StoryEditor

PRILAGOĐENA DRŽAVNA MATURA ‘Izostavljanjem pitanja iz drugog polugodišta nismo previše profitirali‘

Ljetni rok državne mature započeo je jučer polaganjem testa više razine hrvatskog jezika, a traje do 3. srpnja
Autor:
Global.
09/06/2020 u 10:56 h
04.06.2020., Zagreb - Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji ja nadlezan za organizaciju drzavne mature, dozvolio je ulaz za novinare i kamere u svoje prostorije na Zagrebackom velesajmu, gdje stotine profesora i drugog osoblja priprema ispite za maturu te se od tamo distriburiraju u sve skole u Hrvatskoj.<br />
Ravnateljica centra Ivana Katavic. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
04.06.2020., Zagreb - Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji ja nadlezan za organizaciju drzavne mature, dozvolio je ulaz za novinare i kamere u svoje prostorije na Zagrebackom velesajmu, gdje stotine profesora i drugog osoblja priprema ispite za maturu te se od tamo distriburiraju u sve skole u Hrvatskoj. Ravnateljica centra Ivana Katavic. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELLZELJKO LUKUNIC/PIXSELL
Polaganjem testa više razine hrvatskog jezika započela je 11. po redu državna matura koja je, zbog trenutačne epidemiološke situacije, znatno drugačija od prijašnjih jer se provedba ispita održava u skladu s mjerama i preporukama koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Nakon neobične školske godine koju su maturanti završili online nastavom, stigla je na red i državna matura, a o načinu njezine provedbe maturanti su do samog kraja školske godine bili u neizvjesnosti. Iako se govorilo o ukidanju izbornih predmeta na državnoj maturi, ovogodišnji maturanti ipak polažu sve predmete, ali se iz obaveznih predmeta ne ispituje gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda.

Matura (ne)prilagođena situaciji

Ljetni rok državne mature započeo je jučer polaganjem testa više razine hrvatskog jezika, a traje do 3. srpnja, kada su na rasporedu izborni predmeti. Leni Katarini Hrvatin, maturantici iz Pazina, ispit nije bio previše težak, ali prema svim najavama ipak teži od očekivanog. Izostavljanjem osam pitanja iz drugog polugodišta, smatra Lena, nisu previše profitirali. Ipak, unatoč najavama da se na državnoj maturi neće pojaviti gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda, maturanti su se požalili da se takvo pitanje ipak pojavilo. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da je sigurna da će nacionalni centar, koji je zadužen za kreiranje ispita sa stručnim skupinama, adekvatno odgovoriti na eventualne žalbe maturanata, prenosi Hina. Lena Katarina požalila se i na vrijeme pisanja državne mature. "Najviše vremena mi je nedvojbeno uzeo dio s polaznim tekstovima koji mi od ranije nisu bili poznati, dok mi je najteži dio bila gramatika od koje me zaboljela glava kad sam ugledala zadatke", kaže Lena Katarina, koja bi ispit produžila za barem 20 minuta. "Ovako je bilo brže-bolje napiši samo da je napisano", objašnjava maturantica.

Štrajk i pandemija naškodili maturantima

Chiara Colarić, maturantica iz Pule, smatra da je test bio teži nego prijašnjih godina, s obzirom na to da se zbog pandemije koronavirusa nisu mogli kvalitetno pripremiti. "Također tu su te neke novine na maturi, odnosno ti polazni tekstovi koje nismo obrađivali su dodatno napravili pomutnju jer je većina nas očekivala, kao i na prijašnjim maturama, da ćemo već otprilike znati temu polaznog teksta", kaže Chiara. Iva Udovičić, maturantica iz Pazina, smatra pak da je težina ovogodišnjeg ispita bila otprilike jednaka kao i prijašnjih godina. "Iako je naša generacija bila pomalo ‘zakinuta‘ zbog štrajka i online nastave pa je kvaliteta priprema za maturu možda bila nešto niža, mislim da to nije izazvalo prevelike probleme i da rezultati neće biti previše različiti u odnosu na prošle godine", tvrdi Iva i napominje da je s prvim riješenim ispitom iz hrvatskog jezika zadovoljna i očekuje dobre rezultate. Zbog trenutačne situacije uzrokovane COVIDOM-19, u školu su morali ulaziti u manjim grupama, na ulazu su dezinficirali ruke, a u učionicama ih je bilo najviše devetero, objašnjava Lena Katarina. "Na hodniku škole bile su iscrtane trake koje su označavale na kojoj udaljenosti moramo stajati dok čekamo ispit", dodaje Chiara koja smatra da je prvi dan mature najstresniji jer se s takvim načinom provođenja ispita susreću po prvi put i to dok treba pratiti sve mjere zaštite po preporuci HZJZ-a. "Led smo probili, smatram da će na eseju biti lakše te manje stresa jer ove godine ne postoji poseban prag prolaznosti koji moramo zadovoljiti na eseju", optimistična je Chiara.
20. travanj 2024 08:11