Foto: Larisa Gerenčir

Jedna od prvih asocijacija na svršetak srednje škole upravo je maturalna večer, svečani događaj kojim se obilježava završetak jednog važnog životnog poglavlja. Ovogodišnja generacija slatinskih maturanata održat će zajednički ples svih šest razreda i sve će detalje maturalne zabave morati samo dogovoriti.

Srednja škola Marka Marulića u Slatini, malom gradu u nerazvijenoj Virovitičko-podravskoj županiji, ima šest razreda maturanata. U dvije smjene raspoređena su dva razreda opće gimnazije, jedan razred ekonomista, elektrotehničara te poljoprivrednih i agroturističkih tehničara. Slatinski učenici završnih razreda tako, uz završne pripreme za polaganje državne mature, na sebe su uz podršku škole preuzeli i pripremu završne maturalne svečanosti kojoj će nazočiti stotinjak ljudi.

Od dvjestotinjak poslanih e-mailova potvrdni odgovor dobila je 21 put, rekla nam je učenica Larisa Gerenčir

Ne ide im u prilog to da žive u jednoj od najsiromašnijih županija u Hrvatskoj, stoga sredstva za pripremu maturalne večeri nastoje nadoknaditi molbama za sponzorstvo i donacije. One su upućene svim lokalnim poduzećima, kao i većim tvrtkama te nekim ustanovama i sportskim organizacijama. Larisa Gerenčir, učenica četvrtog razreda opće gimnazije, preuzela je zadatak slanja molbi u ime svog razreda.

“Ovako pokazujemo da smo spremni sve organizirati sami”, dodala je Larisa. Od dvjestotinjak poslanih e-mailova potvrdni odgovor dobila je 21 put, a maturante je podržao i zagrebački Fakultet političkih znanosti.

Priloge za tombolu tako maturanti skupljaju sa svih strana, a uvelike im pomažu i roditelji. Larisa tvrdi kako otprilike tri sata potroši na slanje zamolbi te da bi radije to vrijeme potrošila ponavljajući gradivo prve dvije godine iz hrvatskog jezika. Unatoč ovim dodatnim obvezama, maturanti se dobro snalaze. Škola im organizira besplatne pripreme za državnu maturu, a profesori su susretljivi i puni razumijevanja za organizaciju maturalne večeri, za koju svi vjeruju da će im na kraju biti ono što i treba – večer za pamćenje i svečano zatvaranje jednog poglavlja u mladom životu.