Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Kada poslodavac traži potvrdu o nekažnjavanju, osuđeni pedofil može je dobiti i zaposliti se u školi, vrtiću, sportskom klubu ili nečemu vezanom uz rad s djecom – sve to jer su registar kažnjenih i registar pedofila u Hrvatskoj razdvojeni.

“Prema sadašnjem zakonu, osoba koju želite provjeriti mora poslodavcu dati pismenu dozvolu kako bi poslodavac mogao tražiti da se ta osoba provjeri u registru pedofila”, objašnjava nam Anita Papo iz udruge Lavice kojima je cilj zaštita djece.

Više od 1400 osuđenih

Registar pedofila vodi se u Ministarstvu pravosuđa te je trenutačno u njemu više od 1400 osuđenih osoba. Broj je vjerojatno i veći jer se ljudi srame prijaviti pedofile policiji. Roditelji najčešće ne znaju kako reagirati, a o toj se temi premalo govori. No najveći je problem što se sve pedofile nakon rehabilitacije briše iz registra. To zapravo znači kako se rehabilitirani pedofili ponovno mogu zaposliti na poslovima s djecom, iako nitko ne jamči da oni opet neće seksualno zlostavljati djecu. Ipak, Anita Papo tvrdi kako se poboljšanje vidi.

“Posljednjih godinu dana malo se povećala provjera u registru, ali, nažalost, nema zakonske obveze niti za jednog poslodavca da mora napraviti uvid u registar pedofila, pa samim time niti škole nisu obvezne voditi računa o tome”, rekla je Papo.

Prema sadašnjem zakonu, osoba koju želite provjeriti mora poslodavcu dati pismenu dozvolu kako bi poslodavac mogao tražiti da se ta osoba provjeri u registru pedofila

Nedavni primjer iz Splita pokazuje da stanje ipak nije dobro. Profesor jedne srednje škole donio je pravovaljanu potvrdu o nekažnjavanju koja nije bila starija od šest mjeseci, no postupak protiv njega pokrenut je unutar dva mjeseca, i to za seksualno zlostavljanje djeteta do 15 godina. Škola je reagirala te mu je zabranjen rad do okončanja kaznenog postupka. Iz Ministarstva pravosuđa rekli su nam da škole mogu i obvezne su provjeriti u kaznenoj evidenciji svoje zaposlenike. U sportskim klubovima se pak većinom zapošljavaju treneri prema preporuci, i tu nastaje problem.

“Poslodavac i ne pretpostavlja da je stručna osoba s dugogodišnjim iskustvom osuđena za prekršaj. Problem je što registar javnosti nije dostupan pa iz njega ne možete nešto doznati čak i kad biste posumnjali i htjeli provjeriti ime”, kažu iz jednog plesnog kluba. Potvrđuju nam da malo koji plesni klub provjerava zaposlenike. Ovaj plesni klub želi ostati anoniman zbog situacije koja se nedavno dogodila. Dugogodišnji vlasnik jednog zagrebačkog plesnog kluba pod istragom je za iskorištavanje djece. S djecom radi dugi niz godina, a ništa se ne bi otkrilo da nije bilo hrabre djece koja su ga prijavila.

Treba biti dostupnije

Iz kluba smatraju da “treba poduzeti sve moguće zakonske predradnje kako bi se spriječila mogućnost ugroze djece, te da sportski klubovi ne bi trebali u nedostatku stručnog kadra lakovjerno vjerovati preporukama”. Registar bi trebao biti dostupniji za poslodavca i bez odobrenja budućeg djelatnika te bi se trebala uvesti zakonska obveza sportskim klubovima provjere registra pedofila i dobivanja uvjerenja. Slično misle i u udrugi Lavice.

“Predlažemo da svaki poslodavac koji radi s djecom (škole, vrtići, sportski klubovi) mora provjeriti svoje buduće, ali i sadašnje zaposlenike. Želimo da se imena osoba ne brišu jednom kad uđu u registar. Naravno ako osoba radi u školi, vrtiću ili bolnici, sud je obvezan obavijestiti poslodavca da je pokrenut takav kazneni postupak protiv njegova zaposlenika”, govori Papo.