StoryEditor

SNOWBOARDING Adrenalin i uzbuđenje, to je ono što ih pokreće

Ovu se sezonu mladi sportaš Tino Stojak fokusirao na Europski kup, a u posljednjih pet utrka isto toliko puta penjao se na postolje
Autor:
Global.
16/02/2019 u 11:36 h
Tino Stojak, najbolji hrvatski snowboarder FOTO: Privatna arhiva
Tino Stojak, najbolji hrvatski snowboarder FOTO: Privatna arhivaPRIVATNA ARHIVA

Adrenalin, uzbuđenje i kreativnost – tako otprilike snowboarderi opisuju svoj sport. Svi ostali kao – ludost. Spuštaju se po strmini, u zraku izvode rotacije i vratolomije, a onda slete na kosinu kao da se ništa nije dogodilo.

"To je ono što me pokreće, i zato sam i u ovom sportu. Taj neki osjećaj je neprocjenjiv", otkriva nam Tino Stojak, Zagrepčanin kojem je nakon desetak godina prakse to već postala rutina. Najbolji hrvatski daskaš na snijegu već je prije skrenuo pozornost na sebe odličnim rezultatima, a tek će za koji mjesec navršiti 19 godina.

Dvije discipline

Posebno se istaknuo sedmim mjestom na Svjetskom kupu u Quebecu prije godinu dana, koje dovoljno pokazuje o kakvom je perspektivnom sportašu riječ. Bio je to povijesni uspjeh jer Hrvatska nikad nije imala daskaša u deset najboljih u Svjetskom kupu. Ove godine startao je s nekim promjenama - ima i novog trenera, Harisa Burića i kaže da zahvaljujući njemu "nikad nije bio sretniji na svojoj dasci".

‘Dok god ja uživam u tome, dok god sam ispunjen, nikad neću osjećati neki pritisak‘, otkriva Tino

Iako posljednje dvije godine vozi i Svjetski kup, nova sezona donijela je i nešto drukčiju taktiku.

"Za ovu sam se godinu fokusirao na Europski kup, da budem što bolji da bi mogao dobiti kvotu za Svjetski kup sljedeće godine", otkriva Tino koji se u posljednjih pet utrka Europskog kupa isto toliko puta penjao na postolje, a dvaput je bio i najbolji.

Paralelno trenira dvije discipline, big air i slopestyle, ali, kako kaže, nije to toliko teško.

"Nije zato što je big air zapravo samo jedan skok, a u slopestyleu je nekoliko elemenata povezanih s nekoliko skokova. Tako da za slopestyle morate znati big air", jednostavno objašnjava, a i sam priznaje kako je trenutačno znatno bolji u big airu. Obje su "njegove" discipline, ali bi ipak volio malo više voziti slopestyle.

Uskoro vježbe ‘na suhom‘

"Mnogo je zahtjevnija disciplina nego big air, tako da, ako nju znaš, pravi si snowboarder na neki način", kaže Tino.

Foto: Privatna arhiva

Za tog mladog snowboardera, sezona kreće negdje u rujnu. Najmanje 200 dana na godinu provede na snijegu, a kao i skijaše, ljetni mjeseci odvedu ga u daleke krajeve.

"Ljeti tražimo ledenjake, tamo iznad 3000 metara gdje ima još snijega, a teško je jedino što su dobri uvjeti tamo ispod ekvatora, dolje na Novom Zelandu i Australiji", objašnjava.

Ali ni zimi snowboarderi nemaju uvjete za trening u Hrvatskoj, pa bolje uvjete traže vani. Iako je u svijetu normalno da gotovo svako skijalište ima snowpark, do nas taj standard još nije došao.

Ono što je novost posljednjih godina u svijetu snowboarda, takozvani su airbagovi. Veliki napuhani baloni na koje se može doskočiti umjesto snijega, a idealno su mjesto za učenje zahtjevnih i opasnih trikova "na suhom". Najpopularniji su u Japanu, a u tijeku je izrada nekoliko takvih i u Europi gdje će i naš snowboarder moći vježbati ljeti.

Bez pritiska

Kraj Igara u Pjongčangu otvorio je i novi olimpijski ciklus za Igre u Pekingu. No u snowboardu već plasman na Olimpijske igre velika je stvar, jer samo mjesto u najboljih 40 na svijetu osigurava kartu za najveću sportsku smotru. No to je jedan od ciljeva za Stojaka.

[caption id="attachment_11014" align="alignleft" width="300"] Foto: Privatna arhiva

Stara navika medija da od mladih talentiranih sportaša unaprijed rade zvijezde, stavljaju pritisak i podižu očekivanja, ovog perspektivnog snowboardera previše ne brine.

"Dok god ja uživam u tome, dok god sam ja uvijek ispunjen, nikada neću osjećati neki pritisak", otkriva Tino.

"Naravno, ima stvari koje moram napraviti i ne mogu se samo opustiti, ali na kraju krajeva, lijepo je imati neka očekivanja, znači da radim nešto što valja", zaključuje Tino.

Što su slopestyle i big air?

U hrvatskom jeziku nema pravog prijevoda ni za slopestyle ni za big air. Ipak vrijedi objasniti kako je slopestyle discplina u kojoj natjecatelji daskaju niz stazu, a staza sadrži mnoge prepreke koje su značajke parka (primjerice, šipke, skokovi). Boduju se amplituda, originalnost i kvaliteta trikova. S druge strane, big air ​ je naziv za discplinu u kojoj se natjecatelj spusti niz strminu, a zatim visoko u zraku izvede jedan skok s više trikova. A cilj je uz to osigurati čisto slijetanje.

18. travanj 2024 03:48