StoryEditor

SMJERNICE ZA DRŽAVNU MATURU Covid-pozitivni maturanti ispitima će pristupiti tek na jesenskom roku?

Potrebno je nositi masku tijekom cijelog pisanja ispita, donijeti svoj pribor za pisanje i održavati socijalnu distancu
Autor:
Global.
05/05/2021 u 11:08 h
04.06.2020., Zagreb<br />
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
04.06.2020., Zagreb Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELLZELJKO LUKUNIC/PIXSELL
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je smjernice za provedbu ovogodišnje državne mature. Maturanti koji pristupaju ispitu moraju nositi maske, a prije dolaska na mjesto provođenja mature trebaju izmjeriti temperaturu te donijeti svoj pribor za pisanje. Na ulazu će ih dočekati dezinficijens, a prostorije u kojima će pisati ispite potrebno je provjetriti, temeljito oprati i dezinficirati. Dolazak učenika treba organizirati tako da ulaze jedan po jedan prema rasporedu, da na ulazu da ne bi došlo do grupiranja. Državna matura provodi se u dovoljno velikim prostorijama zatvorenih vrata i s otvorenim prozorima, ako je to moguće. Izuzetak su slušni dijelovi ispita. Za maturante kojima je potrebna stručna podrška osobnoga asistenta, koji mora nositi masku, treba osigurati izdvojeni prostor. Zabranjen je pristup učenicima, djelatnicima škole i drugima pozitivnim na koronavirus ili onima koji pokazuju simptome bolesti. Negativan test nije uvjet za pristupanje ispitima, no moraju ga imati svi oni koji kašlju, imaju poteškoće u disanju ili glavobolju. Učenici kojima je izrečena samoizolacija moraju se javiti školi i dogovoriti posebne uvjete polaganja ispita. U slučaju zaraze, potrebno je javiti se liječniku obiteljske medicine.

Tražili povlačenje uputa

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH) tražio je povlačenje uputa u kojima maturanti u samoizolaciji imaju posebne uvjete polaganja ispita, prenosi Hina. Sindikat smatra da ta odluka proturječi mjerama zaštite od širenja zaraze novim virusom. Zbog toga, NSZSSH je zatražio da na ispite ne dolaze učenici u samoizolaciji, već da propuštene ispite polažu na jesenskom roku. Fakulteti i visoka sveučilišta trebala bi osigurati dovoljno mjesta za sve buduće studente.

Da se državna matura piše ovih dana, na ispite ne bi moglo izaći stotinjak maturanata

"Tražimo vašu žurnu reakciju, jer objavom posebnih uputa uznemirili ste sve zaposlenike srednjih škola, kao i učenike i njihove roditelje, jer dovodite u opasnost mnoge živote", poručili su iz sindikata. Maturantice Jana Borda i Ena Tokić kažu da im škola nije objasnila pravila za pisanje državne mature. Jednima su poslali pravilnik koji se nalazi na internetu, a drugima su rekli da se moraju sami informirati. "Ne bojim se, imam jednaku tremu kao i prošle generacije, nije nešto povećana zbog epidemiološke situacije", kazala je Ena Tokić, maturantica splitske Nadbiskupske klasične gimnazije "Don Frane Bulić". Foto: Pixabay S njom se slaže i Jana, učenica zagrebačke Prve ekonomske škole. Ni ona se ne boji pisanja mature iako je pandemija jer je preboljela koronu. Ipak, smatra da će ove godine pisanje mature biti stresnije nego ranije zato što će morati paziti na puno stvari i pridržavati se određenih pravila. Ne smeta joj nošenje maski, ali kaže da postoji mogućnost da joj maska padne i da profesori pomisle da zbog tog vrpoljenja prepisuje. Slaže se s većinom smjernica, ali joj je procedura ulaska jedan po jedan i skidanje maski da bi ih profesori mogli identificirati nepotrebna jer, objašnjava, "oduzima previše vremena, a i profesori znaju te učenike već četiri godine". Ena smatra da poneka pravila nisu dovoljno jasna te da nije objašnjeno kako će oni koji su pozitivni na koronavirus pisati test.

Što ako je pozitivan korona test?

Maturanti koji će u vrijeme ljetnog roka državne mature imati pozitivan korona test neće ostvariti pravo pristupanja ispitima, a tako ni upisima na fakultete. Svoju priliku moći će ostvariti tek na jesenskom roku kada je upitno hoće li dobiti mjesto na željenom fakultetu, prenosi RTL. "Za one maturante koji se stvarno zaraze i koji neće imati pravo pristupa ljetnom roku mature, trebalo bi barem osigurati nekakav pomaknuti rok da bi, ako padnu, opet imali mogućnost polaganja na jesenskom. Bilo bi nepošteno da neki učenici ne uspiju upisati fakultet samo zato jer su išli na jesenki rok, ne svojom krivicom. Time bi izgubili cijelu godinu i ponovno morali čekati ljetni sljedeće godine", kaže nezadovoljna maturantica Larisa Horvatinović. Da se državna matura piše ovih dana, na ispite ne bi moglo izaći stotinjak maturanata. Upravo toliko ih je u Hrvatskoj trenutno zaraženo koronavirusom, a da se ne bi našli u takvoj nezahvalnoj situaciji, nadaju se ipak pronalasku nekog boljeg rješenja. To očekuju i iz Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja koji ističu da se zalažu za jednake šanse polaganja ispita državne mature, a potom i upisa na fakultete.

Negativan test na koronavirus nije uvjet za pristupanje maturi, no moraju ga imati svi oni koji kašlju, imaju poteškoće s disanjem ili glavobolju

"Bilo bi strašno da naši odlični učenici, zato što eto spletom okolnosti budu pozitivni u vrijeme pisanja ispita državne mature ne mogu upisati željeni fakultet", naglasila je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, u nadi da će se takvim učenicima omogućiti da i na jesenskom roku upišu željeni fakultet izvan kvote pod uvjetom da ostvare jednak ili veći broj bodova od zadnjeg na upisnoj listi tog fakulteta. O toj temi oglasio se i Božo Pavičin, glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja, koji garantira da nijedan maturant ove godine neće biti zakinut za upis na željeni fakultet. On ističe da je sada najvažnije ostati zdrav. Ako ove godine bude pozitivnih maturanata, pisanje ispita online nije prihvatljivo rješenje. Tom završnom ispitu svi maturanti moraju pristupiti pod jednakim uvjetima. Državna matura počinje 1. lipnja ispitom iz Češkog jezika, a završava 30. lipnja ispitom iz Glazbene umjetnosti.
27. travanj 2024 01:30