Foto: Dorian Višnjić/Global

Nakon uvođenja e-dnevnika u srednje i osnovne škole, u budućnosti bi se i državna matura trebala provoditi bez papira i olovke. S novim modelom provođenja državne mature ispiti bi se pisali na računalima, što podrazumijeva dobru informatičku pismenost polagača, ali i besprijekornu organizaciju. Ideja je još u razvoju, a ono što svakako donosi ušteda je na papiru. No ostaje pitanje kolika bi bila ta ušteda. Srednje škole bi trebale kupiti dodatna računala, a i računi za struju bili bi veći.

Mnogo preduvjeta

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja dobili smo informacije kako podržavaju projekte i ideje s ciljem unapređenja sustava znanosti i obrazovanja. Dodaju i kako će uvođenje e-mature “biti razmotreno u suradnji sa stručnim službama Ministarstva i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji provodi postupak državne mature”. Međutim, ističu i kako projekt najprije mora zadovoljiti sve potrebne preduvjete od kojih je najvažniji tehnička opremljenost za provođenje ispita.

Vijest se u krugovima aktualnih maturanta i srednjoškolaca brzo proširila iako ih e-matura ne bih trebala zahvatiti. Mišljenja su svakako podijeljena.

Ideja je još u razvoju te ono što svakako donosi ušteda je na papiru

“Uvođenje e-matura omogućilo bi još veću standardiziranost i univerzalnost provođenja državne mature, olakšalo i ubrzalo ispravljanje ispita, eliminiralo padove matura iz hrvatskog jezika (esej) zbog nečitkog rukopisa i olakšalo pisanje eseja općenito”, za Global je rekla Tatjana Matić, predsjednica Udruge srednjoškolaca Hrvatske te je dodala kako smatra da takvi ispiti idu u korak s vremenom i novim generacijama kojima pisanje na računalu sjeda gotovo prirodnije nego klasično.

Međutim, nemaju svi pozitivnu sliku o budućnosti standardiziranih ispita, a mnogi su maturanti sumnjičavi. Laura, maturantica Srednje škole Biograd na Moru dobru stranu vidi jedino u velikoj uštedi novca.

Prvo osnovna sredstva

“Danas se sve vrti oko tehnologije. Problem je što učenicima pada koncentracija ako su predugo na mobitelima ili računalima što bi moglo utjecati na rezultate ispita”, kaže Laura i dodaje da uvijek postoji mogućnost da se usred ispita sruši sustav, pa smatra da je bolje ostaviti sve kako je bilo do sada.

Bivši maturant i sadašnji student Fakulteta elektrotehnike i računarstva V.N. smatra kako je potrebno najprije poboljšati kvalitetu nastavnog plana i programa te omogućiti da svaka škola ima barem osnovna sredstva pa tek onda krenuti u promjene načina pisanja ispita.

“Državna matura sama po sebi neće imati smisao dok postoje fakulteti s vlastitim prijamnim ispitom. U slučaju da se oni ukinu, e-matura je dobar potez jer štedi novac i živce maturantima”, smatra V.N. Međutim, ističe kako su brojni fakulteti koji nemaju prijamne ispite, nakon uvođenja mature počeli dobivati učenike koji ne raspolažu potrebnim znanjima.

Ipak fakulteti prijamnim ispitima mogu jasno odrediti koja se znanja traže za upis što danas uz državnu maturu nije moguće, a kriteriji kao što su ocjene iz srednje škole su nepravedni, ističe V.N.