StoryEditor

DRŽAVNA MATURA Probni esej iz Hrvatskog jezika nije prošao bez poteškoća

‘Esej nisam pisala jer nisam mogla ući u sistem‘, tvrdi učenica Martina Škrlec
Autor:
Global.
12/05/2020 u 11:43 h
Test<br />
TestFoto: Pixabay
Za učenike završnih razreda gimnazija i strukovnih škola jučer se održao probni online esej iz Hrvatskog jezika s početkom u 10 sati. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s CARNET-om i Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja inicirali su projekt s ciljem da se maturanti što bolje pripreme za esej koji će se održati u lipnju. Testirala se i mogućnost pisanja državne mature online. Ukupno se prijavilo 13.180 učenika koji su, kao i na pravoj maturi, birali A ili B razinu ispita. Ispit je trajao 160 minuta, a učenici s teškoćama dobili su više vremena, prilagođeni oblik uputa i slova te mogućnost korištenja čitača ekrana za one s oštećenjem vida. Esej se pisao na platformi Loomen, a rezultati će biti poznati iza 25. svibnja.

Dobra priprema

Maturanti su dobili zadatak napisati usporedni esej. Na A razini uspoređivala su se djela Antigona i Posljednji Stipančići, a na B razini probnog eseja djela Zločin i kazna te Posljednji Stipančići. "Esej je super prošao, nisam imala problema. Rezultati će pokazati koliko sam spremna za nadolazeću maturu i omogućiti mi da se pripremim još bolje", zadovoljna je maturantica Božica Hladik. Online provođenje eseja sviđa se i Marti Kekez. "Vremena je bilo napretek jer je tipkanje definitivno puno brže i lakše od pisanja rukom", smatra Marta. Dodala je da je zadovoljna time što nema prepisivanja kao na klasičnom eseju koje oduzima puno vremena. Maturant Ignac Ratković pisao je A razinu. "Nisam imao poteškoća što se tiče prijava i ulaska u esej, a sustav je brojio riječi bez poteškoća", kaže Ignac. Jedina zamjerka koju je uočio je to što nije imao opciju spremiti napisano, ali je unatoč tome esej uspio poslati.

Problemi sa sustavom

Društvene mreže preplavile su pak informacije o brojnim učenicima koji nisu mogli pristupiti eseju. Maturanti ne kriju svoje nezadovoljstvo. Ivan Hadeljan smatra da je provedba probnog eseja super ideja, ali čuo je i za negativna iskustva. "Sada sam upoznat sa situacijom koja me ubrzo čeka. Najveći problem je pad servera zbog kojeg veliki broj učenika nije imao prilike pisati esej te se nadam da će se nešto poduzeti po tom pitanju kako nitko ne bi bio zakinut", ističe Ivan. Iva Šarić kaže da neki učenici nisu vidjeli test ili upute. "U jednom trenutku sustav me izbacio i poništio sve što sam napisala, ali srećom sam ranije kopirala tekst", objašnjava Iva Problema sa sustavom imala je i Lea Varnica koja je CARNET-u priložila žalbu. Žalba je odbijena, a kao razlog navode da Lea nije pravilno izvršila prijavu. "Esej nisam pisala jer nisam mogla ući u sistem", tvrdi učenica Martina Škrlec. Bilo kako bilo, većina maturanata je ipak zadovoljna. "Odlično je to što ćemo dobiti povratnu informaciju, a sitne poteškoće sa serverom bile su zanemarive", zaključuje maturant Josip Petak koji se nada da će se za pravu maturu učenici ipak vratiti u učionice.
26. travanj 2024 02:44