Foto: DANIEL KASAP/HINA

Legendarni hrvatski nogometaš i trener Zlatko Kranjčar, poznatiji kao Cico, preminuo je u 65. godini života u Kliničkoj bolnici Merkur nakon teške i kratke bolesti. Vijest je to koju su prenijeli svi hrvatski mediji, vijest da je hrvatski sport prerano izgubio još jednu legendu.

Zavidna igračka i trenerska karijera

Slavni Cico bio je prvi kapetan Vatrenih u povijesnoj utakmici za Hrvatsku 1990. godine na Maksimiru, a bio je i član legendarne generacije Dinama koja je 1982. godine osvojila titulu prvaka nakon 24 godine. Ukupno je u dresu Modrih odigrao 261 utakmicu. Iz Dinama je prešao u bečki Rapid, a zatim u Sankt Pölten pa u Wienerfeld gdje je i završio igračku karijeru.

Nakon igračke karijere, ostvario je i uspješnu trenersku karijeru, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Hrvatski nogometni savez (@hns_cff)

Puno je Cico učinio za hrvatski nogomet, a u prilog tome govori i to da je 2005. godine dobio Državnu nagradu za šport “Franjo Bučar”. S osvojena četiri trofeja u dva trenerska mandata u Dinamu, treći je najtrofejniji trener u povijesti tog kluba. Kao trener tri puta je postao prvak hrvatske, dvaput s Croatijom i jednom sa Zagrebom.

Hrvatsku reprezentaciju vodio je u 25 utakmica u razdoblju od 2004. do 2006. godine, kada je odveo Vatrene na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj.

Ljudska veličina na terenu i izvan njega

Cico je bio ljubimac maksimirskih tribina i veliki nogometni stručnjak. Poznat je i po svojem fair-play potezu iz 2012. kada je kao trener u utakmici iranskog prvenstva naredio svojem igraču da promaši jedanaesterac koji zapravo nije niti trebao biti dosuđen. Iste je godine sa svojim klubom Sepahan Isfahanom osvojio njihovo ligaško natjecanje.

U Iranu je s njim surađivao Miroslav Ćiro Blažević, koji mu je ujedno bio i trener 1982. godine. On je nakon vijesti o Kranjčarovoj smrti za Gol.hr izjavio da mu je Cico bio najbolji igrač bez kojega Dinamo tada ne bi mogao osvojiti titulu, a ujedno i najbolji nogometaš kojega je trenirao.

Kranjčar je zapravo rođen kao Zlatko Krajnčar, ali je prilikom prve izrade dokumenata krivo zapisan. Ta se pogreška nije odmah primijetila, a budući da se tada Kranjčar već bavio nogometom, odlučeno je da će ostati Kranjčar. O sportskoj veličini Zlatka Kranjčara govori i knjiga “Cico: od Maksimira do ulice Pjesnika” koju je 2002. godine objavio Nino Škrabe, u kojoj intervjuima priča sportsku priču Zlatka Kranjčara, prenosi portal biografija.com.