Foto: Ana Brenčić

Kako organizirati i na koji način financirati sustav koji bi bio u rangu sa svjetskom konkurencijom? To je samo jedno od pitanja velike sportske konferencije pod nazivom “Kako ostvariti vrhunski rezultat”.

Sportske novosti su u hotelu Esplanade danas okupile poznata imena iz svijeta sporta, među kojima su i Zlatko Dalić, Nenad Bjelica, Lino Červar te Emil Tedeschi. Po prvi put u ovakvom elitnom društvu, raspravljalo se gdje je tajna hrvatskih sportskih uspjeha, ali i gdje se kriju problemi.

Kao što je glavni urednik SN-a Mario Zorko najavio uvodnim riječima, cilj je bio potaknuti raspravu vrijedi li mit o “Bogom danoj sportskoj naciji”, te otvoriti pitanje hoćemo li zauvijek biti nepresušni izvor sportskih talenata, a vrhunski sport temeljiti na entuzijazmu i kvaliteti pojedinaca.

“Hrvatska ima najmanji problem s talentom, s radom, s trenerima, s igračima. Problem je ulaganje, nadogradnja i ne bi se složio da nema novca, novca ima, samo njime treba odgovorno raspolagati”, rekao je Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije.

I dok europske zemlje ulažu velike svote novca upravo u sport, Hrvatska je na samom začelju. Unatoč velikim uspjesima, manje od jedan posto državnog proračuna izdvaja se za sport, a sportaši smatraju da ipak zaslužuju malo više.

“Mi smo jako talentirana nacija i nacija talentiranih pojedinaca, ali uspjesi naših sportaša nisu posljedica organiziranog sustava koji je šire društvo postavilo”, smatra Emil Tedeschi, prvi potpredsjednik KK Cedevita Olimpije, pa i za uspjeh Kostelića kaže da je to samo “uspjeh jedne obitelji”, što je zapravo i točno.

Pozvani su ne samo treneri i poduzetnici, već i sportaši, studenti te medijski djelatnici. Predavanje su održali Dimitris Itoudis, trener CSKA i dvostruki prvak Europe, kao i sportski konzultant Julijan Mihov, te direktor Hrvatske turističke zajednice. Konferenciji su prisustvovali i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ministar financija Zdravko Marić, te Krešimir Šamija, zamjenik državne tajnice Središnjeg ureda za sport,.

“Po tjelesnoj aktivnosti smo na začelju EU. Čak 62 posto hrvatske populacije je neaktivno i to je problem na kojem cijeli sustav treba raditi”, kaže Šamija. Još jedan pokazatelj zašto država treba više pažnje obratiti na ulaganje u sport. Nije sve u sportskim rezultatima, već i u – zdravlju.