Foto: HŠSS

Čudesno, u pravom smislu riječi. Zelena laguna nadomak Poreča od 30. travnja do 7. svibnja izgledala je poput malog Olimpijskog sela. Tinejdžeri cijele zemaljske kugle, od Brazila i Čilea do Novog Zelanda u Poreč su se došli nadmetati za titulu najboljih košarkaša među vršnjacima na svijetu i, koliko god se ovo kompletno natjecanje možda i činilo manje važnim od nekih seniorskih natjecanja, svi su se pobrinuli da ova konkurencija mladih nada od 32 muške ekipe te 28 ženskih ekipa zavrijedi pozornost koju zaslužuje.

Hrvatski školski sportski savez (HŠSS) ulogu je domaćina zavrijeđenu od Međunarodne školske sportske federacije (ISF) preuzeo na najozbiljniji i najodgovorniji mogući način. U projekt je bilo uključeno 200-tinjak volontera koji su radili gotovo sve, od omogućavanja prijenosa uživo na YouTubeu i Facebooku do osiguravanja osvježenja za igrače, trenere, suce i ugledne osobe.

Sve nadomak ruke

Prvenstvo se održavalo u četiri dvorane i na sedam terena. Glavna dvorana bila je dvorana Intersporta, smještena usred Zelene lagune u kojoj su se, uz finalne utakmice, održavale i iznimno zabavne i zanimljive svečanosti otvaranja i zatvaranja prvenstva. Naravno, najbolje mlade košarkaše ugostile su i legendarna porečka dvorana Veli Jože te jedna od najmodernijih dvorana u ovom dijelu Europe, Žatika. Prvi dan prvenstva igralo se i u Sportskoj dvorani Pazin.

Srednjoškolci iz svih krajeva svijeta oduševljeni su organizacijom

Problem koji je u većini drugih zemalja domaćina ovakvih manifestacija bio znatno izražen, u Poreču je bio izvrsno riješen. Naime, svi su natjecatelji bili smješteni na istom mjestu (Hotel Delfin) te su, isključujući prvi dan i pazinsku dvoranu, sve dvorane bile u krugu od dva kilometra te su autobusi konstantno išli iz hotela do dvorana i nazad. Za primjer, na prošlom Svjetskom školskom košarkaškom prvenstvu u Francuskoj, učenici su bili smješteni u osam različitih hotela te igrali u devet različitih dvorana, od kojih su neke bile udaljene i do 80 kilometara. Treba nadodati da svu svi gosti bili prezadovoljni i uslugom i hranom.

Sve je to zasluga odlične organizacije HŠSS-a, a jedan od glavnih u organizaciji turnira bio je Hrvoje Čustonja, glavni tajnik saveza, koji nam je iznio svoje dojmove o cjelokupnom projektu, ali isto tako i prenio povratne informacije iz ISF-a.

“Iznimno smo zadovoljni cjelokupnim projektom jer smo dali sve od sebe da svi nakon turnira budu sretni, a to smo i uspjeli. Razgovarao sam s nekoliko šefova delegacije i povratne informacije su fenomenalne”, ponosno je utvrdio Čustonja.

I turnir je bio iznenađujuće zanimljiv, a košarka je bila jako dobra. Sigurno se može reći da će dobar dio tih djevojaka i mladića živjeti od košarke i imati svijetlu budućnost u sportu, a neki su joj već i blizu. Primjerice, na turniru je za Francusku nastupao 16-godišnji Hugo Pellure koji je igrao fantastično, a konstantno je oko francuskog stožera brujilo da oko na Pellureu imaju New York Knicksi te ga žele što prije u svojim redovima. Tolika je zapravo bila jačina tog turnira.

Pobjedu u muškoj konkurenciji očekivano su odnijeli Turci, čija je momčad puna igrača koji nastupaju u jakoj seniorskoj košarkaškoj ligi u svojoj zemlji. Turci su lako svladali Francuze u finalu rezultatom 76:47, dok su broncu uzeli Finci. Djevojke iz Srbije bile su ugodno iznenađenje prvenstva te predvođene MVP-jem turnira Ivanom Katanić došle do zlata u finalu preko Grkinja, pobijedivši ih s velikih 71-52. Kao i njihovi sunarodnjaci, i Finkinje su uzele broncu.

Foto: HŠSS

Ne treba zanemariti ni postignuća hrvatskih momčadi na prvenstvu. Zagrebačka III. gimnazija pokazala je zašto hrvatska metropola bruji da je to najjača sportska srednja škola u državi. Dečki i djevojke uzeli su odlična osma mjesta u svojim konkurencijama, pa ravnatelj Martin Oršolić, a tako i trener muške ekipe Boris Gnjidić, te trenerica ženske ekipe Ana Čačić nisu krili oduševljenje nastupom učenika i učenica iz Treće.

Sjajan par

Otkrila je Hrvatska i svoje mlade dragulje na prvenstvu koji će, prema prikazanom, zaista imati svijetlu budućnost. Dino Bistrović (’00.), koji je, inače, junior Cibone, nosio je momčad na leđima tijekom cijelog turnira, a isto to je radila i Nika Mühl (’01.) koja već nastupa za seniorsku momčad Trešnjevke 2009. Zanimljivo je to što su Dino i Nika u vezi, pa tako i zajedno teže istom cilju.

“Da, Nika mi je djevojka i ima stvarno velik potencijal”, kratko nam je s osmijehom na licu potvrdio mladi Bistrović.

Uz Dinu i Niku, tu je još more talenata koji mogu dogurati do vrha hrvatske, pa čak i europske košarke te su ovakva prvenstva za skaute, koji su sigurno kriomice pristigli u Poreč, najbolji način prikupljanja i primjećivanja vrhunskih potencijala.

Mnogi su plusevi ovakvih natjecanja već spomenuti, a vjerojatno najveći je što su se mladi iz cijelog svijeta imali prigodu, kako nadmetati, tako i ugodno družiti i pružiti svima u Poreču, ali i onima koji su pratili putem interneta, pravu lijepu sportsku priču.