Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Nakon četiri godine dobro im znanog okruženja, nastavnika i razreda koji im je postao druga obitelj, maturanti moraju poći u nepoznato i donijeti odluku koja će im potencijalno obilježiti ostatak života. Ali nisu svima ciljevi isti…

Tonči Gabelić, sada bivši gimnazijalac, iznimno se raduje studentskom životu. Smatra da će s diplomom lakše naći svoje mjesto na hrvatskom tržištu. U četiri godine srednjoškolskog obrazovanja dovoljno je upoznao sebe i svoje sklonosti pa smatra kako je u skladu s njima uspješno odabrao buduće zanimanje. Za razliku od njega, Danijela Mujanović bila je nešto nesigurnija te je zato pauzirala godinu. Danas tvrdi da je to najbolja odluka koju je donijela u životu.

Pauziranje olakšava izbor

“Radeći u tvornici u tri smjene za sramotnu plaću shvatila sam da to nije ono što želim od života. Shvatila sam kakva osoba želim postati i nadam se da ću to i postići fakultetom”, kaže Danijela.

U nezavidnoj situaciji, dva mjesta ispod praga za upis na željeni fakultet, prošle se godine našla Ana Pleić. Ustrajnija no ikad ove godine ponovno će pokušati upisati svoj prvi izbor.

“Shvatila sam da sam ‘gladna’ znanja, da želim učiti i napredovati i da mi gimnazija nije dovoljna da ostvarim sve ono što želim”, uvidjela je Ana. Dvjema budućim studenticama godina stanke uveliko je koristila, a vrijeme je pokazalo da su donijele ispravnu i odraslu odluku te se uvjerile da je studiranje ono što će ih odvesti svjetlijoj budućnosti.

‘Diploma nije jedini pokazatelj da je čovjek uspio. Planiram pokrenuti svoj biznis, smatram da ću se tako najviše iskazati’, odvažna je Dora Grdović

Iako je to za bio njih pretežito pozitivan potez, pauziranje godine ima svoje negativne strane. Obje su se složile da pritisak vršnjaka i kaskanje za svojom generacijom nisu izrazito ugodno iskustvo. Danijela je na svom radnom mjestu bila okružena ljudima koji su studente smatrali državnim teretom, ali unatoč njihovu stavu čvrsto stoji iza svoje odluke o nastavku školovanja. Njihovu ustrajnost ne dijeli Leon Baždar. Taj maturant prirodoslovno-matematičke gimnazije u Zagrebu pojednostavio si je jednu od najtežih dvojbi u životu. Ako ne upiše željeni Fakultet elektrotehnike i računarstva, otići će raditi u inozemstvo.

‘Radeći u tvornici u tri smjene za sramotnu plaću shvatila sam da to nije ono što želim od života. Shvatila sam kakva osoba želi postati i nadam se da ću to i postići fakultetom’, kaže Danijela

“Mislim da nema smisla mnogo cjepidlačiti s tim maturama jer su sastavljene jednako i svake godine gotovo identične. Ako ne uspiješ jednom naučiti, nećeš nikad”, misli Leon.

Karla Kovačić je lice iza bloga Sweet life by Karla i unatoč odličnom uspjehu u gimnaziji odlučila je fakultet staviti u drugi plan. Nakon mature ići će na Kul In, priznati kulinarski institut u Sisku, a san joj je pokrenuti vlastiti posao.

“Nema ništa bolje od toga kada nešto što je započelo kao hobi postane posao koji obožavaš. Znam da je za to potrebno mnogo vremena i ulaganja, ali želim vjerovati da je uz volju i trud sve moguće”, optimistična je Karla. Da fakultet nije ključan za uspješan i sretan život može potvrditi odnedavno bivša gimnazijalka Dora Grdović.

“Diploma nije jedini pokazatelj da je čovjek uspio. Planiram pokrenuti svoj biznis, smatram da ću se tako najviše iskazati i da će me to izgraditi kao osobu”, odvažna je Dora.

Podrška roditelja

Uz unutarnje strahove i dvojbe, maturantima donošenje važne odluke o studiranju ili zaposlenju dodatno otežavaju i stavovi njihovih roditelja. Dora i Karla ističu koliko su zahvalne na podršci svoje obitelji koja vjeruje da one znaju što je najbolje za njih. Tonči ističe da iako svaki roditelj najbolje svom djetetu, mnogi gube pojam o sreći i zadovoljstvu njihove djece nauštrb dobre zarade koju bi im osigurao neki drugi fakultet.

“Nije u šoldima sve”, našalio se Tonči.

Sadašnjim i budućim maturantima Karla poručuje da se nekad isplati riskirati, a Dora ih želi podsjetiti da je ključ uspjeha vjera u sebe i osluškivanje vlastitih želja. Ana je bila sigurna u svoju odluku kad se upitala želi li se do kraja života buditi za posao koji je uopće ne zanima te smatra da je to najbolja nit vodilja. Nedoumice koje prate kraj srednje škole jednom će se razbistriti, a ono što maturanti moraju zapamtiti jest da im cijeli život stoji na raspolaganju, neovisno o odluci koju donesu s osamnaest godina.