StoryEditor

PREGLED SKIJAŠKE SEZONE Hrvatski reprezentativci najbolje rezultate ostvarivali su pred kraj sezone

Sedam je naših skijašica i skijaša nastupilo u utrkama Svjetskog kupa

Autor:
Global.
07/04/2022 u 11:12 h
<p>skijanje<br />
skijanjePexels
Atle Lie McGrath je pobijedio, Henrik Kristoffersen je uzeo mali Kristalni globus. Muškom slalomskom utrkom u Courchevelu/Meribelu zaključena je sezona svjetskog Skijaškog kupa 2021./2022., sezona u kojoj smo mogli vidjeti pregršt zanimljivih utrka, puno novih imena koja su pobjeđivala i borila se za sam vrh te nove osvajače velikog Kristalnog globusa, Mikaelu Shiffrin i Marca Odermatta. Sedam je naših skijašica i skijaša nastupilo u utrkama Svjetskog kupa, u ženskoj konkurenciji tu su bile Leona Popović, Zrinka Ljutić i Andrea Komšić, a u muškoj Filip Zubčić, Samuel Kolega, Istok Rodeš te Matej Vidović.

Cure sa super rezultatima

Leona Popović je već na samom početku sezone ostvarila dva top 20 plasmana u finskom Leviju, gdje je u dvjema slalomskim utrkama završila na 18. i 14. mjestu, te tako nagovijestila da bi ova sezona mogla biti ona u kojoj će napraviti iskorak, a tako je i bilo. Na samom kraju 2021. godine ponovila je 14. mjesto u Lienzu da bi nakon toga u Zagrebu prvi puta u karijeri ušla u top 10 i sa sedmim mjestom u tom trenutku ostvarila najbolji rezultat svoje karijere. Nekoliko dana poslije u Kranjskoj Gori ostvarila je još jedan plasman u top 20 da bi nakon toga u Schladmingu popravila najbolji plasman karijere gdje je završila na šestom mjestu. Nažalost, nije uspjela završiti posljednje dvije utrke u Areu i Courchevelu, no to ne umanjuje činjenicu da je ovo bila sjajna sezona za Popović te za koju se iduće sezone priželjkuje da napravi dodatan iskorak i počne se boriti za sami slalomski vrh.

Zlato u slalomu i bronca u veleslalomu osigurali su Zrinki Ljutić plasman na završnicu Svjetskog kupa

Najveća mlada nada hrvatskog skijanja, kako je se nerijetko naziva u medijima,  Zrinka Ljutić u ovu sezonu nije krenula kako je zamišljeno. Dugo vremena nije uspijevala ulaziti u druge vožnje. Ipak, to joj je uspjelo u Kranjskoj Gori gdje je 26. mjestom osvojila prve bodove u Svjetskom kupu. Nakon toga, polako su krenule pripreme za juniorsko svjetsko prvenstvo gdje se očekivalo da bi mogla ostvariti dobar rezultat, što se i dogodilo. Zlato u slalomu i bronca u veleslalomu osigurali su joj plasman na završnicu Svjetskog kupa gdje je u slalomskoj utrci završila na petom mjestu i tako ostvarila najbolji rezultat hrvatskog ženskog skijanja od 2009. godine i četvrtog mjesta Ane Jelušić u Garmisch-Partenkirchenu. Andrea Komšić niti jednom nije uspjela ući u drugu vožnju pa je tako ove sezone ostala bez bodova. Nekoliko puta su joj nedostajale stotinke do 30. mjesta. Cilj za iduću sezonu mogao bi biti taj da uspije biti brža tih nekoliko stotinki koje su joj nedostajale i da počne ulaziti u druge vožnje te skupljati što je više bodova moguće.

Dečki su mogli i bolje

U ovoj sezoni najviše se očekivalo od Filipa Zubčića. Nakon što je prošlu sezonu završio kao treći veleslalomaš svijeta i peti u ukupnom poretku, očekivalo se da će Zubo napasti sam vrh, prvo u veleslalomu. U nekoj idealnoj situaciji mogao je biti u borbi za veliki Kristalni globus. Na startu sezone u Soeldenu krenuo je s devetim mjestom u veleslalomu, što je već bio pomak u odnosu na start prošle sezone kada je u istoj toj utrci završio na 12. mjestu. Sljedeća veleslalomska utrka u Val d‘ Isereu trebala je biti pravi pokazatelj u kakvoj je formi Zubčić koji je nakon prve vožnje držao treće mjesto, no nije uspio završiti drugu te je tako ostao bez bodova. Ipak, samo dan kasnije na istom skijalištu bio je treći te je to bilo prvo slalomsko postolje za njega i hrvatsko skijanje još od Ivice Kostelića. Ipak, poslije odustajanja u veleslalomu sve krenulo naopako te je u Alta Badiji završio na devetom i dvanaestom mjestu, što je značilo da je nakon polovice veleslalomske sezone već bilo jasno da se ove sezone vrlo vjerojatno neće boriti za mali Kristalni globus. Ubrzo je uslijedila utrka u Adelbodenu, staza na kojoj je prethodnih godina Zubčić ostvarivao sjajne rezultate. U slalomu u Kitzbuehelu uspio je doći u top 10, ali je nažalost ispao iz prve jakosne skupine u veleslalomu zbog nešto lošijih rezultata.

Ako ga zaobiđu ozljede, Rodeš bi iduće sezone trebao biti važna karika u hrvatskom slalomu

Ugodno iznenađenje muškog skijanja ove sezone bio je Samuel Kolega. Nakon što u prva dva slaloma sezone nije uspio ući u drugu vožnju, na vrlo zahtjevnoj stazi u Adelbodenu osvojio je 21. mjesto, u Kitzbuehelu je bio 19., a nakon dva odustajanja sezonu je završio 18. mjestom u Garmisch-Partenkirchenu. U Flachau je ostvario rezultat karijere jer je završio na 13. mjestu. Pridoda li se ovim rezultatima i dobar slalomski nastup na Zimskim olimpijskim igrama, može se reći kako je kraj ove sezone bio dobar za Kolegu. Istok Rodeš je dva mjeseca prije početka sezone na veleslalomskom treningu slomio lakat te ga je to udaljilo od početka sezone. Debitirao je tek u slalomskoj utrci u Adelbodenu gdje je završio na 25. mjestu, što je bio i više nego dobar rezultat nakon duge pauze. Nakon što nije uspio izboriti drugu vožnju u Wengenu i Schaldmingu, za njega je uslijedila pauza budući da nije bio na ZOI. To se pokazalo kao sjajna stvar za Rodeša budući da je u Garmisch-Partenkirchenu dva dana zaredom ostvario fantastične rezultate. Prvo je osvojio 12., a zatim i osmo mjesto. Ako ga zaobiđu ozljede, Rodeš bi iduće sezone trebao biti važna karika u hrvatskom slalomu. Nakon što prošle sezone nije bio u njezinom sastavu, dobrim rezultatima u A reprezentaciju ove se sezone vratio Matej Vidović. Sezonu je započeo 19. mjestom u Val d‘Isereu, najboljem rezultatu sezone. Nakon toga se vrtio oko 25. mjesta ili nije uspijevao dobivati bodove, a može biti zadovoljan time što je imao samo dva odustajanja, u Schladmingu i Garmisch-Partenkirchenu. Iako su očekivanja možda bila viša, smatra se kako će Vidović pokušati popraviti svoje rezultate iduće sezone te dokazati da nije bez razloga ponovno u A reprezentaciji.
25. travanj 2024 09:46