StoryEditor

DRŽAVNA MATURA Pitanja su spremna, hoće li spremni biti i maturanti?

‘Oni koji su bili spremni učiti i prije ove pandemije, spremni su za maturu te sigurno neće imati problema‘, poručuje sindikalist Mihalinec
Autor:
Tekst: Goran Balde
15/04/2020 u 10:58 h
Datum održavanja državne mature još nije sa sigurnošću potvrđen
Datum održavanja državne mature još nije sa sigurnošću potvrđenIVICA GALOVIC/PIXSELL
Pandemija koronavirusa dovela je u pitanje održavanje državne mature. Neki maturanti misle da im je, ako se matura ne odgodi, zajamčen loš uspjeh. Jedna je učenica odlučila pokrenuti i peticiju kojom se traži od Ministarstva znanosti i obrazovanja ukidanje ovogodišnje mature. Peticija je dosad prikupila više od 9600 potpisa.

Oprečna mišljenja

Eric Skoko, učenik 4. razreda Opće gimnazije u Puli, također negoduje zbog održavanja mature. Ističe da učenici nikako ne mogu uhvatiti ritam učenja i kvalitetno početi s radom. "Ako se matura održi normalno, ili s datumom odgode, mislim da se to neće dobro odraziti na većinu učenika, većina to neće riješiti dobro", smatra gimnazijalac. Također, navodi da će biti teško shvatiti i naučiti gradivo koje se, u normalnim okolnostima, obrađuje u četvrtom razredu. Strahuje i da će, ako se matura održi, neki učenici imati zdravstvenih posljedica. Uz neuobičajenu školsku godinu, neupitno je da će si mnogo maturanata upropastiti upis na željeni fakultet, smatra. Kada je riječ o prijamnim ispitima na fakultetu, Eric navodi da je to pozitivno, ali da se ne bi trebalo gledati kao ključni element pri upisu. "Neki fakulteti koje želimo upisati obuhvaćaju ona područja koja možda nikad nismo učili. Učiti pojmove za koje nikad nisi čuo kako bi riješio prijamni ispit meni nema smisla. Za to služi fakultet, da ih naučiš", ističe. Prema njegovu mišljenju, matura je bolji način kvalificiranja učenika od prijamnog ispita ili zaključne ocjene, ali ipak misli da se ona ove godine ne bi trebala održati. Ako se isključi mogućnost nekakvog ratnog stanja, ovo je definitivno najgora moguća godina za polaganje državne mature, govori. Međutim, ne misle svi maturanti tako. Anica Perković, zagrebačka maturantica, uvidjela je i pozitivne strane online školovanja i uvjerena je da se matura treba održati. "Zbog ove se situacije otvorilo mnoštvo mogućnosti online priprema koje možda nekima nisu bile dostupne u njihovu gradu prije, što mislim da je neočekivani benefit", kaže Anica. Tvrdi da se internetske pripreme obavljaju prema planu. Štoviše, pojašnjava da su nekima čak i intenzivnije u odnosu prema pripremama prije izvanrednog stanja. Prema njezinu su mišljenju mature prijeko potrebne, jer se učenici ne mogu oslanjati samo na zaključne ocjene. Smatra da je za radikalnije promjene sad već kasno. "Vjerujem da će ministarstvo i svi mjerodavni raditi u korist nama, maturantima, i da ćemo se na kraju izvući i svi upisati željene fakultete, prema zaslugama, naravno", ne zabrinjava se maturantica.

Sindikat podržava Ministarstvo

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Branimir Mihalinec, potpuno se slaže kako je maturu potrebno održati. Međutim, iznimno je važno da se ni u kojem slučaju ne ugrozi zdravlje maturanta. Na pitanje treba li se smanjiti opseg gradiva četvrtog razreda srednje škole koje ulazi u ispitno gradivo mature, odgovara da se riječ samo o djelu gradiva, od ožujka do svibnja, gdje je najviše ponavljanja gradiva i gdje nema novog utvrđivanja. "Pitanja za državnu maturu su spremna i mogu se korigirati ako to bude potrebno. Neki od setova pitanja mogu se promijeniti, ali ona koja nisu već tiskana. Moguće je da se pitanja, koja pripadaju gradivu koje je trebalo biti obrađeno u četvrtom razredu, ne boduju. Sve je spremno da maturanti ne budu oštećeni zbog ovih okolnosti posljednjih mjeseci“, govori. Prijamni ispiti na svim fakultetima ne dolaze u obzir. Objašnjava da bi se tako sigurno ugrozilo zdravlje jer bi mnogo studenata moralo putovati do željenog sveučilišta kako bi pristupilo ispitu. Na pitanje može li se smanjiti količina gradiva na već postojećim prijamnim ispitima kako bi proces trajao što kraće, odgovara:
Neki fakulteti, koji imaju prijamne ispite, imaju mogućnosti odustati od njih i prihvatiti samo državnu maturu
"Svi fakulteti u Hrvatskoj zahtijevaju da se nitko ne može upisati ako nije završio maturu, i to je u redu. Apsolutno je potrebno da se održi cijela matura te da se na fakultetima dodatni prijamni ispiti ne moraju održati", ističe. Neki fakulteti, koji imaju prijamne ispite, imaju mogućnosti odustati od njih i prihvatiti samo državnu maturu. Ipak, to je autonomija svakoj pojedinog fakulteta. Također, Mihalinec ističe ako epidemiološki uvjeti budu pogodni, neće biti problem za polaganje mature, a ni prijamnih ispita. Poručuje da maturanti imaju prigodu kakvu nikad nisu imali, individualnu internetsku komunikaciju s profesorima, gdje mogu dobiti više informacija i kvalitetnije naučiti gradivo nego kad su bili na nastavi. "Oni koji su bili spremni učiti, i prije ove pandemije, spremni su za maturu te sigurno neće imati problema", kaže.

Čekaju se blaže mjere

Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite poručuju da ne znaju kada će se stanje s koronavirusom smiriti, ali prognoziraju da bi možda već u lipnju neke mjere mogli ublažiti. "Maturanti su pripremljeni kao i sportaši za olimpijske igre. Za to su se pripremali od prvog razreda srednje škole. Kao što su sportaši na vrijeme doznali da se Olimpijske igre neće održati, tako će i maturanti na vrijeme doznati hoće li se održati matura ove godine. Vremena je dovoljno, nema mjesta za paniku", poručuje Mihalinec.
25. travanj 2024 09:01