Foto: Unsplash

Iako su se početkom pandemije koronavirusa određena sportska događanja odgađala, postupno je sve opet počelo dolaziti na svoje. Sve osim navijača. Dvorane i stadioni velikih domaćih i međunarodnih natjecanja i dalje su uglavnom prazni.

“Izostanak publike veliki je udarac za klubove i reprezentacije zato što je izravna publika jedan od najvažnijih aktera sporta“, tvrdi Marin Galić, profesor na Fakultetu političkih znanosti i dodaje da pojedinci smatraju da sport djelomično postoji upravo zbog izravne publike. Upravo su ljubitelji sporta ti koji nestrpljivo čekaju mogućnost povratka na tribine, a povratak publike na tribine očekuju i sportaši.

I publika je igrač

“Neobično. To je prva riječ koju čujem od sportaša kada govorimo o igranju pred praznim tribinama“, ističe sportska psihologinja Ana Čerenšek. Da sportaši gotovo jednoglasno izjavljuju da im publika strašno nedostaje i da jedva čekaju povratak na staro govori i profesor Galić koji smatra da izostanak publike prije svega negativno utječe na sport.

“Kada nedostaju neki od ključnih aktera sporta, odnosno kada nedostaje važna karika, cijeli sustav je poremećen”, objašnjava Galić.

Određenom broju igrača izostanak gledatelja na tribinama pomogao je zato što ne moraju spuštati prednatjecateljsku anksioznost, objašnjava sportska psihologinja Ana Čerenšek

Iako, prema njezinim saznanjima, istraživanja o toj temi još ne postoje, psihologinja Čerenšek govori iz iskustvenog rada s velikim brojem sportaša i sportašica, te potvrđuje da većina njih vidi i osjeti veliku razliku u igranju pred navijačima u odnosu prema igranju pred praznim tribinama.

Razliku osjeti i hrvatski rukometaš Zlatko Horvat koji je naviknut na utakmice pred mnogo navijača te priznaje da nedostatak navijača negativno utječe na njega i na cijelu momčad.

FOTO: SLAVKO MIDZOR/PIXSELL

“Izostankom navijača izostaje i potreban poticaj. Najviše se to osjeti na domaćem terenu, ali i kada igramo u gostima, mnogo je ljepše kada su tribine pune”, smatra desno krilo hrvatske rukometne reprezentacije.

Profesor Galić objašnjava da prazne tribine ipak donekle olakšavaju ulogu gostujućim momčadima jer, na primjer u nogometu, nema tog domaćeg “dvanaestog igrača“. Pozitivnim se može smatrati i izostanak sukoba među navijačima jer bez publike nema niti sukoba sukobljenih frakcija, dodaje Galić.

Igrači se trebaju ‘nabrijati’

Navijači očekivano najviše nedostaju sportašima koji igraju u prvim ligama gdje u dvoranama i na stadionima bude po 20.000 ili 30.000 ljudi, upozorava psihologica. Objašnjava da “atmosfera koju su navijači donosili pomagala je sportašima da se pripreme za utakmicu i da dignu intenzitet. Laički rečeno da se nabriju”.

Također, psihologica objašnjava da izostanak publike, koja je inače uobičajeni dio pripreme, utječe na samu aktivaciju živčanog sustava, a onda i na fokus igrača. Stoga su sportaši morali pronaći drukčiji način “nabrijavanja” pred utakmicu jer se do sada to događalo spontano uz navijačku atmosferu.

‘Neobično. To je prva riječ koju čujem od sportaša kada govorimo o igranju pred praznim tribinama’, ističe psihologinja

Da je navijačka atmosfera vrlo važna kaže i Horvat. Ističe da se tek uz navijače stvara prava atmosfera i bolji uvjeti za igru te u konačnici bolja izvedba. Iako, baš kao i Horvatu, većini sportaša odgovara viši intenzitet i “nabrijanija” atmosfera postoje i oni igrači kojima to ne odgovara.

“Određenom broju igrača je izostanak gledatelja na tribinama pomogao zato što ne moraju spuštati svoju prednatjecateljsku anksioznost. Sada se ne moraju smirivati, nego su u startu već malo smireniji upravo zato što nema tog pritiska publike”, navodi psihologica i obrazlaže da nekim igračima smeta to što publika često viče i daje povratne informacije.

Trebat će vremena

S time da je na natjecateljima veći pritisak kada su tribine pune slaže se i Galić, ali napominje da taj pritisak može dati i dodatni poticaj na terenu. Na kraju, kada se zbroje negativne i pozitivne strane, tvrdi Galić, negativna strana izostanka publike ima znatno veće argumente.

“Utakmice pred praznim tribinama donose drukčiju sliku sporta koja nije niti približno privlačna kao susreti koji se igraju pred nekoliko desetaka tisuća gledatelja”, kaže profesor i dodaje da bi se ljudi, kada bi se takav trend nastavio u idućim godinama, vjerojatno prilagodili praznim gledalištima. Ipak, dok se stanje ne normalizira, profesionalni sportaši još će odigrati dosta utakmica pred praznim tribinama. Svjestan je stanja i Zlatko Horvat.

“S obzirom na to da sam odigrao mnogo utakmica, ne smeta mi ni prazna ni puna dvorana jer uvijek se moraš znati pripremiti na sve uvjete“, pojašnjava igrač Metalurga uz nadu da će se navijači uskoro vratiti tamo gdje im je i mjesto – na tribine.