijepile to oduševljenje. Sa samo sedam osvojenih bodova u 20 utakmica Hrvatski Dragovoljac je prikovan za dno tablice. Uz činjenicu da su im otišli neki bitni igrači i zbog neisplaćenih plaća, ako ne izvuku nekog zeca iz šešira, bliži im se brz povratak na mjesto iz kojeg su prošle sezone došli u Prvu HNL.

9. Istra 1961 – 18 bodova

Za "zeleno-žute" može se reći da igraju svoju klasičnu sezonu. Pri samom su dnu tablice, tu i tamo pruže neku dobru partiju (pobjeda 2:0 kod kuće protiv Osijeka, neriješeno 1:1 u gostima protiv Dinama), no ne uspijevaju se pomaknuti nešto više. Iako su 11 bodova iznad Dragovoljca i 11 bodova iza petog na tablici, ipak moraju paziti da se ne opuste jer prijelazni rok tek treba početi, a ni blizu nisu osigurali ostanak. Koliko god Hrvatski Dragovoljac zaostajao za njima, ne smiju si dopustiti nastavak loše forme s kraja polusezone.

8. Slaven Belupo – 19 bodova

"Farmaceuti" su možda i najnegativnije iznenađenje dosadašnjeg dijela sezone. Nakon što su u prvom kolu napravili najveće iznenađenje prvenstva pobijedivši Dinamo u gostima 0:2, momčad iz Koprivnice ušla je u niz loših rezultata i do iduće su pobjede u prvenstvu protiv Hajduka 3:2 osvojili samo četiri boda u 12 utakmica. Gotovo cijelu polusezonu bili su na dnu zajedno s Dragovoljcem, no na kraju ovog ciklusa podigli su se u igri te uspjeli doći na osmo mjesto. Za dolazak u sigurnu zonu morat će nastaviti sa solidnim partijama.

7. Šibenik – 22 boda

Klub sa Šubićevca također nije dobro startao ove sezone. U prva četiri kola osvojili su samo jedan bod, no nakon toga uspjeli su dobiti bodove u utakmicama s direktnim protivnicima s dna ljestvice i podići se. Na krilima dva igrača na posudbi, Marina Jakoliša (Hajduk) i Antonia Marina (Dinamo) Šibenčani su nerijetko pružali jako dobre partije, a svakako je najveća pobjeda protiv Hajduka 2:0. Oni se ne bi trebali bojati za svoj opstanak u ligi, no uskoro istječu posudbe nekih igrača pa treba vidjeti hoće li ostati u klubu ili ne, što će sigurno utjecati na performanse kluba u nastavku sezone.

6. Lokomotiva – 24 boda

Klub s Kajzerice najviše je napredovao od prošle sezone. Nakon što su se izvukli u zadnjem kolu, ove sezone podignuli su kvalitetu svoje igre na razinu više te su opet "tu negdje". Nakon dobrog ulaska u sezonu, kao što obično biva kod klubova sa sredine tablice, prosuli su neke bodove protiv niže plasiranih klubova te ih upravo tih par bodova dijeli od borbe za mjesta koja donose kvalifikacije za Europu. Hoće li ova mlada momčad uspjeti ući u ritam gdje uzimaju bodove klubovima kojima bi trebali i tako napasti "europska" mjesta, to će se tek saznati, no kapacitet za to itekako postoji.

5. Gorica – 29 bodova

Osim navijača Varaždina koji je prošle sezone ispao u drugu ligu, najnezadovoljniji na kraju sezone bili su i navijači turopoljskog kluba. Sve do posljednjeg kola Gorica je držala mjesto koje je vodilo u Europu. Nakon poraza od Rijeke u zadnjem kolu, završili su upravo na mjestu gdje su i sad. Ove sezone su uglavnom pobjeđivali momčadi s donjeg dijela tablice i gubili od momčadi s gornjeg dijela, no u par utakmica su ipak neočekivano prosuli bodove i upravo ih tih par bodova dijeli od mjesta koje vode u Europu. Ako se žele boriti za top plasmane, u nastavku sezone morat prestati gubiti bodove na "malim" utakmicama.

