StoryEditor

RUŠENJE BARIJERA Kinezi žele usavršiti rukomet trenirajući ga u Hrvatskoj

‘Nitko nije predodređen da bude nešto, nego je sve u uvjetaim rada, želje i ideje želiš li nešto napraviti ili ne‘, tvrdi trener BSU-a Vlado Šola
Autor:
Global.
13/03/2020 u 11:37 h
Ove sezone nisu uspjeli upisati pobjedu, ali u idućoj su ciljevi mnogo veći
Ove sezone nisu uspjeli upisati pobjedu, ali u idućoj su ciljevi mnogo većiDAVOR JAVOROVIC/PIXSELL
Kinu se uvijek doživljavalo kao izrazito sportsku zemlju. Jaki su u stolnom tenisu, plivanju, skokovima u vodu, taekwondou, gimnastici i mnogim drugim sportovima u kojima redovito dominiraju na olimpijskim igrama. U sportovima koji su popularniji u Europi, na primjer, rukometu, dosad nisu ostvarivali uspjeh, ali to pokušavaju promijeniti u narednim godinama tako što ga uče - u Hrvatskoj.

Pojedinci kriju potencijal

Nakon višemjesečnih pregovora 2019. Beijing Sport University ostvario je pravo igranja u SEHA ligi ove sezone. Liga okuplja najbolje rukometne klubove u istočnoj Europi, a koliko je ona jaka pokazuje podatak da iz nje dolaze oba lanjska finalista Lige prvaka. Kineska ekipa je u veljači 2020. završila regularni dio sezone bez ostvarene pobjede, ali njihov team manager Goran Roknić zadovoljan je BSU-ovim početkom u europskom rukometu. "Naravno da bismo voljeli da smo uspjeli upisati i poneku pobjedu, ali uzevši u obzir iznimno jaku konkurenciju u kojoj smo igrali smatram da rezultat u ovom trenutku za našu ekipu nije primaran. Razina kvalitete, tehničkoga i taktičkog znanja naših igrača i razumijevanja rukometne igre bitno se podigla u odnosu prema početku kolovoza prošle godine kada smo se okupili i počeli raditi", zadovoljno nam je priznao Roknić.
‘Naš desni vanjski Yao Xueyan ostat će upamćen kao prvi Kinez koji je nastupio u Ligi prvaka, dok je vratar Wang Quan postao prvi Kinez koji se upisao u strijelce u istom natjecanju‘, rekao je Roknić
BSU je dosad dobro djelovao kao kolektiv, ali u njih postoji i pojedinačni igrački potencijal koji bi se sljedećih godina mogao ostvariti. "Naš desni vanjski Yao Xueyan ostat će upamćen kao prvi Kinez koji je nastupio u Ligi prvaka, dok je vratar Wang Quan postao prvi Kinez koji se upisao u strijelce u istom natjecanju. Osim njih dvojice tu je još nekoliko vrlo zanimljivih mladih igrača pred kojima je, vjerujem, obećavajuća karijera. Oni su svakako željni dokazivanja, a europska rukometna pozornica nešto je najvrednije u svijetu rukometa", rekao je Roknić. Ova je sezona SEHA lige za njih gotova, ali njihova priča ne završava na tome. "Plan je da i sljedeće godine nastupamo u sklopu SEHA lige i da se pokažemo u još boljem svjetlu. Rukometaši BSU-a vratit će se u Kinu na zasluženi odmor, a potkraj srpnja trebali bi se okupiti u Zagrebu na početku priprema za novu sezonu. Htio bih čestitati našim igračima na predanu radu i želji za učenjem i dokazivanjem, a posebno stručnom stožeru na čelu s trenerom Vladom Šolom koji su odradili strahovito velik posao", pojasnio je team manager BSU-a.

Kulturna i sportska barijera

A kako je bilo trenirati igrače koji ne potječu iz zemlje s bogatom rukometnom tradicijom otkrio nam je i Vlado Šola. "Zadovoljan sam s prvom sezonom, s obzirom na to da se u prvoj sezoni treba adaptirati, nije riječ samo o treningu i igranju rukometa. Kada govorim o adaptaciji, mislim o načinu života i kulturi koji su drukčiji, ali i o načinu treniranja i razmišljanja o rukometu. Također mislim i na profesionalni način života jednog sportaša jer oni ondje nisu bili profesionalci u pravom smislu kao što su, na primjer, hrvatski igrači. Moj stručni stožer i ja iznimno smo zadovoljni cijelom tom situacijom i napretkom u svakom smislu", rekao je nekadašnji prvi vratar hrvatske reprezentacije. Jezična barijera bila je očekivani problem koji je prebrođen s vremenom. Foto: DAVOR JAVOROVIC/PIXSELL "Komunikacija je jedan od problema, ali imamo prevoditelja. To zna otežati, ali tako je kako je i mislim da smo se već prilagodili. Sada prevoditelj i ja imamo već neke uhodane sheme pa sad to ide mnogo bolje nego na početku", ispričao nam je trener kineske momčadi. U Kini se rukomet igra na amaterskoj razini i razina stručnosti nije niti blizu europskoj. Ipak, zbog toga ne treba podcjenjivati Kineze. "Naravno da je pogrešno reći da Kinezi ne znaju igrati rukomet. Mislim da je donošenje klasifikacija na osnovi predrasuda loše. Nitko nije predodređen da bude nešto nego je stvar samo uvjeta rada, želje i ideje želiš li nešto napraviti ili ne. Kinezi su sada odlučili da bi htjeli nešto napraviti s rukometom i treba im dati vremena i prostora da to ostvare. Prema mom mišljenju, nitko nije predodređen za neki sport, krećemo kao tabula rasa i važan je samo rad kojim gradiš znanje i sposobnost", uvjeren je Šola, koji je napornim radom i sam došao do velikih uspjeha poput zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine.

Osnaživanje ekipe

Kinesku rukometnu ekipu možemo očekivati i iduće sezone u SEHA ligi, a ako trenutačne okolnosti u svijetu to dopuste, trebali bismo biti u nešto jačem sastavu pod vodstvom istog trenera. Vlado Šola s njima ima ugovor pa već sada razmišlja kako će nakon ljeta pojačati ekipu.
BSU je do sada dobro djelovao kao kolektiv, ali u njih postoji i pojedinačni igrački potencijal koji bi se mogao ostvariti idućih godina
"Željeli bismo otići u Kinu i proširiti selekciju igrača, naravno, ako nam to trenutačna svjetska kriza s koronavirusom dopusti. Kada bismo doveli neke nove igrače u Hrvatsku, mogli bismo doći do prve pobjede u SEHA ligi, što je primarni cilj. Ako ne uspijemo napraviti selekciju, želimo dodatno unaprijediti svoju igru s trenutačnim rosterom i postići rezultat koji bi bio svima prihvatljiviji. S ovim rosterom igrača treba gledati objektivno i reći da ne možemo pobijediti, ali ako dovedemo kvalitetnije igrače, to bismo mogli ostvariti", zaključio je Vlado Šola, koji se raduje još jednoj sezoni na klupi Beijing Sport Universityja.
25. travanj 2024 10:42