4. Hajduk – 35 bodova (-1)

Ove godine čini se da "Bili" imaju sve što im je potrebno da nakon dugo vremena napadnu naslov prvaka. Predvođeni Markom Livajom, "Majstori s mora" su u ovu sezonu ušli s ambicijama osvajanja titule. Ulazak u ligašku sezonu nije bio apsolutno uvjerljiv, no nakon ranog ispadanja u kvalifikacijama Konferencijske lige počeli su nizati dobre rezultate te stalno biti oko vrha ljestvice. Nakon poraza od Slaven Belupa 3:2 otkaz je dobio trener Jens Gustafsson, na čije je mjesto došao Valdas Dambrauskas, koji još ne zna za poraz te ulijeva nadu da bi Hajduk ove sezone mogao napasti titulu, a pogotovo nakon pobjede u vječnom derbiju protiv Dinama 0:2. Protiv Dinama moraju odigrati i zaostalu utakmicu devetog kola na proljeće, a hoće li do tad uspjeti držati priključak s vodećima ili čak i zasjesti na čelo ljestvice, dosta ovisi o tome hoće li prenijeti dobru formu s kraja ove polusezone.

3. Osijek – 40 bodova

Nakon sjajne prošle sezone i drugog mjesta na tablici, momčad Osijeka i ove sezone puca na isti, ako ne i bolji učinak. Prvih mjesec dana bili su najbolja momčad lige, no onda su došli porazi od Istre i Dinama koji su pokazali da momčad s Drave ipak mora povisiti razinu kvalitete igre. Nakon toga Osijek je počeo dobivati bodove i polako podsjećati na onu momčad od prošle sezone, a čak, iako im se spočitava da nisu na prošlogodišnjoj razini, svakako pokazuju da su jedan od favorita za napad na naslov prvaka. Ipak, ambicije kod navijača "Bijelo-plavih" dosta su pale nakon što je potvrđen transfer jednog od njihovih najboljeg igrača, Petra Bočkaja, i to u izravnog konkurenta za naslov. Morat će smisliti način kako nadoknaditi odlazak "Pere Bombardere".

2. Rijeka – 40 bodova

Momčad s Kvarnera također je na početku sezone dobro krenula i odmah se nametnula kao jedna od najjačih momčadi lige. I oni su se "riješili" europskih utakmica, no za razliku od Hajduka i Osijeka, oni su ispali u zadnjem pretkolu od PAOK-a, tako da su se tek nešto kasnije mogli većinski posvetiti obvezama u domaćem prvenstvu. Imaju najefikasniji napad lige i najboljeg strijelca Josipa Drmića, no glavni problem im je što primaju puno golova (od vodeće četvorke uvjerljivo najviše, čak 27) te ih je to skupo koštalo u nekoliko navrata (u 12. kolu na poluvremenu su imali 3:0, a na kraju je završilo 3:3). Svakako se nameću kao jedan od favorita za naslov prvaka, ali morat će popraviti igru u obrambenoj fazi i u narednih 16 kola pokazati da mogu opravdati epitete drugih koji ih često spominju čak i kao glavne favorite.

1. Dinamo – 40 bodova (-1)

Aktualni hrvatski prvak je uspio na najbolji način završiti ovu polusezonu. Iako je jedina hrvatska momčad koja je dobar dio polusezone igrala na tri fronta, Dinamo je uspijevao pobjeđivati u ligi, a u Europi je bilo toplo-hladno. Krajem listopada došli su problemi za Dinamo. Neriješeno s Istrom 1:1 i poraz od Lokomotive 1:0 bili su samo neki od rezultata koji su uzdrmali stolicu Damira Krznara, koji iako je uspio izboriti novo europsko proljeće s Dinamom, nije se uspio izdržati i na trenerskoj stolici. Nakon niza lošijih predstava i poraza od Rijeke, dobio je otkaz, a njegovo mjesto došao je Željko Kopić. Startao je porazom od Hajduka 0:2, no nakon toga Dinamo je završio polusezonu i s tri ligaške pobjede i velikom pobjedom u Londonu protiv West Hama. Uspio se ustati iz knockdowna te završiti polusezonu na prvom mjestu s istim brojem bodova kao Rijeka i Osijek, no s boljom gol-razlikom. Detaljne statistike iz prvog dijela sezone možete pogledati ovdje.
25. travanj 2024 13:13